Publicerat

Jämförelse av sportböcker i formaten fiktion, dagbok och biografi

I denna artikel jämförs tre olika böcker, alla tre med den gemensamma handlingen sport. Vi har kollat närmare på Stephen Florida av Gave Habash, Ball For av Jim Bouton och Leading av Alex Ferguson. Böckerna är i fiktions-, dagboks- och biografi-format där de först granskas var och en för sig. Säcken binds sedan ihop med en avslutande reflektion och sammanfattning samt en kortare jämförelse. Trevlig läsning!

Stephen Florida av Gabe Habash

Denna fiktionberättelse gavs ut av Habash relativt nyligen, nämligen så sent som år 2017. Gabe Habash gör med boken Stephen Florida debut som författare, och fick ta emot otroliga lovord från kreddiga namn i branschen. I recensioner av boken har berättelsen beskrivits som kraftfull och gripande där inte ett öga lämnas torrt.

I boken Stephen Florida får läsaren följa en sista-års-student vid North Dakota University, som är fast besluten att vinna division tre i NCAA brottningsmästerskap. Stephen är en isolerad själ med få vänner och en stor passion för sporten, som i mångt och mycket är en ensamvarg. Boken berättar en gripande historia om kampen för att få upprättelse, bekräftelse och att bli något större. Huvudfokus ligger på den sportsliga i brottningen, men också huvudpersonens personliga resa och kamp mot ensamheten får ta stor plats i berättelsen.

För att uppskatta Stephen Florida till max krävs förmodligen ett intresse för sport och kanske just brottning. Sport-termerna är många, och för en person utan kännedom kring sporten
kan materialet upplevas som svårförståeligt. Berättande kring vikten av uppvärmning, kost och proteinshakes, mental träning och taktiksnack och annat brottningsrelaterat utgör en relativt stor del av boken. Stundtals är berättelsen brutalt intensiv och oerhört gripande, där huvudpersonens kamp berör läsaren på ett emotionellt sätt.

Ball Four av Jim Bouton

Denna bok är baserad på den riktiga dagboken från Seattle Pilots basebollag, från säsongen år 1969, vilket var det enda året som laget var aktivt. Jim Bouton har dramatiserat berättelserna som innehåller en total öppenhet kring kulturen i omklädningsrummet, drog- och alkoholintag samt begär för kvinnor. Dålig attityd och laganda är två andra centrala faktorer. Boken porträtterar ett stereotypisk manliga lag och känns aningen omodern, vilket inte är särskilt konstig med tanke på när dagboken skrevs.

Berättelsen har på många sätt kommit att bli ikonisk tack vare en ärlig framställning av dagboken, trots att den är långt ifrån en särskilt välskriven klassiker. Ball Four av Jim Bouton är kanske inte en solklar toppsäljare och upplevs stundtals som väldigt intern. Har du själv spelat i ett lag där liknande kultur förekommit, är igenkänningsfaktor säkerligen hög, men för en utomstående känns boken överlag något svår att relatera till. Boken var trots det, i sin tid, otrolig kontroversiell och har trots det beskrivits som en av de viktigaste vid denna tid.

Bild: Unsplash

Leading av Alex Ferguson

Leading, skriven av fotbollschefen Alex Ferguson, är en självbiografisk berättelse som reflekterar både yrkesliv och det personliga livet utanför fotbollsarenorna. Alex Ferguson var under en lång tid en av fotbollscheferna för det brittiska topplaget Manchester United och delar i boken med sig av intressanta anekdoter från hans 30-åriga karriär med laget. Allt från beslut kring värvningar, avskedsbeslut, hur man hanterar misslyckandet och framgång samt tips på hur man skapar en bra laganda tas upp i boken, som beskrivits som en självklar handbok för vilken sportledare som helst. Boken tar endast upp tips och råd på planen och strax utanför och berör inte andra sportrelaterade evenemang som exempelvis betting på nätet. Manchester United är var och är ett av de mest omtyckta lag, och presenteras ofta med bra odds online inför aktuella matcher och mästerskap som Champions League och andra oddstäta matcher för betting. Vadslagning och odds kring fotboll är dock något som Ferguson inte pratar nämnvärt om, även om framgångsberättelser förstås har fått ta viss plats i materialet kring kärleken till fotbollen.

För läsaren som gillar sportsliga berättelse och då i synnerhet med fokus på fotboll, är denna självbiografi helt klart läsvärd. Alex Ferguson har beskrivits som en av de största fotbollscheferna genom tiderna, och delar i boken med sig av ovärderliga tankar kring både ledarskap och livet i det stora hela.

Sammanfattning

Ovan har tre olika böcker med sportsliga inslag presenterats. De har alla olika genren; fiktion, dagboksformat samt biografi, och tas an på helt olika angreppssätt. Gemensamt är kärleken till sport och ett slags driv och stor kämparglöd.

I Stephen Florida porträtteras en ung, ensam man med stora ambitioner. Huvudpersonen är tydligt formad av könsnormer, där en matchokultur uppenbarligen präglat hans persona och där känslor sällan uttrycks. Igenkänningsfaktorn kring Stephens kamp mot ensamheten är stundtals stor och på så sätt är berättelsen oerhört gripande. För läsare med kunskap om sporten brottning, blir handlingen särskilt intressant.

Ball Four är en helt annan slags bok som bygger på en sann historia, som sagt med grund från lagets dagbok från år 1969. Här läggs inte fokus på en enskilt individ, såsom i Stephen Florida. Istället får läsaren följa ett helt lag med ett tjugotal olika personer, under en tid. Boken upplevs som spännande och medryckande, tack vare sanningsaspekten i det hela. Som läsare kan viss förakt för den stundtals riktigt vidriga kulturen som huserade i omklädningsrummen också kännas. Berättelsen får en också att fundera över hur det går till i omklädningsrummen idag, har en förändring skett i takt med en mer modern och upplyst samtid, eller råder fortsatt en liknande stämning för många sportlag? En gemensam nämnare för de båda böckerna är matchokulturen, där det är fult att visa känslor och där en slags manlig image ska upprätthålls inför andra sportsliga män.

Självbiografin Leading av Alex Ferguson skiljer sig stor från de ovanstående böckerna, där fokus ligger på ett återberättande av självupplevda stunder. Helheten är inspirerande och närmast rådgivande, där Ferguson reflekterar kring fotbollslivets upp- och nedgångar samt delar med sig av sina egna goda råd.

Det var vår reflektion och jämförelse av tre historiska och aktuella sportböcker. Vi hoppas att du blev inspirerad!

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren