Djävulens hämdMånens runda figur lyste blekt över det gråa landskapet. Träden vajade i vindens svaga kvällsbris, och molnen jagade fram på den nattsvarta himlen som mörka skuggor på en husvägg. En suddig gestalt avtecknade sig svagt mot den isiga marken, och löven prasslade under dess fötter. Det var en lång man i svart kostym och avlång hatt. Hans ansikte var blekt och under ögonen hängde stora påsar. Det såg ut som om han frös för han höll fast kavajen med sina långa beniga fingrar så att knogen vitnade. Mannen stannade upp jämte en stor ek, och tittade sig hastigt om. När han försäkrat sig om att det inte var någon i närheten sökte sig hans beniga hand under kavajen och han drog fram något som liknade ett papper. Sedan stoppade han det under ett av trädets rötter, och kilade snabbt där ifrån. Träden fortsatte att vaja fram och tillbaka, medan dagen började att gry. Snart stod solen mitt på himlen, och människor som rastade sina hundar gick fram och tillbaka på grusgångarna. En och annan skolklass började också synas till.
En klass stannade vid den stora eken.
- Och vad är detta för träd, Gösta? sa en knubbig liten kvinna med blont hår uppsatt i en hög hästsvans.
- En ek, fröken, svarade pojken.
- Mycket bra, om ni andra skulle svara på frågorna lika duktigt skulle ni varit den duktigaste klassen jag träffat. Nå, Mikaela, vad är detta för träd? Sa kvinnan och pekade på en ståtlig björk lite längre bort.
Mikaela tittade ner i marken och sa mycket lågt:
- En björk.
- Bra Mikaela, men jag skulle uppskatta om du sa ”fröken” också, som lille Gösta här.
Mikaela rodnade i hela ansiktet och tog några steg längre bak.
Pojken som hette Gösta höjde näsan högt upp i vädret och låtsades titta ner på dom andra, trots att han var den kortaste.
Några i klassen stönade när läraren fortsatte att berömma Gösta, och gäspade oavbrutet.
När äntligen alla fick en paus (på grund av att Gösta hade svarat så bra på frågorna) så gick dom flesta iväg till en stor gräsmatta för att spela brännboll, men en grupp tjejer stannade kvar för att kasta freesbee vid den stora eken.
Men plötsligt så kom en stark vindpust och förde freesbeen till eken, där fastnade den och blev hängande på en gren.
- Åhnej! Hur ska vi få ner den? Sa en flicka med rödbrunt hår och kristall blå ögon.
- Vi får försöka hämta ner den. Kan någon lyfta upp mig så att jag når den där grenen? Föreslog en ganska kort tjej med råttsvansar.
Tillsammans lyfte dom upp henne, så att hon fick bra fotfäste på en av trädets grenar. Hon sträckte sig ut mot freesbeen och försökte nå den, men den var för långt bort.
- Kan någon räcka mig en pinne? sa hon när hon försökt nå den några gånger.
En flicka plockade upp en pinne från marken, och gav henne den.
Om jag bara ställer mig på den där grenen skulle jag nog kunna nå den, tänkte hon, och klev darrande upp på en liten gren. Det knakade till, och plötsligt bröts den av.
Flickan föll, och hamnade på ryggen längre ner på marken.
Hennes ögon var slutna, och hennes ansikte var blekt.
- Vad ska vi göra?!
- Hämta Anna-Lisa!
några tjejer sprang darande bort till den knubbiga lilla kvinnan.
- Kom fort!
- Vad har ni nu ställt till med? Lille Gösta här skulle aldrig göra något dumt. Eller hur Gösta? sa hon och klappade den lille pojken på huvudet.
- Cecilia! Hon har ramlat ner från eken!
Nu blev det fart på den lilla kvinnan. Hon rusade bort mot det väldiga trädet.
Sedan böjde hon sig ner över den bleka figuren.
- Ring ambulans, polis!! sjöt hon hysteriskt, och hon böjde sig ner över flickan.
Hon andades inte.
Några av pojkarna hade också anlänt till platsen, några grät.

Flickan med råttsvansar fick aldrig se en freebee mer. Det var redan för sent när ambulansen kom. För så här stod det på papperet, som mannen i hög hatt hade lämnat vid midnatt:

Klockan ett vid denna stora ek ska en flicka i 13 års åldern dö, och aldrig mer få se en levande varelse. Detta sker för att en man vid namn Charels Höök har sålt sin själ till djävulen, istället för att dö i canser. Flickan bevaras nu i helvetet, och kommer inte där ifrån för än hennes vänner hittar de tre magiska orden.

Undertecknat DJÄVULEN


...SLUT...Författare:

Publicerat

Dela: