Klassresan!

Klassresan!

Det här är en novell som handlar om klass 9D- Fan va kul det ska bli imorgon eller hur, sa Anneli.

- Ja, det ska bli skit kul och jag har fixat grejerna, sa Sophie och log.

- Har du, vad bra, sa Anneli.Anneli och Sophie går i 9D och snart är det skolavslutning och alla tycker att det ska bli så

Skönt med sommarlov. Men innan skolavslutningen så ska 9D åka på klassresa ut till skärgården. Det är två lärare som ska följa med och det är 21 elever i Annelis och Sophies klass.- Har du packat med dig allt? Frågade Anneli.

- Ja, jag tror det sa Sophie.

- Ok, men vi träffas på samma ställe klockan 07.45, sa Anneli.

- Mmm jag är där, Hejdå vi ses, sa Sophie.

- Hejdå, sa Anneli.Natt blir till dag och det är dags för att åka på klassresa. Men jag tror inte att allt kommer gå precis som de tror….

Anneli och Sophie träffas på morgonen vid ”deras” speciella ställe som de bestämt och går tillsammans till tunnelbanan för att det är där de ska träffa resten av deras klass, och de två lärarna.

När de är framme går alla in till deras utvalda rum och packar upp sina kläder m.m. som de tagit med sig. Och Sophie har tagit med sig någonting som man verkligen INTE fick ta med sig på klassresan.

Dagen går och de badar, solar, äter och har väldigt roligt. Men för de 21 elever i 9D har ”festen” bara börjat.

- Sitt inte uppe för länge nu, sa lärarna.

- Nej då vi ska gå och lägga oss snart, sa hela 9D i kör.

Sen går lärarna och lägger sig.

Vid 00.30 går Tobias, Ali och Mattias upp till lärarnas rum för att kolla om lärarna verkligen sover. Och det gör de. Sen går de ut till de andra och börjar festen….

- Sophie var har du lagt grejerna? Frågade Nicole.

- Jag har lagt de där uppe. De är inlindade i en tröja, vänta här så hämtar jag de.

Sophie springer upp till hennes rum och drar ut sin låda med sina kläder och tar fram tröjan som ”grejerna” ligger i. Hon tar fram fem paket cigaretter och en flaska vodka m.m. Sen går hon ut till de andra.

- Ge hit en cigg då Sophie, sa Tobias.

- Jaja, alla ska få, det finns så det räcker och blir över, sa Sophie.

Sen går de alla tillsammans och sätter sig på en liten klippa nära vattnet och båtarna. De har tagit med sig sina kåpor som de kan dricka ut och så har de med sig läsk och chips ifall lärarna skulle vakna och upptäcka de på klippan.

Så börjar de dricka och blanda vodkan med Fanta och Cola som någon hade tagit med sig.

De skrattar, har kul och röker en cigg efter en och dricker tills de nästan spyr.

Efter någon timme eller två så är alla lagom ”borta” och inte helt medvetna om vad de gör.

- Jag kom just på en jätte rolig ide! Sa Anneli

- Vadå, vadå, vadå berätta? sa Ali

- Jo, jag tänkte att vi kunde ro ut med båtarna. sa Anneli.

- Ja, fan vad kul, sa Elisabeth (En annan i deras klass)

De går tillsammans ner till bryggan där alla båtar ligger och de sätter sig fem och fem i varje båt fast i en båt så sitter de sex stycken. Och så ror de ut…

- Hahahaha, det här var ju skit kul, sa Sophie och skratta.

- Ja, men alla får komma överens om att om lärarna kommer så får alla hoppa i vattnet och simma bort till klippan där borta, annars kommer vi få problem när vi kommer hem, sa Mattias.

Alla säger de självklart ja för ingen av de vill få problem.

Men de anar inte vad som kommer härnäst.

De ligger där ute i sina båtar och ror runt och har så roligt som man bara kan ha. Men precis när de har som roligast så hör de en bekant röst:

- Var är de någonstans, alla är ju borta? Sa en av lärarna.

- Ja, men kolla båtarna är borta. Sa den andre läraren.

Av ren panik gör de alla som de hade bestämt. Alla slänger de sig ner i vattnet och börjar simma så fort de bara kan bort till klippan.

När de väl är på andra sidan springer de in till deras rum och lägger sig i sängarna för att sova. Och det var precis på hårstrået att de hann för precis när de lagts sig och släckt ljuset så kom lärarna tillbaka för att dubbel kolla om de verkligen inte var på sina rum

Dagen efter så ska de samlas klockan 08.00 för att de ska åka med bussen som går klockan 09.04 tillbaka till skolan.

- Jag ska bara ropa upp era namn, och de som jag ropar upp kan ta sin väska och börja gå lite sakta med Karin (Deras lärare)

När deras lärare har ropat upp allas namn och det bara återstår ett enda namn till så är det nått som inte står rätt till.

- Var är Anneli, frågade deras lärare med en ängslig röst.

- Va, vi vet inte vart hon är, sa Ali.

Nu börjar alla ana att det är någonting som inte gick rätt till igår när de skulle tillbaka in till klippan och till sina rum.

De letar överallt, i den mörka stora skogarna på de höga gråa klipporna, i alla rum, runt husen i princip överallt.

- Titta där var är det där, ropar Sophie.

Alla kollar de ner mot vattnet och de alla förstår vad eller kanske vem det är de ser som flyter med huvudet neråt.

När Sophie går upp på morgonen känner hon inte lika stor lycka och glädje att hon nu ska få sommarlov, som hon gjorde förut.

När Sophie kommer till skolan så är det helt tyst i aulan och alla är klädda i svart.

Sophie sätter sig längst bak för att hon inte vill att alla ska se hur mycket hon gråter även om de gör detsamma.

Den här avslutningen är inte som alla andra. Den är inte fylld av skrik, skratt och rop utan nu är den fylld av sorg, gråt och ilska.

Rektorn kommer in och ställer sig längst fram och börjar ”predika”.

Sophie tycker att det känns som en ceremoni och hon kan inte tro att det är sant.

Anneli är DÖD…

När rektorn har pratat klart springer bara Sophie ut ur aulan utan att ta sina slutbetyg.

Hon springer in till kyrkogården och sätter sig bredvid Annelis grav och kramar om hennes gravsten. Där sitter hon länge och gråter och pratar med Anneli och berättar hur stor skuld hon känner i det som har hänt. Och hon önskar att allt kunde bli ogjort.

- Jag kommer alltid att älska dig Anneli, och du kommer alltid att vara min bästa vän. Du har en stor plats i mitt hjärta som ingen kan ta ifrån dig. Jag lovar och svär att jag ska komma hit varje dag under hela mitt liv, sa Sophie.

Det har gått fem år sen Anneli dog och minnet av hennes lever fortfarande kvar i allas hjärtan speciellt i hennes gamla klass 9D:s hjärtan. Och Sophie har inte brutit sitt löfte än. Hon har gått till Anneli varje dag i fem års tid. Sophie känner att Anneli alltid är med henne och att den dagen då det är Sophies tur att lämna livet på jorden så vet hon att Anneli kommer att vara den som möter henne på den andra sidan. Och att de då kommer vara tillsammans för alltid…
© Sandra Forsslöw

Författare:

Publicerat

Dela: