Sommarångest krönika

Sommarångest

Kanske är begreppet ångest lite för mycket att ta till i sammanhanget men stress och prestationskrav kan nog upplevas av oss alla inför sommarens ankomst.
När jag sätter mig ner för att skriva om min egen relation till begreppet sommarångest blir jag plötsligt lite gull i skratt då en visa från 2012 skriven av trubaduren och mångsysslaren Bengt Sändh dyker upp i minnet. Texten är föga smickrande och avhandlar en efter en sommarens plågor som t.ex den rödbrända
huden många av oss solkänsliga drabbas av.
"Svedan är värst bakom ryggen när solen gått ner kommer myggen" sjungs det bl.a.
I Bengts tycke får gärna den efterlängtade sommaren bli höst. Ett bittert påstående av en poet som definitivt inte såg sig själv som något sommarbarn, i alla fall inte i melodin - Vals om sommaren.

Sommaren är eftertraktad av oss nordbor men det kan ändå kännas befriande när någon sjunger om dess plågor. Är det kanske det förbjudna som lockar och roar?.
Det är ett känt faktum som tagits upp i mången -" Stand up" föreställning, våra uppskruvade förväntningar som inte alltid uppfylls till fullo.

När bilderna vi lägger upp på sociala medier visar mer hur vi vill bli sedda än hur det egentligen är.
Häftiga semestrar utlagda på Instagram och Facebook är inte alltid med sanningen överensstämmande.
Alkoholintag liksom prestationskrav ökar bevisligen under sommaren. Hänger det ena månne ihop med det andra?. Det tål att funderas över tycker jag.
Det är mycket som påverkar hur vi ser på oss själva och idealbilden av sommaren.
Lyckobilderna i reklamen påverkar väl de flesta av oss och gör att vi inte ser på våra egna kroppar med blida ögon. Vi behöver inte bli mer självkritiska men däremot mindre högpresterande speciellt på sommaren då det är meningen att vi ska hämta kraft och energi och inte bli sönderstressade!
Man kan förledas att tro att alla andra lever det perfekta livet under sommaren. Alla utom en själv.

Vi vill så gärna vara smala,bruna,helst också unga och vackra också.
Sanningen är att vi åldras och att vårt pigment är som det är,soltlåigt eller ej, inte så mycket att göra åt om vi inte vill lägga semesterkassan på s.k. "Spray Tan" bränna eller att sola i solarium.
Brunorexi är förövrigt ett tillstånd liknande anorexi då man blivit så besatt av att vara brun året om att det leder till lidande för de drabbade.
Den intjänade semestern får inte bli fel och själva vädret kan bli en del av stressen.
Ledigheten ska för många helst bestå av enkom soliga dagar annars är semestern förstörd.
Det sociala umgängeslivet med släkt och vänner kan också bli lite för intensivt för den som känner sig lite deppig eller rent av lider av sommarångest.
Du behöver inte grilla varje kväll med grannarna
Du är inte tråkig om du någon kväll känner för lite egen tid för dig själv det tror jag nära och kära förstår.

Några "heta"sommartips från mig får bli följande:

*Slå ner på takten.Allt behöver inte vara perfekt! Sommartid är rekreationstid och återhämtning i mina ögon.
*Många gräl och missförstånd skulle kunnat undvikas om allt inte behövde vara så perfekt eller ske just den här sommaren.
*Vädret kan vi inte heller göra mycket åt men var glad för det finns ju som bekant inget dåligt väder bara dåliga kläder.

Sist men inte minst - passa nu på att njuta av att kunna gå ut genom dörren i bara en bommulskofta, om ens det förresten. Vem vet det kanske t.o.m. räcker med en t-skirt.

Trevlig sommar
på er allihop!!!
*Många gräl och missförstånd skulle kunna undvikas om allt inte behövde vara så perfekt eller ske just den här sommaren
*Vädret kan vi inte heller göra så mycket åt.Det finns som bekant inget dåligt väder bara dåliga kläder.
Författare:

Publicerat

Dela: