Publicerat
Kategori: Novell

Den varsamma samhälleligheten

Det går inte.
Plötsligt ställs en fråga bara och man svarar stapplande, sökande efter svaret, därför att man grundligt avfört både frågan och alla dess svar från den aktuella dagordningen.
Kärleken är så inskränkande att man frågar sig om man alls ska utsätta sig för den.
Ett samhälle fordrar kärlekens gränser och att leva utanför tar ett högt pris. Längtan till kärlek kan lika gärna beskrivas som längtan bort, bort från den man är utsatt för, bort till en annan eller bort till samhället, vilket man kan behöva uppsöka för en välbehövlig vila.
Man ska hålla på sig i det längsta. Dvs. det kan vara till ens fördel att förlora oskulden bakvägen så att säga. Man ska helt enkelt vara gammal nog, mogen för saken och då kan man också uttrycka den och få den förmedlad.
Den varsamma samhälleligheten.
Jag odlar samhället för att undkomma den destruktivitet, som speglas i min grannes öga.
Tål jag den utomsamhälleliga sanningen? Det är kanske varken frågan om en fråga eller sanningen. Det inskränkande hos kärleken är dess vårdande aspekt. Att det skulle finnas en sanning bortom tror jag ju inte, lika litet som att jag tror att det finns någon hitom eller inom. Likväl förblir det förmodligen viktigt att vara god och tala sant.
Rättsväsendet, skolväsendet, försvarsväsendet, planväsendet, sjuk- och socialvården bygger alla sin verksamhet på vad några människor tror. I det sammanhanget måste naturligtvis kyrkan spela en underordnad roll, men den innehar precis som kungen det främsta ämbetet. En präst kommer aldrig omärkt in i ett rum, men vem skulle bry sig om skolministern.
Jag ser alltid mer till underhållningsvärdet än till sanningshalten i informationen.
Inte sällan är sanningen underhållande.
Varför blir en del människor tandläkare?
Jag är en större konstnär än många som livnär sig på att producera konst.
Min trötthet är så stor att jag lever i omedelbar närhet av döden.
När jag inte längre förmår avvisa döden kommer jag att sakna längtan efter en vacker kvinna.
Det är så mycket som får stå att jag lika gärna kunde avstå endera att skriva eller läsa igenom vad jag skrivit. Jag prövar likgiltigheten. Demokratin utan inskränkningar. Vad bryr jag mig om vackra kvinnor. Och framför allt: vad bryr sig vackra kvinnor om mig.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg