Publicerat
Kategori: Novell

Donjuanism

Våra intressen, säger de.
- Vilka intressen kan ni ha?
- Vi är intresserade av vårt bästa.
- Det låter intressant, berätta!
- Vårt bästa utgörs av att arbeta så litet som möjligt, eller, nja, inte arbeta, men så hög lön som möjligt, nej, förresten, betydligt högre och så vill vi ha litet trevligt också, nej, förresten, vi vill ha det trevligt hela tiden. Det är våra intressen och dem borde ni tillgodose, det är därför ni finns till! Fy, som ni har ställt till det! Fy!
Herbert Tingsten skriver i Mitt livs första del under rubriken erotik att han tror sig ha varit moralisk, ity han inte gjort några vidare donjuanska erövringar. Så kan man också vara moralisk. Om min egen donjuaniasm säger jag inget i brist på intresse för saken.
Mitt intresse för mitt eget bästa är mycket rudimentärt för att inte säga inverterat. Finns det fackföreningar för min sort också?
- Ni kan gärna vänta med svaret.
- Förlåt, vi hörde inte vad du sa.
Trädgårdsmästarmoralen har fått vika för politikermoralen. Där trädgårdsmästaren slarvar, förbiser eller trampar blir missväxt. Där politikern gör det blir misär. Låt säga att det europeiska välståndet under senare decennier beror på trädgårdsmästarens moraliska förkovran, kan man då inte våga hoppas på något motsvarande för politikern, att ett kompetenslyft kan vara liktydigt med moralisk resning.
- Har trädgårdsmästaren varit god mot jorden?
Jag ser ut över den mörka tunga jorden, försöker med blicken nå in i den skrovliga ytans fraktaliserande vikar, sjunker hän och förloras för trädgårdsmästarens eventuella omsorger. Här är jorden. Öde.
Jag vaknar upp och slår yrvaket bort fragmenten av politikern som kan ha dröjt kvar i medvetandet. Där är politikern. O ensammes vädjande blickar.
Kohl och Persson skrockar mitt i Östersjön. Se Perssons insmickrande flin, se den återhållna kylan i Kohl. Gissa om Östersjöns öde.
Där går en orolig ryss av och an.
300 pressfotografer skjuter av sina 300 mms blickar mot de församlade delegaterna och deras uttolkare journalisterna yrar i tryckfrihet.
Regnet pickar mot stenläggningen, fåglar kvittrar mellan husväggarna, fläktarna susar mot skyn, jag nedlägger ordet och åker till Caroli City.
Med Vetandets värd förs kunskapen om dinosaurierna vidare. Några ljud från Antarktis och kvantitativa funderingar om universum hanns också med. Via bilradion står jag i förbindelse med ytterligheternas nödtorft. Med vem ska jag meddela mig?

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg