Publicerat
Kategori: Novell

En nations födelse

Idag tillkännager jag min självständighet som nation. Dess namn ska vara mitt. Statsskicket monarki och republik i stram förbindelse, inga heta linjer mellan drottningen och presidenten. Parlamentet väljs slumpvis bland tillgängliga auktoriteter och rådande trender. Majoritetsstyre ska gälla efter tystnadsregeln. Högljudda minoriteter bereds plats på scenen.
Departement. Justitie kommer att avvisa alla ärenden där nationens rätt sätts i fråga. Social ta maten ur mun på den som stör det inre lugnet. Finans hålla dörren öppen för välbärgade besökare. Envägskommunikations säger sig själv. Ut- och invandrings kommer att vara antingen här eller där. Kulturskymnings skall hållas öppet mornar. Utbildnings handlägga smärre inbillningsärenden. Utrikes kommer att flytta dit.
Kyrkan ska vara uppdelad på en stadskyrka och en lantkyrka vackert belägen på en kulle i en dunge invid en kraftigt porlande bäck, åtminstone vårar och höstar och den utövade religionen ska vara av engudstyp med kontinuerlig bön, men ingen nattvard för att inte ytterligare förstöra en eljest taskig sömn.
Nationen ska vara tvåspråkig med en mängd sekundärspråk. Förutom huvudspråken modersmål och faderstal ska fluktuerande varianter användas frekvent. Dessa kan vara middagsmål, brottmål, förtal, talesätt, ordspråk samt blandspråket svenska.
Nationen ska uteslutande befolkas av någorlunda ren blandras. Tatueringar kommer inte att förekomma annat än den typen som klistras på och tvättas av, med viss möda visserligen.
Inga idrotter kommer att utövas, däremot ska till hands finnas, i svårmodstider, hejaklackar av den där vackert lättklädda typen, som man kan se i Förenta Staterna. Klimatet kommer successivt att förbättras i takt med en ökande halt av koldioxid i såväl inandnings- som utandningsluften.
Läget på jorden kommer att bero på, varför den försiktigtvis håller sig med en tullstation, som uteslutande kommer att spåra via luktsinnet.
Förhållandet till andra nationer kommer att regleras av drottningen, presidenten och parlamentet i ohelig allians. Där oenighet uppstår kommer den svagaste att segra. Vilket osökt leder oss in på nationens krigsmakt. Maktutövning kommer att ske med krigiska medel endast i det fördolda. I det öppna vill nationen framstå som något av ett fredsmonument, med skönhetsfläckar åstadkomna i hastigt mod.
Vanmaktens rätt ska vara nationens valspråk så länge den finns i tiden, vilket väl inte ska vara så länge till i och för sig.
Ja, det inkluderar allt väsentligt och som ingen annan gör det önskar jag den lycka och välgång ett tag framöver åtminstone.
Jag hade något väsentligt på hjärtat, tyckte jag, men det är som bortblåst.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg