Publicerat
Kategori: Novell

En vindil förbi den våldfördas kind

Jag behöver inte räcka tanken långt utom mig för att den ska gå i baklås. Stillad med gapande celler står den inför de ogripbara öden som väver in mitt jordeliv, från dess begynnelse till nu och framdeles, så långt jag kan ana. Ett liv är ett kraftigt mått, ja, som det kan tyckas, i överkant, och ändå kommer stunder då jag finner det otillräckligt, som om cellernas munnar voro omättliga. Ett leende, en blick, ett hastigt förklingande ögonblick kan släcka det oöverblickbara lidandet. Ett ord, en tanke, som oövertänkt stannar upp, kan återföra mig till det tröstlösa varandet. Något däremellan finns knappast, däremot ett pliktutövande, som lyckas innefatta allt i sitt eget jämnmod. Livet måste vidare: Plikten. Blir jag verkligen till under den prövning som heter historien? Till vad? Ännu ett inslag i denna aldrig fullbordade matta. Ett bromskorn under dess massiva hjul. En vindil förbi den våldfördas kind. Ett ögonblicks tvivel i dess trosvissa marsch. Den riktningen låter sig blott vändas i tanken. Tanken slår i väggen, vänder historien för att ge den ny fart framåt. Framåt. Över. Över. Mot. Motbjudande. O, obegripliga härlighet.
4,3º Celsius är således den temperatur vid vilken jag tänks fortleva denna dag. Hade jag inte stått inför detta faktum hade jag inte själv kunna föreställa mig dess förekomst. Gråskalan, den överallt förhärskande, kan jag inte klassificera, men den måste ingå i livsbetingelserna. Ja, jag mötte något som jag visserligen inte själv skulle kalla människor, men som jag är säker om att inte våga utesluta ur nämnda massa utan att ådra mig dess ogillande. Varför denna kärlekskrankhet? Varför detta ogrundade hopp? Varför denna ändlösa klagan? O Jesus! Hur mycket eländigare hade inte du det? Visserligen bara på slutet. Sålunda skattar jag din klagan högst.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 432 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren