Publicerat
Kategori: Novell

Gör det fort innan dagen fångar dig

Jag vet inte vad som generar mig mest just nu, diskussionen om framtiden, betydelsen av att känna sin historia eller stridsropet, som ännu ljuder även om det hade sin högsäsong för några år sen, carpe diem, på ena sidan och på den andra det självklara bruket av ordet generation, där man kan höra sånt som generation x, fyrtiotalister och 68-generationen. Enligt det förhärskande synsättet tillhör jag de båda senare, men borde också finnas i den första då dess kännetecken skall vara ironin, ett förhållningssätt till vilket jag fostrats av två ironiska generationer före min.
Vilken vikt kan man lägga vid framtidstron hos den yngling av tysk börd född i t ex Bremen 1925. När han börjar skolan 1932 kan det väl vara en poäng för honom och hans familj att han har en ljus syn på vad som väntar honom. Om han tillsammans med familjen blir lite oroad 1933, kan de väl tillsammans uthärda det. Vid hans inkallelse till krigstjänst 1939, kan pappan berätta hur roligt han hade det under första världskriget. Efter att mamman fått platsen som ugnsbiträde på koncentrationslägret tar familjens ekonomi ett skutt framåt. 1946 samlas familjens överlevande till summering. Inte så illa, det kunde gått värre. Nu ska vi se framåt, säger de varandra. Ynglingen har kommit i giftasåldern och får strax barn. Som god förälder undervisar han barnet i betydelsen av kunskaper i historia för att det ska få någon vidare uppfattning om sig själv. Han drar historien helt enkelt. "Så mitt barn, nu kan du gå ut i livet och fånga dagen. Men gör det fort innan dagen fångar dig."

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 432 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren