Publicerat
Kategori: Novell

Jag tar den gula färgen

Jag tar den gula färgen. (Visserligen kunde jag ha slagit mig på fingrarna och sagt nej.)
Närmre målandet kommer jag inte.
Man ser ett fotografi och orden stockar sig eller tryter. Om jag vore stark nog att avslå detta intrång. Om jag vore generös nog att öppna mig för bildens väldighet.
Edith Södergran står där. Hon står där och ser rakt igenom mig. Utan att darra på läppen uttalar hon sig. Oåtkomlig för annat än drömmar.
Det är en helt annan tid. Om alls tid. Man kan säga att jag sitter vid skrivbordet. Inte instängd, men som. Frivilligt uttalar jag inget, ofrivilligt kunde jag säga vad som helst, som går att repa från den matta, vars matta lyster ger skenet, som är jag. Vid fyrtio antas man gå in i eftertanken, där man dels hushållar med återstoden av tiden, vars ändlighet man just erfarit, dels slösar med sig själv i vissheten om omvärldens ringa betydelse för ens konstitution. Allt eller intet återstår, där ligger krisen.
Vi låg båda och lyssnade till Bob Dylan. Inte i hans värld. Inte du i min, inte jag i din.
Hörde tre elevarbeten från Dramatiska institutet. Omskakad. Min lilla, lilla värld, där jag dock anar.
Någon riktig mening om vad livet ska brukas till, har jag inte.
Tänk att jag vid femtioettochetthalvtårs ålder skulle låta stegen dröja framför dörren till henne, kvinnan som inte ens till hälften är min mor. Jag har undandragit mig uppfostran. Klandrar mig själv för att jag inte förstod vad jag borde erfarit och vilka lärdomar jag skulle gjort av det jag likväl erfor. Istället för att ställa mig i erfarenheternas centrum, har jag gått avsides, stum av längtan. Min tystnad delar jag med mina dagars ursprung intill kända leder. Jag vill ej vara detta. Jag måste försona mig med ödet. Skrika och tiga i samma andning. Jag vill ut, jag vill ut, jag vill in, jag vill in!

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 432 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren