Publicerat
Kategori: Novell

Klarhet - verkligen

Karl Vennberg också. Sista ordet jag läste av honom var i AB för inte så länge sedan. Det var något om den dystra tiden. Ord inbäddade i töcken - som skrivna i förrummet till döden. Så tänkte jag inte då. Då tänkte jag att nu har Karl V. slutat tänka, nu lämnar han sin gamla vanliga hänsyn om tiden, han är trött.
Alf H. var säkert också trött. Också han förlorade i skärpa. Orden delade inte världen, de lade sig som en hinna över den.
Asker Jorn smetar färg över duken, det rinner och går över gränserna, han ser det och han ser det igen, det är dessa färger från paletten, från tuberna, från burkarna, från golvet, från väggarna, från ängarna, från himmeln och havet och från fickorna och flickorna, som glänser där på duken, han tittar på dem och kletar på litet till och rör ut något sjok en sista gång. Nu är det färdigt, nu kan tavlan gå till museet, till banken, till palatset. Vart tog den vägen?
Av konstens nödvändighet följer att han nu hänger på vägg efter vägg.
Hans motpol, Max Walter Svanberg, doppade penselspetsen i färgen, plockade en sten med pincett och anbringade dessa precis just där på deras platser i mönstret.
Jorn löser upp formen, Svanberg besvärjer den.
Konstnären tar sig inte friheten, så som tvånget ter sig för betraktaren, han tar sig själv och det är väl en helt annan sak. Vad rör honom de blandade känslorna? Vad rör honom föraktet? Likväl kan han fråga sig, kan man, får man...
Betraktaren behöver vägledning, om så bara från väggen där verket hänger.
Vad vill du, Gud?
Klarhet är verkligen som om.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 285 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg