Publicerat
Kategori: Novell

Krutdoften sticker

Bara för nöjet att upprepa mig skriver jag i dag. Om jag visste vad jag skulle skriva vore jag lik Kyrklund. Eftersom jag inte vet, påminner jag visserligen om mig själv, men jag övertygas aldrig om att jag är jag. Läste, förutom Kyrklunds svar på frågan om när och var och varför han skriver också ur Sontags Vulkanälskaren. Visst är hon skicklig, men var hon alldeles tvungen att demonstrera sitt allvetande i dessa bisatser? Ja, dem förutan hade det ju inte blivit denna roman, detta dygdeexempel, nödvändigt kanske för att styra överskottsenergin från djärva spekulationer om samtidsskeendet, men nödvändigt också för den läsare, som fortfarande finner historiens klädnad vara den rätta för samtidens mörka gestalt.
Hugo skrev också om tiden 200 år före sin egen. Det stöter mig inte och i hans fall kan man heller inte tala om blygsamt vetande. Behållningen efter läsningen av Hugo är som vid läsning av all äldre litteratur svår att hålla skild från den vördnad som tillkommer det åldrade. Vad Cervantes och Shakespeare beträffar är saken en helt annan. De står där som anonyma monument obesvärade av tid och vind.

Jorden snurrar på det nya årets första varv runt sin egen axel. Ett par ensamma vandrare skyndar på stegen in i den nya tiden för att inte komma ifråga för ansvaret. Det gamla året nådde den ålder där det inte längre kunde finnas. Krutdoften sticker i den torra luften. Så tyst. Så tyst.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg