Publicerat
Kategori: Novell

Nä, varför det

Denna sinnrika sinnerikedom, jag, min kropp, skakar nervöst, susar av okända vindar, hostar och flämtar, ömmar av svullnad, är kort sagt en vanlig uppställning lidanden. Och jag bortskämde, tål det ej. Jag misströstar.
Angående Robert Blys Järn Hans. En generell invändning. På allehanda vis blir mannen man, kvinnan kvinna. Så i historien, så nu. Historiskt är det svårt att leda till tro, föreställningen att det var bättre bevänt med manligheten i någon förgången tid. Säkert hade det manliga kollektivet sin självklara betydelse för invigningen. Men om nu dessa kollektiv, dessa närvarande förebilder hade sina roller givna av just den historiska situationen, så följer att vårt läge är lika betingat av den situation, som en gång kommer att betraktas som historiskt bjudande. Vår tids gossar är sannolikt inte mindre närda av berättelser om manlighet än forna tiders. Möjligen är urvalet bredare. Hur många som nås av detta urval kan man naturligtvis hysa en inskränkande skepsis till, men det får man nog göra till flertalets bildningskällor i alla tider. Livet har aldrig varit rättvist. Den bild som stiger ur varje epok är en mindretalsbild, bilden av det liv som alls befanns värdig att återge. Möjligen kan man hävda att demokratiseringen, sedd ur yttrandefrihetsperspektivet, gör bilden av vår tid mer komplicerad. Alla samhällsförhållanden läggs i dagen. Idealen är många och så lär de väl förbli om nu inget alldeles oförutsett skulle inträffa. Därav följer att en man idag inte är en man, han är flera. Vilken man föredrar, har väl sin historia, men att mannen i stort skulle ha varit mer väl sedd hos kvinnan eller av sitt eget kön under andra tider, kan nog bli svårt att verifiera. Han har aldrig haft det särskilt lätt, ej heller kvinnan naturligtvis, men om henne
är ju här inte tal.
Nå, vad gör gossen, som hängt sin mor i kjolarna och förgäves gått lös på sin undvikande far? Han mognar ryckvis och senare, men så har han också så mycket längre tid till förfogande än sina föregångare. Ett nog så irriterande faktum. Men tänk Dig själv ett manligt kollektiv, fullväxt och moget redan vid sjutton års ålder! Vilken cementmatta över utvecklingen skulle inte det utgöra? Bara den som räds sig själv och sin egen och samhällets utveckling ropar: Disciplin!
Är Robert Bly ute i ogjort väder? Nä, varför det?

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg