Publicerat
Kategori: Novell

Om han ändå gjort motsatsen

Ligger inte den här dagen fel?
Ingen dag i mitt liv ligger på rätt plats. Det generar mig.
Den nya kulturministern vill sitta ner i lugn och ro och fundera på kulturen. Uppstånden från de döda ska hon sen ge besked. Bävar jag?
3 timmar väntar jag på några droppar ur tidens källa.
Ska jag vänta lika länge till?
Har tiden sinat?
Har jag satt mig vid fel källa?
Har jag inte uppfattat vad den givit?
Varför tål jag inte att vänta i tio år eller hundra?
Moderata gröthjärnor hoppas att Carl Bildt ännu en gång ska bli statsminister. Inget annat.
Plötsligt bryter rösten igenom.
Jag rullar den nya kulan mellan fingrarna utan att någonsin börja på den. Jag rullar ständigt nya kulor mellan fingrarna jag ser. Jag ser fingrarna och låter deras toppar pröva sin känsel mot varandra. Jag tittar bort, de söker sig över bokstavstangenterna. När de trycker till utplånas för varje bokstav begynnelsen på en ny tanke. Jag lyssnar på en recension av Bernard Henry Levys Dagbok från Bosnien. Det blir allt svårare att betrakta intellektuella som tillhörande en gemenskap grundad på enbart intellektualitet. Andra begrepp rinner genom granskningsnätet och stannar till en stund innan de slinker vidare. Idealismen med sina betänkliga sidor har så länge skavt i samtalen att den rullar runt lika lätt som humanismen, verkligheten och demokratin. Man är helt enkelt lite trött på folk som stoppar upp verkligheten i näsan på en. Passagen i andningsorganen må vara fri också för den som finner tankemylla i lidandet. Att det alltid finns en större ondska är en trivialitet i klass med ondskans oförklarlighet till följd av den bristande förståelse den alltid måste lida. Gör det ont, så gör det, var man är, vem man än är. En tanke som höjer sig över känslan har nått för högt för att orka bära. Vem svindlas i längden av sådan skönhet?
En krigare dras inför domstol och förklarar sig oskyldig.
Om han ändå gjort motsatsen.
Domstolen framställer anklagelserna.
Svaranden frågar efter bevisen.
Ett reportage från Hong Kong visar en gigantisk arena för hästspel. Jag klyvs av den dubbla innebörden av människans förhoppningar.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg