Publicerat
Kategori: Novell

Samtid kan inte vara alltid

Xis och Ice har inte träffats på två år. Så en dag ringer det på Xis´ dörr. Han går och öppnar och där står Ice. Det skrattas och omfamnas. Mer än tjugo år har gått sedan de första gången träffades. Tre barn har fötts under den tiden, fyra om man ska räkna med ett barnbarn till Xis. Det ska man. Man kan bara föreställa sig de samlade vedermödorna.
Antalet träffar har minskat med åren, de borde ha mycket att säga varann. De trevar sig knappast fram, umgänget känns lätt, orden sprutar inte ut som förr, de har båda blivit lite försiktigare, lite tröttare, lite mindre direktkloka och något visare, orden får helt enkelt dröja. Xis förstår att han åldrats när han ser på Ice, Ice känner att hon gjort det när hon betraktar Xis. Några krämpor lägger de fram för dissektion. Småningom blir det tid för ett avgörande om fortsättningen på samvaron. De går på restaurang. Beställer samma rätt. Äter med samma goda aptit. Samtalar alltjämt med lätthet. Något tvillingaktigt har vidlådit dem, det finns där än. Inte alltför sent, de har ju som sagt vunnit i behärskning, skiljs de. Ny kram, en lätt erotisk skälvning, och så är de åter erövrade av sina skilda öden.
Ju närmre vi tycks komma vår omvärld genom den ständigt vidgande möjligheten av information, desto längre bort från begreppet samtid kommer vi. Summan av det samtidigt skedda är nämligen så oöverskådlig att inte ens den mest otyglade vision skulle räkna med gemenskap under dess storhet. Kanske är det just i tider av horisontell expansion som tanken eller längtan efter klassicism väcks? Vi väntar inte på och uppfattar inte den samtida konstens uttryck, utan vänder oss mot renässansens eller de eviga värdenas. Under dessas himmel kan de mest skoningslösa brotten utföras, ty vi lever alla med frånvarons säkra alibi som handlösa offer för den stora saknadens utbrott.
- Kan inte detta kallas samtid?
- Samtid kan inte vara alltid.
- Kommer intervallerna mellan återfödslarna att krympa?
- Tar du mig för en siare, va?

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 432 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren