Publicerat
Kategori: Novell

Skulle jag tacka nej

Naturligtvis kommer midsommaraftonen för tidigt, men också olägligt ur fler aspekter, ty hur kan jag idag tänka mig att gå till folkparken i dans med kullorna de kåta? Ingenstans kan jag ta mig att vaka den ljusa natten. Vad annat kan jag än kura bakom fördragna gardiner? Skriva i somrig lust med öppna fönster.
Dricker min dagliga dos av förnedringen. Någon tillfredsställelse ger det. Men riktigt nöjd blir jag inte. Om jag skulle ta och försöka få i mig något av förnöjsamhetsdrycken?
Förnöjsamhet är min moders sinnelag, framdraget ur ofördragsamhetstäcket, fullbordat i innestängt lidande, blivet till en mask, visserligen skör, med förnyelsebart leende.
Den som sätter sig i TV-soffan känner av den pinsamma svettfläcken mellan skinkorna. Samtalsämnet drar runt och kletas alltmer av de inbjudnas upprördhet. Tittarna kan byta kanal men deltagarna sitter klistrade vid ett hopplöst tema. Programledaren flyter ut som en prostituerad på en pinnstol i ett gathörn någonstans i holländarnas lilla land. Begås inget mord denna natt bedrar mig visheten.
Skulle jag tacka nej, till ett erbjudande från denna kvinna? Skulle jag inte röras av hennes medfödda moderlighet? Skulle jag disciplinera tungan till ett välriktat rapp?
Ravi Shankar, mästaren från Deli, stämmer sitt instrument och publiken applåderar i vördsam andakt. Han ler. Han ska spela också.
En ömsesidig helig kärlek där varje ord bringas som en dyrbar gåva vars pris ingen ens vågar föreställa sig. Ett steg tillsammans i trädgården. En utmätt tid. Angelägenheten som ett rött märke i pannan mellan ögonen. Ett tredje öga, inte att se med, att ses.
Den av ondskan fångne. En blick som bränner ner. Ett steg i blind lydnad. Ett torrt rop.
Vi skyldiga ser ryggarna och ryggar.
Vi av vetandet relativa kan bara åskåda.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 442 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren