Publicerat
Kategori: Novell

Trygghetsmanifestet, n-te ordningen


1. Du ska födas ur din blivande mammas sköte, så placerat att det motsvarar den senaste föreställningen om vad som är det minst smärtframkallande och det som ger dig den statistiskt största möjligheten att få ett liv som vida överskrider det i spjälsäng.
1:1 För den händelse ovanstående arrangemang inte motsvarar din mammas hjärtskärande bön om en smärtfri barnsäng ska du utplockas genom en glipa i den vädjandes buk och kejsarlikt komma till den värld som nu är din i en gemenskap som får anses allt annat än solklar.
2. I allt larm som syns och hörs kring dig i dina första skälvande ögonblick ska du efter den största möda som du är mäktig lyckas urskilja en enträgen stämma som med små om några variationer ska lovprisa din uppenbarelse om vilken du dessbättre inte kommer att ha någon som helst annan uppfattning än den som uttrycks genom ditt pockande skrik.
3. Detta skrik ska med spene tystas. (I sammanhanget milt våld som sannerligen ska utvecklas i styrka såväl som till art.)
4. Du ska lindas och bindas kring fingrar och av. Din häpnad ska genom den goda gudens försorg vakna först långt efter att denna långsamma och tålamodskrävande procedur tagit sin början.
5. Du är nu född och bliven en varelse som din omgivning kommer att låna för tolkningar och förhoppningar vilka du med ökande ålder kommer att känna dig allt avlägsnare från.
6. Avståndet, för att nu inte säga avstånden, från allt det du alltmer kommer att uppfatta som den värld i vilken du lever, till det och allt som du hör berättas om densamma kommer ständigt att vidgas.
7. Det är detsamma som att du kommer att fjärmas från allt vad folk kan kallas och i samma mån från allt vad som skulle kunna kallas världen och din vardag.
8. Som ett rö ska du att sväva mellan allt vad kraft äger.
9. För att på något sätt binda dig och dina känslor vid något kommer du ständigt och i alla sammanhang att höra ordet trygghet.
10. Av det kommer du inte att begripa något, hur det än förlängs och fästs vid både dig och tingen omkring dig.
11. Dock ska ur detta ord födas ett frö.
12. Detta ska slå rot.
13. Mycket ska till för att denna ska kunna avdras.
14. Allt du tänker och gör kommer nu att sammanlänkas av detta tänjbara ord.
15. Dess betydelser blir till sist så många att det blir allt (som blir kvar, var jag nära att säga).
16. Att du känner dig fängslad är det minsta understatement som någonsin ska hända dig.
17. För att du med hundraprocentig visshet ska veta vem du är ska du tilldelas ett kön, placeras i klass och varje liten akt som du lyckas åstadkomma ska åsättas betyg.
18. När du slutligen skådat tillvarons villkor i dess blåa ögon ska du med hjälp av det nu fullgrodda fröet ta det nödvändiga steget åt sidan.
19. Där ska du lära känna ensamheten.
20. Trygghetens enda alternativ.
21. Vad mer kan du önska? (Ja, jag vet.)

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 442 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren