Publicerat
Kategori: Novell

Ut- och inälvorna smiter

Orden stockar sig i tystnaden. Hellre tystnad än pliktskyldigt tal. Avslutade Böök igår kväll. Tillsvidare får jag väl tillägga. Köpte ett par böcker av honom och tre av Tingsten av Karin, som öppnat antikvariat i Glimminge. Han skriver om klasskillnaden i sin barndom och jag erinrade mig att jag inte en gång var inne i lägenheten under vår på Fredsgatan 6 under de 8 år vi bodde där. Den hyste förutom en argsint moder och en vacklande fader tre barn, vilka alla lekte på gården där också jag höll till. Hos tant Olga och hos skräddaren var jag emellertid. Otvunget umgänge kände jag inte i Lund. Tidigt lärde jag mig ljuga, stjäla, skryta och smita från plikterna och orden. Vilka tvingande eller medgivande krafter som verkat för detta, vet jag inte tillräckligt säkert för att vilja säga något vidare. Jag botgör varje dag i mycket trögt före.

Det kan ta två timmar att byta rad. Man tar sig av och till att förtvivla. Sedan utmattningen släppt, befinner man sig åter på andra sidan av den onåbara väggen av detta kritiklösa tillstånd. Berusning lockar allt mindre, bittra saknad.
Det kan ta elva timmar att byta rad. Från den första sekunden till dess att bytet äger rum kan man hinna läsa ett 13 år gammalt nummer av KRIS och finna en fråga, utredning eller liknelse (naturligtvis vet jag inte vilket ord som bäst passar om nu alls något gör det, vilket det naturligtvis inte alls gör) aktuell, obegriplig och lätt att känna igen i ingenting, som ständigt går och drar i mig. Dessutom kan man hinna träffa ett par unga kvinnor i glasögonaffären. En av dem hinner kanske t o m nudda sitt innersta mot ens ena knä och uppmuntra en för de goda resultaten med de nybeväpnade ögonen. Också log de båda så välbehövligt att man skulle kunna känna sig litet generad. En god runda på stan med en tvåkulors glasstrut skulle man gott kunna klämma in på den väl tilltagna tiden, samt laga mat, äta den, vattna fågeln och litet zappande på slutet med, men sen sitter man här. Stig Larsson sitter inte här, inte heller Herbert Tingsten.
Ut- och inälvorna smiter.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 268 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg