Publicerat
Kategori: Novell

Var ord inte bör finnas är där

Wittgenstein noterade sina tankar. Det skulle ta mig mitt liv att försöka följa och förstå anteckningarna, men därför är det inte säkert att jag skulle komma på vilka logiska misstag han själv senare upptäckte. Värdet av hans tankar eller i vilken mån de omedvetet påverkar mig eller vår tid har jag ingen uppfattning om. Men att han ägnat livet åt dessa utredningar, att han krävt sina medmänniskors ställningstaganden, att han av sig själv fordrat absolut moral, att han inte uthärdat skammen och ensamheten, att han avsagt sig rikedomen, att han kort sagt vridit nacken av ödet samtidigt som han ridit det löddrigt, ger mig ingen ro förrän jag åtminstone prövat ett av allt det som han underkastade sig.
- Varför?
Benskörhet är en växande folksjukdom.
- Sitter inte moralen i ryggraden?
Närhet inger falskeligen föreställningen om samhörighet. Nonchalerande denna varseblivningsdefekt låter jag allt stå nära. Så är det åtkomligt för det öga som har för vana att söka något att dröja vid. Man ådrar sig lätt klander.
- Och vem kan hävda att det är oriktigt?
Ju mindre jag kan förvänta att bli läst, desto större möda borde jag lägga på det jag skriver, med den särling i åtanke som mot all sannolikhet likväl någon gång kommer att ta sig igenom det, brydd över sitt och människans ursprung.
- Tar du inte i?
- Vore jag inte så oerhört måttlig, sutte jag inte här.
I själva verket är svårigheten att uppfatta betydelsen av de små avstånden orsaken till all mening.
- Så löst sitter den.
- Vem tog orsaken i munnen? Svara!
Var ord inte bör finnas är där.

Ture Holmberg

Status: Guld författare

tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man se sig mätt på Facebook
Ture Holmberg är medlem sedan 2023 Ture Holmberg har 285 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg