Publicerat

Novell Inspiration

Det finns olika anledningar till att skriva skönlitterära texter. Det kan vara alltifrån en skoluppgift till en stark längtan efter att få utlopp för kreativitet eller att få berätta en historia. Alla människor har olika förmågor och drivkrafter och vad som fungerar inspirerande varierar från person till person. Medan vissa skriver som bäst i en avlägsen stuga i skogen där man kan promenera i naturen och fundera i lugn och ro, fungerar det för andra bättre att sitta på ett café med liv och rörelse där man kan inspireras av andra människor. Var och en behöver känna efter och testa vilka miljöer som passar bäst för en själv.

En del författare har förmågan att hämta inspiration ur negativa händelser och känslotillstånd och har svårt att skriva när de känner mycket positiv energi, medan det för andra är precis tvärtom. En viktig inspiration för de flesta när det kommer till att skriva är dock att läsa texter som andra har skrivit. Att läsa mycket och olika typer av texter, breddar både ens ordförråd och den repertoar av stilar man har att välja mellan. Den som ska skriva en skönlitterär text kan med fördel fundera igenom vad det är som tilltalar hos en text och vad författaren har gjort som har fångat ens intresse och väckt ens känslor. En förmåga att skapa bilder hos läsaren gör ofta att texten uppfattas som intressant och spännande.Att använda sig av originella och talande metaforer är något som går att öva upp genom att studera andras texter och att aktivt tänka på hur man kan skildra något utan att använda de mest uppenbara och deskriptiva orden. Det är vanligt att uppleva svårigheter med att påbörja skrivprocessen och det kan kännas som att både fingrarna och hjärnan låser sig. Man kan också känna att man plötsligt är vid en punkt där orden tycks ha tagit slut innan berättelsen har skrivits färdigt.När det handlar om att skriva kreativa texter såsom noveller finns det en hel del bra övningar som man kan göra för att bryta sådana låsningar. Exempelvis kan man utgå från och låta sig inspireras av ett citat och antingen välja ett favoritcitat eller ta något slumpvis ur första bästa bok. Det kan också fungera att rakt av ta en mening eller några ord att inleda med, för att sedan fortsätta på den egna berättelsen. När det kommer till skrivkramp är ett av de vanligaste råden att bara försöka få det att lossna, och inte tänka för mycket på att det ska bli bra. Det går alltid att ändra i texten när man väl har hittat en riktning och ett mål för den historia som man vill berätta. Detta kan vara lättare sagt än gjort eftersom den mänskliga hjärnan gärna vill lägga saker tillrätta och strukturera sin omgivning.En ofta använd övning för att ta sig förbi detta är flödesskrivning, vilket helt enkelt går ut på att låta orden komma, helt utan att döma grammatik, innehåll eller interpunktion. Man skriver exakt det som faller en in. Att ägna några minuter om dagen åt att flödesskriva utan att ändra något i sin text under tiden, lär kunna hjälpa till att häva blockeringar och få fart på skapandeprocessen.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren