En lifterskas val

Mörka moln tornar upp sig mot horisonten, regnet är på väg och dimman ligger tät utanför mitt fönster. Jag försöker se vad som händer därute, men den vita väggen börjar lägga sig mot mörkret när skymningen faller på. Idag är ingen dag som jag vill ha tillbaka och den dag jag vill ha, finns den?
Mörkret är här och i fönstret ser jag min spegelbild. Tystnad, ensamhet och ögon som inte ler. Siluetter av sinnen, språklig vänskap och drifter finns i samma spegelbild. Ser jag mig själv eller som andra vill se mig? Ser jag på andra som de vill att jag skall se dem? Speglar bilden en verklighet eller en förhoppning baserad på drömmar och osannolika livsåskådningar?

Natten är lång, mörk och min väntan på gryningsljuset ger många scenarion. När ljuset faller in ser jag en korsning med många vägval. Vad finns i slutet av vägen och hur vet jag att valet är rätt? Spegelbilden säger mig att varje väg har en början och slut. Glöm inte att söka längs vägkanten när dagarna tar oss framåt. Längs vägen går hon med livet i en ryggsäck och liftar mot okänd ort. Jag frågar vart hon ska och hon svarar att hon inte vet. Vill du åka med eller ska du vänta tills när? Hon tittar ner i marken, rädd för hennes eget svar och var känslorna skall ta henne. Letar efter tecken i sitt inre som inte ger henne svaren.

Med åldern blir svart till grått och känslor går över till förnuft. Vill vi vara såna eller släppa fram våra unga själar som lever i ett åldrat skal? Nå ska du med eller vänta på nästa chans? Hon ser in i hans ögon och försöker hitta tecken för att göra honom sällskap på färden. Hon stirrar ner i gruset och säger att hon inte vet. Jag vänder mig mot henne, ler och kör vidare.
Jag tittar i backspegeln och en känsla av tomhet och saknad kommer över mig. Men när jag ser att hon ler, vinkar och väntar på sin nästa chans kan jag bara le tillbaka och alltid komma att undra vad som hänt om hon följt med. När hon försvinner bort ut mitt synfält tittar jag ner på den tomma stolen, stirrar länge in i vägkanten och färden går vidare.

Författare:

Publicerat

Dela: