Kärlek vid första ögonkastet

Han har svårt att hålla ögonen öppna där han sitter med kaffekoppen vid köksbordet.
Den lite slarvigt fastspända klockan på handleden visar att han borde skynda sig, men ändå sitter han bara där med kaffekoppen mellan sina händer och lyssnar på vattendropparna som smattrar mot fönstret. Det har regnat hela veckan.
Med ett djupt andetag reser han sig tillslut.
Sovrumsdörren står öppen och den obäddade sängen i det mörka rummet lockar mer än någonsin när han knyter kängorna.

Utanför ligger blöta löv på marken. Trots att söndagsmorgonen är tidig är inte torget tomt. Joggare med färgglada träningskläder springer genom regnet, småbarnsmammor med uppfällda paraplyn går med raska steg mellan affärerna och ett gäng med ungdomar i hans egen ålder vinglar högljutt hemåt med flaskor i händerna.

Plingan ovanför dörren plingar när han med droppande kläder slår upp dörren till Cafét. Håret, som hunnit växa sig lite nedanför öronen, är fortfarande blött när han välkomnar de första kunderna. Han gillar inte att jobba på helgerna men han behöver pengarna eftersom han studerar.

Under tiden, i en annan del av staden, sover en ung kvinna djupt.
Hon vaknar inte förrän sent på förmiddagen av blåsten som piskar regnet mot rutan. Hon suckar över sig själv, att hon inte bara kan lära sig att gå upp i tid.
Hon sätter sig upp med en släpande rörelse och stirrar tomt ut där färgglada löv faller från trädtopparna.
Hon har tänkt gå till biblioteket idag, hon har skjutit upp det hela helgen, men vädret är inte särskilt lockande och hon skulle hellre krypa ner i sängen igen.
fast jag behöver verkligen låna den där boken, säger hon för sig själv med en tung röst.

Hon står framför spegeln i badrummet och tittar in i två trötta ögon. Några minuter senare ligger sminket utspritt över tvättstället i en stor röra och ögonen ser inte lika trötta ut längre.

Hon går med raska steg mot biblioteket med luvan uppdragen. Hon går förbi ett café Ur fönstren lyser mysbelysningen upp den gråa gatan och när en kund går ut genom ytterdörren når en doft av kaffe till henne och hon stannar upp. Magen kurrar till och det slår henne att hon inte ätit något än. Hon tittar bort mot biblioteket lite längre bort på gatan, egentligen vill hon bara låna den där boken och komma hem så snart som möjligt men magen kurrar till igen och med ett snett leende vänder hon och små joggar mot ingången.


Den unga mannen hänger av sig sitt förkläde i personalrummet, hans arbetspass är slut och han funderar på vad han ska äta till lunch när han sätter på sig sin jacka och går mot utgången.
Dörren öppnas från båda sidorna samtidigt och två par ögon ser in i varandra för första gången. Han glömmer allt, ingenting är viktigt förutom de där bruna ögonen. Hon bryr sig inte om regnet som hon nyss skyndat sig för att undvika, hon fylls med värme.
oj, förlåt, mumlar de till varandra, hon rodnar och han ler dumt, men de släpper inte ögonkontakten.

Två par ögon möts för första gången men båda vet att det inte kommer att bli den sista, det är kärlek vid första ögonkastet.

Författare:

Publicerat

Dela: