Publicerat

Analysera en novell

Det kan vara svårt att skriva en novellanalys om man aldrig har gjort det förut. Detta innebär dock att man bryter ned en novell i beståndsdelar. Därefter svarar man på de olika frågorna som kommer för varje beståndsdel. Det innebär att man personligen analyserar novellen och ofta finns det varken några rätta svar eller felsvar på de olika frågorna som ställs, då det mestadels handlar om din egen uppfattning om novellen, såvida frågorna inte är rakt ställda.

En rakt ställd fråga kan till exempel vara "Vilken färg hade karaktär 1 på tröjan när hon mötte karaktär 2 med blå tröja?" Detta är en lös förståelsefråga och genom att svara på den visar du att du har läst igenom novellen som du analyserar. En fråga som är passande för en novellanalys, är istället "Varför tror du att karaktär 1 bedrog karaktär 2?" Svaren finns oftast inte i texten, utan det är ditt arbete att reflektera över svaret till frågan. Det kan därför finnas många svar på flera frågor.

När du analyserar en novell, går du igenom dess form och innehåll

Under en analys är det irrelevant huruvida du personligen tycker om novellens innehåll eller inte. Oftast är novellens början och slut två olika beståndsdelar som du ska analysera. Även de olika händelserna i novellen samt de olika karaktärerna kan vara flera beståndsdelar, liksom hur de agerar med eller mot varandra. Karaktär 1 kan därmed vara en beståndsdel medan karaktär 2 är en annan. En beståndsdel är en av de saker eller personer i innehållet som hjälper till att göra novellen till en enhet.

När du analyserar en novell, kan du upptäcka saker som du inte hade lagt märke till annars. Du kommer nämligen att gå in närmare på detaljer och därmed kan du även upptäcka att du faktiskt tycker om en novell som du inte gillade förut. En novell kan vara betydligt mer genomtänkt än vad många tror och oavsett om gillar novellen eller inte, kan du tycka om innehållet, formen, strukturen och hur den är uppbyggd. Det är vanligt att författare skriver enligt samma regler och du kan själv lära dig att skriva bra noveller genom att analysera andras.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren