Publicerat

Dikt ideér

Det finns flera bra tips och ideér för den som vill skriva dikt. Ibland sitter man fast och vet inte riktigt hur man ska uttrycka sig och då kan det vara bra att få lite fräscha ideér. Till att börja med ska man tänka på att skriva om saker som intresserar en själv, att rikta dikten till sig själv. Folk märker när man skriver om något som ligger en nära om hjärtat, det ger en speciell rytm och känsla åt dikten. Därför ska man först och främst tänka på sig själv när man skriver dikt. 

En dikt behöver inte vara lång, men inte heller kort. Man kan skriva den precis som man vill, det här är ett tillfälle att uttrycka sig. Även om formen är viktig så är det ännu viktigare med innehållet. Om man inte är så bra på att rimma så kanske man ska lämna ut det tills man övat upp sig, annars kan det lätt bli uppstyltat och svårläst. Många finner att det är lättare att skriva fri vers i början, där man inte behöver tänka så mycket på rim och liknande. 
Om man vill ha lite inspiration för vad man ska skriva om så räcker det med att ta sig en titt på de klassiska fem sinnena. Man kan, till exempel, skriva om smaken på en citron, kanel eller ett ägg. Eller hur insidan av en buss luktar, eller farmors hus eller så kan man skriva om lukten av bränd mat. Hur låter det när en hund skäller, folk pratar i nästa rum eller tåget kör förbi? Hur ser skuggorna ut på en snödriva eller fönstren i huset när man står utanför en mörk kväll och tittar in? Man kan skriva om hur det känns när man går barfota på gräset eller när man har träningsvärk efter en aerobicslektion. När man gått igenom de fem sinnena så börjar man om från början igen, eftersom detta är en del av ens dagliga liv. Man använder dessa sinnen varje dag och har därför alltid nya intryck att skriva om. Tanken är den att ta något vardagligt och göra en dikt av det. 

När man läser dikt ideér så ser man att det ofta handlar om hur man upplever saker och ting. Vilka känslor man får när man ser eller hör något eller vilka mentala bilder som kommer upp när man rör vid något. Andra bra dikt ideér kan vara att skriva om natten,  att bli gammal och skröplig, avundsjuka, att glömma, att vara osynlig, vad du är mest rädd för eller fruktar, om du upptäckt att din partner haft en affär eller kanske du själv haft en, bröllop, resa i tiden, syskon, och så vidare. Man ser sig om i livet och tar vad som helst för att sedan skriva en dikt om det. 

För många är diktskrivandet ett sätt att uttrycka just det de känner inom sig, man får utlopp för sina känslor genom att skriva dikt. Det är inte alltid det handlar om passion, utan helt enkelt bara det som man tänker och känner när man ser något. För att det ska bli en riktigt bra dikt är det vanligtvis viktigt att känslorna är äkta, det märks när man skriver om något man inte riktigt håller med om. Det kan hjälpa en att skriva dikter om man läser andras alster, man kan hämta mycket inspiration från andra diktare. När man läser något man tycker om ska man analysera och se vad det är som man finner attraktivt med den dikten. Sedan gäller det att lära sig att skriva på samma sätt. Eftersom det finns olika tekniker kan man lära sig den man tycker bäst om. 

Inom familjen finns det många saker man kan skriva dikt om. Det kan vara äktenskap eller skilsmässa, att få barn eller se dem flytta hemifrån, hur det är att vara en tonåring, medelålders eller gammal, ens egna föräldrar eller andra släktingar, och så vidare. Platser kan vara en annan inspiration för dikter. Det hus där man föddes, en resa till månen, smekmånaden eller helt enkelt en promenad i skogen. Andra finner att det kan vara kul att variera hur man uttrycker sig i dikten. Det kan vara i form av ett brev, en inköpslista, en bön eller kanske ett recept. Alla dessa sätt att skriva kommer att skapa en annorlunda dikt, eftersom själva formen är olika. 

Om man vill ha lite dikt ideér kan man gå och sätta sig i en park, till exempel. När man blundar hör man olika ljud, dessa kan man skriva om. Eller så går man in i köket och luktar på olika kryddor, för att sedan skriva en dikt om dem. Om man har en liten anteckningsbok bredvid sängen kan man skriva ner sina drömmar, ett alldeles utmärkt ämne för en dikt. Det gäller alltså att hålla hjärta och sinne öppet varje dag för de olika intryck och erfarenheter man har. 

 

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren