Publicerat

Hur många ord borde en novell vara?

Har du någonsin funderat över hur lång en novell egentligen borde vara? Det är lite som att försöka bestämma hur långt ett snöre är. Det beror på snöret, eller i det här fallet, på berättelsen!

När jag var yngre, skrev jag ofta noveller. Ibland kändes det som om orden flödade ut ur mig och jag kunde inte stoppa dem. Andra gånger kämpade jag för att fylla en sida. Det lärde mig att varje berättelse har sin egen rytm och takt.

De oskrivna reglerna

I litteraturens värld finns det några riktlinjer om novellens längd. En del säger att en novell bör vara mellan 1 000 och 20 000 ord, medan andra anser att den idealiska längden ligger runt 7 500 ord. Men dessa siffror är bara rekommendationer, inte hårda regler.

Tänk på det som att baka en tårta. Det finns recept som kräver exakta mått, men ibland kan du experimentera och lägga till lite mer av detta eller lite mindre av det där. Resultatet? En läcker tårta som är perfekt för dig!

Din egen röst

Det viktigaste när du skriver en novell är att hitta din egen röst. Låt inte siffror eller andras förväntningar begränsa din kreativitet. Om din novell känns fullständig på 500 ord, då är den perfekt som den är. Om den sträcker sig till 25 000 ord, kanske den är på väg att bli en roman istället!

Under mina skrivdagar kom jag ihåg en novell jag skrev som bara var 300 ord. Den var kort, men den förmedlade precis den känsla jag ville ha. Ibland är det kvaliteten på orden, inte kvantiteten, som räknas.

Slutliga tankar

Så, hur många ord borde en novell vara? Svaret är enkelt: precis så många som den behöver för att berätta sin historia. Glöm inte att skrivprocessen handlar om utforskning, experiment och, framför allt, njutning. Oavsett hur många ord du väljer, se till att varje ord räknas!

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren