Publicerat

I huvudet på en "grå panter"

 

En alldeles helt vanlig torsdag,hur underbart är inte det? Dagarna gå och allt går sin gilla gång så också mitt eget s.k. pensionärsliv. Fyra månader sedan, exakt på dagen som idag är checkade jag ut från mitt nu före detta arbete. Det har jag inte ångrat en minut trots att pensionen är löjeväckande låg med tanke på ett livslångt knegande. Som tur är hör jag till den lättroade typen som trivs i vardagslunken. Kanske du som är lite till åren kommen minns den också? Per Lagerkvists fina dikt:-"Du är visst lycklig för ingenting,blott för att det så ska vara.Mig måste livet ge kostbara ting så strålande underbara." Ett fantastiskt poem om en kärlek som är sig själv nog. Lycka är ett begrepp som inte är så lätt att ha bestämda åsikter kring. Var och en sin egen lyckas smed som det så fint heter. Mig lickar i alla fall den till synes grå vardagen, med mycket tänkande,skrivande,lyssnande och reflekterande. I P1progammet Stil (som leds av journalisten Susanne Ljung) har jag t.ex. lärt mig en hel del om modeskapare m.fl. celebriteter. Christian Dior t.ex var en stor fan av färgen grå. Grå är ingen färg har jag lärt mig. Den är på en gång ingen färg och alla färger. Spännande men neutral. Extremt skiftande och okulört. Påverkas likt en kameleont av ljuset. En kontrastfärg som framhäver och lugnar ner. I mitt tycke kanske t.o.m lyckan kan sägas komma ut ur det grå stunderna mitt emellan alla måsten då tankarna får fara fritt. Minns en gammal mors uttryck nu när jag själv kommit upp i åren. -Bara man får vara frisk och ha hälsan. Numera känns inte uttrycket lika mossigt längre som det gjorde i min ungdom. Mer som något eftersträvansvärt faktiskt! En önskan och ett konstaterande. Hälsan är nummer ett det andra är bara -  grädde på moset. En självklarhet, eller? Fungerar inte den grå vardagen så är ju alla storvulna planer förgäves. Idag är det snabba puckar som gäller. Mycket vill ha mer är devisen men den eftersträvansvärda lyckan - vad den nu kan sägas vara? verkar i många fall lysa med sin frånvaro med ökande stressrelaterade problem som följd. Den psykiska ohälsan brer ut sig, nu också längre ner i åldrarna. Dagens måtto är ju mer desto bättre. Diabetes och barnfetma ökar och storleken på godispåsarna likaså. Men som den "grå pantern" i sina bästa år, vill jag nu flagga för den grå vardagens små glädjeämnen. Min lycka är helt enkelt grå och extremt skiftande i regnbågens alla färger när ljuset faller på! Låt vardagens "grå" bestyr få den respekt dom förtjänar! . Vad vore livet utan vardagslunken?

Mitt intresse för att skriva, läsa vad andra skriver och delge mitt eget skrivande till likasinnade är stort. Därför blev jag också intresserad av novell. nu
Lottie Ålhed är medlem sedan Lottie Ålhed har 70 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg