Publicerat

Låt dig inspireras för att inspirera 

Det finns inget rakt svar på hur du ska skriva för att skapa en text eller berättelse som får läsaren att känna hopp, glädje och lugn. Det finns heller ingen formel som du kan följa för att nå det perfekta resultatet. För vad är egentligen det när vi pratar om en dikt eller novell?

Det som aspirerande textskapare och poeter kan göra när de känner att inspirationen tryter och att orden inte kommer fram, är att fundera på och utforska följande tips. De kommer kanske inte att ta dig till resultatet direkt, men de kommer förhoppningsvis få dig att tänka på ett nytt sätt och närma dig skrivandet från en annan vinkel. 

(Källa: Unsplash)

Låt dig inspireras av andra

Internet har gjort att inspiration alltid finns nära till hands. Ett par enkla sökningar kommer att ge både skrivtips och exempel på vad andra författare och skribenter gör när skrivkrampen slagit till. Var heller inte rädd för att låta dig inspireras av andras verk. Om du vill skriva om ett särkskilt ämne eller en känsla, börja med att söka efter texter med liknande handling. Vill du skriva upplyftande texter eller noveller, leta då efter verk eller citat om glädje. Då kan du hitta citat och visdomsord som passar såväl skribenten som den som bara behöver höra några upplyftande ord. 

Om det istället är uppbyggnaden av din text som du har svårt att formulera kan du ställa dig två frågor. Vem är det du skriver för och vad är syftet med din text? När du har svaren på dessa frågor blir det enklare att forma innehållet.  

Var inte rädd för att experimentera

Ytterligare en positiv sak som kommer av att inspireras av andra är att du presenteras för olika stilar och sätt att skriva. Var inte rädd för att testa olika typer av berättande för att hitta din stil. Om det är poesi du vill skriva har du en helt annan frihet av uppbyggnad, flöde och längd eftersom en dikt kan se ut och läsas på flera olika sätt. En längre berättelse behöver ofta en tydlig början, en händelse och sedan konsekvensen av den händelsen.

Hitta din tid

Alla har en tidpunkt på dygnet då vi är som mest alerta och produktiva. Om det här gäller hela dagen, grattis! Det innebär att du kan sätta dig och skriva när du vill. Tyvärr har inte alla den turen utan är istället produktiva antingen på morgonen, eftermiddagen eller kvällen. Om du känner dig som mest kreativ strax innan solen går upp är det då du ska sätta dig med pennan i handen eller fingrarna på tangentbordet. Att tvinga fram en berättelse när hjärnan och kroppen är som minst inspirerad och vaken är sällan ett fungerande koncept. 

(Källa: Unsplash)

Hindret för skrivandet finns oftast inom författaren själv. Det kan vara prestationsångest, bristande kreativt eller rädsla. Ibland kan det hjälpa att bara skriva, oavsett om det bara är om hur du känner dig eller vad du ser runt omkring dig. Efter ett tag kommer orden att börja formuleras till något mer än bara beskrivning, så ge inte upp! 

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg