Publicerat

Konsten Att Hitta Inspiration

”Att skriva är enkelt. Bara stirra på en tom skärm tills ögonen börjar blöda” (Douglas Adams)

Det är hur lätt som helst att skriva en bra dikt. Men samtidigt kan det vara det svåraste du någonsin gjort, om jag nu får tillåta mig själv att överdriva en smula.

Det lätta med att skriva en dikt är att vad som helst är tillåtet. Du behöver inte bekymra dig om vad andra ska tycka eller tänka, du måste inte skriva på något särskilt sätt. Det är ju din dikt!

Ibland skriver dikten sig själv. Det låter kanske lite klyschigt att säga så, men faktum är att ibland känns det precis som om man bara skyndar sig att få ner på papperet, alla de ord och känslor som väller fram. Att man på sätt och vis inte har något val – dikten bara fanns där helt oannonserat och utan förvarning.

Det svåra kan bestå av olika saker. Handlar det om sorg eller andra starka känslor kan det vara svårt att hitta orden. I den situationen skulle jag vilja ge dig rådet: Stanna inte upp och fundera. Låt aldrig pennan sluta röra sig över papperet, eller fingertopparna över tangentbordet. Skriv tills inte längre orden kommer av sig själva. Lita på intuitionen.

När du sedan läser igenom texten, är chansen faktiskt ganska stor att du inte kommer att vilja ändra någonting. Jag har själv otaliga gånger hejdat mig med suddgummit i handen, med känslan av att jag kommer att förstöra något ömtåligt om jag ändrar så mycket som ett enda ord.

Att skriva på beställning är inte helt enkelt. Här är du ju per definition tvungen att skriva för någon annans ögon. Jag fick en gång en ”beställning” av en dikt av min granne. Hennes man skulle fylla 50 år, och hon ville att jag skulle skriva en dikt som på några få rader skulle illustrera hans tre stora passioner i livet; rökig whisky, drömmen om en royal flush och så klart hustrun själv.

Så hur skriver man en dikt om poker? Min kännedom om spelet låg på en mycket låg nybörjarnivå, så jag insåg att jag var tvungen att läsa på lite grann, för att dikten inte skulle stinka av okunnighet.

Först ville första vad spelet handlade om. Jag hittade allt jag behövde på fulltilt.com/sv/: regler, artiklar och mycket annat. Jag laddade även ner deras progamvara och spelade en halvtimme eller så, bara för att få rätt känsla för spelet.

Sedan var det dags att skaffa sig lite inspiration. I min enfald trodde jag att det skulle vara svårt att hitta dikter om poker på nätet, men det visade sig att det fanns en ocean av inspiration att hämta idéer från. En av de bästa sajterna jag hittade var All Poetry, en sajt med hur mycket bra dikter som helst. Här hittade jag en hel del dikter om poker, allt ifrån känslosamma kärleksförklaringar till ren humor. Några få rader till långa dikter. Ett exempel:

My Hand in Yours

Kings and queens make mistakes.

Get wrinkled like cards in a gambler’s hand

It will show on their face,

And weigh down their minds

These two tattered hearts still make two of a kind.

These corners have bent and burned.

Not much for games of chance,

But i have got time and can learn

If you play the cards we’re dealt in turn.

Sedan hittade jag den perfekta dikten, poker och kärlek. :

Heart is Ante

I will accept you, and ante myself!

??Let the world see my Ante!?Let it be known:?All chips are in!??

I raise you my everything, ?I raise you my love,? I raise you my heart,? I raise you my soul,? I raise you my life,? ?Take everything I own, Take Me!??

Take me up into your arms,?Take me up into your heart?

Take me into your every dream?

Take me into your every scheme?

Take me as I truly am, Forever.??

But when you take me understand?

You have made a contract to me.?

To keep me safe and to love me.?

Understand I have done the same.?

But remember do not forsake it!?

It is written in Loves' good name.??

Binding we are one, soul to soul, ?Bound by vows stronger than death.?

If you break them, you will have debt!?

I pray neither of us has a debt to pay.?

Let us live in unity, together we are free.?

Together we are stronger, we are better.

Jag tog denna dikt som utgångspunkt, och skrev om den på svenska, men med lite anpassning till uppdraget jag fick. Och min grannes hustru sa att det överträffande alla hennes förväntningar.

Något av det allra svåraste man kan drabbas av är idétorka. Skrivkramp. Att sitta där och stirra på en tom skärm eller blankt papper, när man inget hellre vill än att sitta och skriva. Det är ett tillstånd som kan vara så oerhört frustrerande. Och ju mer man anstränger sig för att komma på något att skriva, desto mer låser det sig i hjärnan.

I sådana situationer kanske det är bäst att bara släppa det en stund. Ta en promenad, äta något, gulla med hunden eller vad som helst. Vänta helt enkelt tills inspirationen behagar återvända.

Men om den inte gör det? Om man fastnar där i skrivandets förstoppning och inte kommer loss?

http://farm4.static.flickr.com/3208/2394843377_d6b9c78a2f.jpg

Vi fungerar alla olika, och det är ingen enkel sak att råda andra i denna situation. Men det finns några olika vägar jag brukar prova när fantasin tryter.

Här är några exempel:

  • Besök en ny plats. Visst – om du har hur mycket pengar som helst så för all del – ta en tripp till Maldiverna. Men det funkar lika bra med nåt kafé i stan där du bor. Vitsen är att det ska vara nytt för dig, att du aldrig varit där förut. Nya miljöer kan ibland trigga fantasin till nya idéer.
  • Internet. Med all den information som finns tillgänglig bara ett par klick bort, vore det dumt att inte utnyttja den möjligheten. Det finns mängder av webbplatser vars enda syfte är att inspirera till skrivande. En av alla bra sajter är copyblogger.com. En annan sida jag hittat är Kim M Kimselius blog, kim-m-kimselius.blogspot.se – en guldgruva för dig som letar efter bra tips.
  • Egna små skrivövningar. Det är är en teknik som ofta använts, för att få igång skrivandet. Sätt en timer på exempelvis 5 minuter. Öppna ett tomt textdokument på datorn (eller ta fram penna och papper). Starta timern – under de följande 5 minuterna måste du skriva utan uppehåll. Tänk inte. Strunta i formuleringar. Bara skriv, skriv, skriv... Kommer du inte på ett dugg att skriva om så skriv just det! ”Alltså jag sitter bara och glor, inget text kommer, jag blir galen och slår snart sönder skärmen för jag kan...” Ja – du fattar. Det handlar inte om VAD du skriver här. Bara ATT du skriver.
  • Läs. Läs mycket och ofta. Du anar inte hur mycket det betyder. Större ordförråd, olika sätt att behandla språket, miljöer som inspirerar... Du kommer ha oerhörd glädje av det i ditt skrivande.

Man kan ju också lyssna på dem som lyckats. Har du en timme över så kan du lära dig en del av självaste Stephen King: