Publicerat

Novell ideér

Att skriva en novell kan vara en lämplig utmaning även om man inte skrivit så mycket förut. Den är inte lika lång som en roman, men ändå lång nog för att man ska kunna få in lite handling. Det finns så mycket man kan skriva om, för en del är det ett problem att hinna få ner allt på pränt. Man har så mycket inne i huvudet att man bara skriver och skriver. Andra däremot lägger upp en plan och skriver sedan sin novell, i enlighet med hur man vill att den ska se ut.
Ett sätt att få ideer till en novell är genom att läsa mycket. Inte så att man ska kopiera, men när man läser så brukar fantasin komma igång och man kommer upp med någon bra ide’. Annars kan man se sig om i sina omgivningar, vilka situationer som finns eller känslor som man kan bygga upp till en novell. Har någon skilt sig eller fött barn? Finns det någon pågående konflikt i släkten? Har någon varit på en resa? Alla dessa saker kan leda till en bra inledning till en novell, eller kanske rentav huvudhandlingen. Sedan spinner man lite runt omkring och ger det mera kött på benen. Naturligtvis vill man inte skriva om något precis som det är, påhittade personer är mycket bättre även om man inspireras av riktiga händelser.
Ser man någon som missar tåget så kan man skriva en novell om vad som händer efteråt. Vem träffar personen? Vad gör de tillsammans? Eller så kan man skriva om någon upplevelse man hade som barn, ofta kommer man ihåg alla känslor och tankar runt omkring, speciellt om det var något läskigt. Andra föredrar att lägga sin novell i en helt annorlunda värld, kanske en kombination av två världar som möts? Det kan också handla om något som skulle kunna ske i framtiden, med vissa detaljer från nutiden.
Man väljer vanligtvis antingen vilken huvudperson man vill ha eller var någonstans novellen ska utspeglas. Därefter utvecklar man handlingen baserat på detta. Det behövs inte så många huvudpersoner eller detaljer, en novell är ganska kort. För en del räcker det med att sätta sig ner och tänka ut den första meningen, eller kanske två. Sedan flyter det på, fantasin och skaparglädjen flödar och en novell är född. Det är inte alltid det går så lätt, men det viktiga är ändå att man har roligt när man skriver.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren