Publicerat

Novell som skolarbete? Färdiggör den innan deadlinen med dessa 5 tips!

Att skriva en novell kan vara otroligt tidskrävande. För några tar det flera år att skriva en novell, andra några månader. Om du är en av dem som drömmer om att skriva en novell, eller helt enkelt MÅSTE skriva en för ett skolarbete - då har du kommit rätt. Nedan listar vi 5 tips för dig som vill skriva en bra novell och samtidigt färdiggöra den under kort tid. 

  1. Sätt en rimlig deadline

Om du vill lyckas skriva din novell på kort tid måste du sätta en deadline. Men det räcker inte med att bestämma dig för att skriva 800 sidor på en månad utan att veta vad du faktiskt kan och har tid med. Börja med att se hur mycket du kan producera under en dag eller vecka. Genom att börja med att skapa dig en överblick över hur mycket du kan producera och under hur kort tid, desto enklare kommer det bli för dig att sätta en rimlig deadline.  

  1. Hämta inspiration från andra

Snälla tro oss när vi säger att INGEN författare kommer på allt de skriver själv. Alla hämtar sin inspiration någonstans och det är inte plagiat så länge man gör det till sitt eget. Det kan räcka med att läsa några böcker för att komma igång. Skriver du en faktabaserad text kan inspio eller ett nyhetsblad vara till stor hjälp eftersom dessa också kan användas som en inspirationskälla. Men glöm inte att referera om du faktiskt citerar någon!

  1. Skriv när du känner dig mest kreativ

Vi har alla ting som utlöser vår kreativitet. För några är det total tystnad, för andra en lång promenad i skogen. Om du ska skriva en novell under en kort tid är det viktigt att du hela tiden känner dig kreativ och inspirerad. Blir du plötsligt omotiverad och inte kommer på vad du ska skriva härnäst - ja då kan vägen till en färdiggjord novell bli betydligt längre. Hjälper det att gå upp tidigt eller stanna uppe sent? Lyssna då på din kropp och knopp! 

  1. Vänta med att korrekturläsa

Ett vanligt misstag många novellister gör är att fastna på de språkliga fel de gör under skrivandets gång. Att börja tänka på hur man ska formulera en mening eller om man använt rätt ord på rätt ställe är ett onödigt, tidskrävande moment. Spara det tills du är färdig med novellen! Du kommer märka att det går betydligt snabbare att skriva om du får utlopp för dina tankar. Då kommer du dessutom upptäcka saker du kanske inte hade upptäckt från början!

  1. Ta pauser!

Det är omöjligt för en människa att sitta dag ut och dag in och skriva. Förutom att man får skrivkramp och/eller extremt ont i ögonen är det inte mänskligt att producera så mycket innehåll. Se därför till att planera in kontinuerliga pauser i ditt skrivschema. Drick en kopp kaffe, gå en promenad eller ring en bekant. Det kommer göra dig mer gott än ont att ta några pauser då och då - även om du har en deadline att nå.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Ture Holmberg

Tror bestämt att jag gör mig bäst som obeskriven, men den som gör sig omaket att ta sig genom mina kommande ordmassor kommer förmodligen att forma just något liknande en beskrivning f.ö. kan man…

Ture Holmberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren