Publicerat

Novell tips

Att skriva en novell är inte så svårt, men det finns en del tips som kan göra det hela något lättare. Något som de flesta kända författare rekommenderar är att läsa mycket. Det bidrar till att man lär hur man ska uttrycka sig, man får ett varierat språk. Samtidigt så kan man notera vissa saker som man tycker är bra, olika sätt som gör det till en välskriven novell. Om man själv tycker om det så är det lättare att använda det när man skriver, för man ska låta skrivandet komma inifrån.

Ett annat tips är att man ska skriva mycket, utan några hämningar. Innan man kommer så långt att man har en färdig novell, som man är nöjd med, så kan det ligga timmar av skrivande bakom. Genom att skriva mycket så kan man också upptäcka om man faller i någon skrivarfälla, som att upprepa vissa ord eller handlingar allt för mycket. Detta kan sedan göra att man varierar sig lite mer i själva novellen.

I en novell ska man inte ha för många huvudpersoner, det finns inte tid att utveckla en större handling. En huvudperson räcker, eventuellt kan man ha någon mer. Tidsperioden som novellen handlar om brukar ofta vara mycket kort, återigen så kan det bli svårt att få plats med något mer på få sidor. Vanligtvis är det bäst att presentera huvudpersonen och vad situationen handlar om redan från början. Det kan till exempel vara någon kris som personen står inför. Sedan har man huvudhandlingen, och därefter ett slut. Slutet bör inte vara en sammanfattning av allt som hänt, utan helst vara ganska kort.

När man väl bestämt sig för vem som ska vara huvudpersonen och vad handlingen ska vara i stora drag kan man börja utveckla det hela. Ett bra sätt är att skriva den första meningen och sedan ställa sig en del frågor. Vem är det? Var är han? Vart är han på väg? och så vidare. Genom att ställa sig dessa frågor kommer man att kunna skriva handlingen på ett bättre sätt. För många så fungerar det bäst om man på detta stadium gör en skiss av hur novellen ska se ut, med lite mer detaljer än man hade när man först satte igång. Alla skriver på sitt eget sätt, det är därför det är så intressant att läsa olika noveller. Genom att hitta sin inre röst och använda sig av dessa skrivartips så kommer man att kunna uttrycka sig väl.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren