Publicerat

Varför olika typer av betalningsmetoder är viktigt

I en alltmer digitaliserad värld är det betydligt lättare för näringsidkare att få kontakt med nya kunder världen över. Majoriteten av alla företag säljer sina produkter och tjänster internationellt och online. Det har aldrig varit så lätt att nå nya marknader och kunder som det är idag. Men det för även med sig nya utmaningar.

Det är inte alltid så lätt att tillgodose kundernas behov på en internationell marknad. Det har att göra med att många föredrar att betala på olika sätt, beroende på var i världen de kommer ifrån.

Om ett företag inte erbjuder lätta och praktiska betalningslösningar kan det resultera i att de utesluter ett helt land eller en marknad med potentiella kunder. Det är den största anledningen till varför det är så viktigt med olika typer av betallösningar. Du hittar mer djupgående info här om betalningsmetoder och varför det är viktigt att erbjuda rätt typ av dem.

Flera fördelar med olika betalningsmetoder

Under de senaste 5-10 åren har betallösningar blivit utvecklade för att bättre tillgodose behoven hos företag och privatpersoner. Det finns marknader runt om i världen där kunder gärna betalar med kort. Dessa marknader har gynnats otroligt mycket av digitala betalningsmetoder såsom Apple- och Google Pay. Det här är smidiga betalningsmetoder med en hög säkerhet.

En del länder har till och med sina egna kortbetalningsnätverk för att företag lättare ska kunna nå ut till flera kortanvändare. Det finns också länder där bankbaserade tjänster är det mest använda. Där godkänner kunderna en betalning genom att skriva in sina inloggningsuppgifter till internetbanken. Andra marknader är kontantbaserade och i de fallen är kontantinhandlade kuponger väldigt populära.

Om ett företag använder sig av betalningsmetoder som kunder på deras marknader är vana med kommer det att leda till:

  • Flera kunder globalt: Det är viktigt att ett företag accepterar lokala betalningsmetoder för att optimera för marknaden. Om de mest använda och betrodda betalningslösningarna finns tillgängliga, ökar chansen att kunderna handlar där. Annars riskerar företaget att tappa marknadsandelar som istället går till en konkurrent, som faktiskt erbjuder de betalningsmetoder som marknaden efterfrågar.
  • Färre bedrägerier: Om ett företag använder trygga betalningsmetoder med en hög kundautentisering, kommer antalet bedrägerier och tvister att minska drastiskt.
  • Bättre konvertering: Det har visat sig att över 15 % av alla kunder som inte hittar den betalningsmetod som de föredrar överger sin kundvagn och inte fullföljer köpet. Genom att erbjuda betalningsmetoder för de lokala marknaderna kommer konverteringen till köpande kunder att öka.
  • Optimerad transaktionskostnad: Alla betalningsmetoder kostar olika mycket att installera och erbjuda. Beroende på företagets affärsmodell och kundkrets kanske inte alla betalningsmetoder är lönsamma och relevanta.

Populära metoder på den svenska marknaden

Vad beträffar betalningsmetoder ligger den svenska marknaden långt fram. Vi erbjuder ofta innovativa och banbrytande nya lösningar som exempelvis Swish, en tjänst som lanserades under slutet av 2012. Till en början var den endast till för överföringar mellan privatpersoner, men med tiden har det även blivit möjligt att använda Swish i affärer och för köp på nätet.

Kortanvändning har länge varit omfattande i Sverige. Det är numera ett faktum att alla rörelser inte tar emot kontanter. Eftersom kortanvändningen varit så omfattande är digitala plånböcker i dagsläget vanligt förekommande. Att kunna koppla sitt kort till en digital plånbok och betala med mobilen är ett alternativ som är både säkert och smidigt.

Ett annat populärt alternativ som vuxit sig starkare är det så kallade "köp nu och betala senare". Ett sådant alternativ finns bland annat med Klarna. Där har kunder möjlighet att göra köp på nätet och betala under ett senare tillfälle. Det kan vara allt från 14-60 dagar, beroende på vilket företag som erbjuder det. Möjligheten till delbetalning finns också, där kunden kan dela upp betalningen över flera månader. En sådan lösning kommer alltid att kosta mer än om du använder ett annat alternativ.

Delbetalning vid dyra köp

Om ett företag säljer dyra produkter är det en god idé att erbjuda delbetalning på det totala beloppet. Det kan öka chansen till försäljning, eftersom inte alla människor vill eller kan lägga ut en stor klumpsumma på en och samma gång. Det är också ett bra sätt att nå ut till alternativa, internationella marknader.

Lokala betalningsmetoder är nyckeln till framgång

Om ett företag vill lyckas expandera till nya marknader är det lokala betalningsmetoder som kommer att vara nyckeln till framgång. När kunder kan använda betalningsmetoder som de är vana vid, kommer försäljning och konvertering att öka. Det är så utländska företag kan slå sig in på lokala marknader, oavsett var i världen de befinner sig. Att lyssna till marknaden är ett framgångsrecept som fungerar överallt.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren