När böcker inspirerar andra populärkulturella verk
Varje år går utmärkelsen Årets Bok av stapeln under ledning av Bonniers Bokklubb. Syftet när utmärkelsen instiftades var att hylla relevanta verk tillsammans med det svenska folket. Priset går ut på att en jury bestående av Bonniers Bokklubb samt ett antal litteraturredaktörer nominerar 12 stycken titlar med utgångspunkt i ett antal fastställda kriterier såsom bland annat hög språklig kvalitet och en väl berättad historia vad gäller karaktärer, miljö och så vidare. När nomineringarna väl har utsetts är det upp till läsarna att rösta på sin favorit. 2021 års pris tilldelades Ann-Helén Laestadius för boken Stöld. Romanen som bygger på verkliga händelser är en vild och vacker läsupplevelse om renskötarliv, brott som aldrig utretts och en bortglömd del av Sverige. Litteraturen är trots ökad skärmtid och internetanvändning därmed i allra högsta grad levande. Ibland har den till och med kraften att inspirera födelsen av andra populärkulturella verk. I den här artikeln kikar vi närmare på detta fenomen.
Böcker som inspirerat slots
Kopplingen mellan litteraturens värld och spelbranschen kan tyckas svag vid en första anblick förutom att de båda bidrar till förströelse och underhållning. Faktum är dock att läslusar som tillika är intresserade av att ägna sig åt lekfull avkoppling i form av slots har en hel del att hämta i sammanhanget. Det finns nämligen en hel kategori av slots på marknaden som har inspirerats av olika böcker, oavsett hur uråldriga dessa än må vara. Ett exempel är Book of the Dead, en forntida egyptisk text fylld med historier om troll- och magiska formler som har inspirerat en samtida slot med det passande namnet Book of Dead. Ett annat exempel är spelutvecklaren NetEnts Dracula-slot med 3D-grafik och dynamiska funktioner som bygger på den irländska författaren Bram Stokers skräckroman Dracula. Avslutande exempel är Trollkarlen från Oz och Hellboy - karaktärer som återfinns inom både spel- och bokvärlden i både slotsspel och klassiska böcker.
Böcker som inspirerat serier och film
Stjärnskottet Sally Rooneys roman Normala människor gjorde succé efter sin utgivning 2018. Romanen är en finstämd skildring av huvudkaraktärerna Connell och Mariannes mångåriga kärlekshistoria. Det är en berättelse om ömsesidig fascination, vänskap och kärlek och utmaningen som det innebär att vara människa och förhålla sig till andra människor. Så väl togs verket emot av läsarna att BBC såg potential och bestämde sig för att göra serie av boken 2020. Entusiastiska läsare fick i 12 avsnitt se sina favoritkaraktärer förkroppsligade i bild under regi av Lenny Abrahamson och Hettie Macdonald. I Sverige köptes serien bland annat in av SVT Play. Ett annat exempel från bioduken är den italiensk-amerikanske författaren Mario Puzos ikoniska roman Gudfadern som sedermera inspirerade en Oscar belönad filmtrilogi där Marlon Brando stod för ett ömsint porträtt av maffialedaren Vito Corleone under mästerlig regi av Martin Scorsese.
Böcker som inspirerat konst
Salvador Dalís “Mad Tea Party” från 1969 är ett av världens mest ikoniska verk skapat av en av vår tids mest begåvade konstnärer. Detta surrealistiska verk är direkt inspirerat av författaren Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet. Mad Tea Party är en av 12 heliogravyrer (en fotografisk reproduktionsteknik) som förlaget Random House gav Dalí i uppdrag att skapa 1969. Varje illustration återspeglar ett kapitel i det klassiska verket. Dalí lyckas i sina fängslande, vibrerande och färgstarka illustrationer förmedla känslan av kreativitet och magi som Carroll skickligt ger uttryck för genom ord. Ett annat exempel på en lyckad synergi mellan litteratur och konst är konstnären Delacroix imponerande målning “Hamlet och Horatio på kyrkogården”. Delacroix sägs ha varit teaterfantast och såg Hamlet som pjäs för första gången år 1827. Pjäsen väckte hans fascination och intresse för Hamlet som karaktär men framförallt en djup beundran för Shakespeares pjäser vilket ytterst inspirerade hans verk.
Skriven av: Jaroslaw Szymczak
Inloggning
Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .
Veckans författare:
Haahaauuj
Hejsan hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej hej
På andra plats denna veckan: Petterbroberg