Publicerat

Dela med dig av dina erfarenheter – skriv en bok om din framgång!

Är du en av de som lyckats känna dig bekväm med ditt personliga kapital tack vare hårt arbete och motivation? Gillar du att skriva och dela med dig av dina strategier? Varför inte hjälpa andra människor på vägen och dela med dig av dina tips och tricks för hur du själv lyckats, kanske inte nått toppen, men nått så pass högt att du känner dig tillfredsställd med din vardag och ekonomi. Det kan vara en spartipsbok för studenter, kanske en steg-för-stegartikel med aktietips, eller en lathund för småsparare? Ingen idé är för liten! Men det kan kännas tufft att komma igång om det är första gången du skrivit något större. Här tipsar vi därför om hur du kommer igång med skrivandet!

Välj ett ämne att skriva om

Det första du ska göra när du förbereder dig inför ditt skrivande är att noggrant välja ett specifikt tema. Trots att du kanske döper din bok till “Hur du blir rik”, så är det ett rätt oklart ämne. Det är bättre att välja ett litet mindre ämne, som t.ex. “Hur du lyckas med att investera i aktier” eller “Hur du sparar ihop till din pension i tid”, så att du åtminstone har något att utgå från. Känns det fortfarande som en alldeles för stor uppgift kan det räcka med att du gör boken till en 50-sidor lång guide eller något liknande. Idag finns det tusentals människor som faktiskt föredrar denna typ av läsning.

Gör din bakgrundsforskning innan du börjar skriva

Du kanske tror att du kan skriva din bok eller guide helt från dina egna erfarenheter eftersom du är expert på ämnet. Men detta har inte fungerat för någon författare, någonsin. Inte någon som vi hört talas om åtminstone. Innan du kommer igång med ditt skrivande är det därför viktigt att du läser på om det ämnet du valt att skriva om. Läs vad andra människor likt dig har att säga om ämnet. Snart upptäcker du att det går betydligt enklare att få ner dina tankar på skrift.

Sätt upp ett skrivschema och en att-göralista

För att verkligen få satt dina idéer i kraft så måste du sätta upp ett schema. Överväg hur mycket tid du faktiskt har över och hur mycket tid du kommer att behöva skriva din bok. Leta efter luckor i din kalender och tillägna dessa luckor till din skrivtid. När du har hittat tiden kan det vara smart att göra en “att-göra" lista. Sätt upp deadlines, t.ex. att du ska skriva 5 sidor om dagen. Kom ihåg att inte ställa för höga krav i början, detta kan göra att du känner dig mindre motiverad och kanske aldrig blir färdig. 

Viktigast av allt: ha kul och lär dig mer!

Det må låta klyschigt, men det viktigaste när du skriver din första guide eller bok är faktiskt att du har roligt under tiden. Du kan i förväg inte förutspå hur det kommer att gå för ditt mästerverk, och slutar det med att den inte ens blir tryckt kommer du ångra att du åtminstone inte njöt av att skriva den. Du kommer dessutom märka hur mycket mer du faktiskt lär dig när du skriver om något som intresserar dig, trots att du utgår från dina egna upplevelser.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Notice: Undefined variable: genre in /srv/users/serverpilot/apps/nya-novell-nu/public/functions/blocks/advert.php on line 3
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg