Publicerat

Skriva dikter

Många som skriver dikt gör det för att uttrycka sina känslor. Det kan vara ett spektrum som går från förtvivlan och svek till enorm glädje och tillfredsställelse. Dikt är ett poetiskt sätt att säga något, vad det än kan vara. Till skillnad från prosa så behöver den inte vara beskrivande eller fylld med fakta. I svunna tider var det vanligt att skriva dikt, mycket mer än att skriva prosa.
I och med att dikter är kortare än vanliga berättelser så är formen ganska viktig. Det ena utesluter inte det andra- man måste ha både bra innehåll och form för att det ska bli en bra dikt. Man skapar en rytm, ett flöde som har betydelse för meningen med dikten. Bara genom att förändra ett ord, bryta formen och skapa en annan, så kan hela dikten förändras.
För att kunna skriva dikt som är värd att läsa så brukar man rekommendera att glömma bort andra. Det kan låta konstigt, många skriver just för att de vill bli lästa. Men om man skriver en dikt som tilltalar en själv, som rör vid det man har inombords, så brukar den bli mycket bra. Följden är då att även andra kommer att vilja läsa den. Om man däremot försöker skriva om något som inte tilltalar en själv så är det svårt att uttrycka det på ett genuint sätt i tryck.
Vill man skriva dikt som rimmar så finns det flera olika former även här. Många gånger så är det bäst att skriva några rader först och analyser vad man vill ha sagt. Dels kan man se om versen har stigande eller fallande rytm, samt hur många versfötter raderna innehåller. Genom att veta hur man skrivit är det lättare att fortsätta i samma mönster. Resultatet kommer att bli en melodisk dikt som känns lätt att läsa.
Andra föredrar att skriva fri vers. Man vill inte slösa plats med fina ord utan går rakt på sak. Ibland är det inte ens fullständiga meningar, man skriver bara huvudorden. Detta visar bara hur rikt språket är och hur mycket man kan göra med det. Med bara några få ord kan man få sagt volymer om man gör det på rätt sätt. Att skriva dikt är både befriande och berikande, ett sätt att uttrycka sig och använda språket. Vare sig man skriver bara för sig själv eller för att andra ska läsa så kommer man att ha nytta av skrivandet.

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Palachuck