Publicerat
Kategori: Dikter

I Barcelona

av Henrik Larsson Bauman
2007

I maj 2007 åkte jag ner till Barcelona. Jag hade sedan något år tänkt att flytta dit igen och åkte tillslut ner för att ordna ett boende. Jag bodde där tre år redan 93-96. Då gick jag i en konstskola och bodde tillsammans med min tjej Ute som undervisade i en dansskola. Det gick hårt åt mig när vi två bröt upp och jag hamnade både på psyket och på gatan i Barcelona. Här följer dagboken jag skrev i maj 2007 när jag återvände till Barcelona.

2007-05-08 Om man sitter (pennan påminner mig om att visa svaghet) vid ett bord i mitten av rummet, vänd mot dörren, den enda kanske, så borde den inträdande personen förvänta sig att bli hälsad av den som satt sig. …. (smoke) Känner mig iakttagen. Borde jag känna mig ödmjuk inför denna uppmärksamhet? Tänker lite och skrattar sen för mig själv. Trust on perfection. Nej. Be aware of the ugly. Dirt. Är jag en vis man eller är jag bara slö? Är det dags att gå och lägga sig? Eller är det dags för en cigg till? Sätter mig och röker med två damer på gården. Rökgården. Man får inte röka på rummet. Nej, det är en snubbe och en dam. Jag undrar… Tog en titt i GALLERIET idag. Det jag brukade gå till när jag bodde här nere. Har hittat det rätta pensionatet. Om jag inte minns fel så bodde jag på det här pensionatet för ungefär elva år sedan. Då gjorde jag entré med en blodig skjorta. Röker lite försiktigt. Ger bort min ena tändare till damen. Den tändaren jag köpte på pressbyrån i Märsta. 03:20 Kan inte sova.

2007-05-09 10:40 Sitter på rökgården. Har varit ute och ätit frukost. En café con leche och en croissant. Jag vill göra en dokumentär. Borde köpa ett block istället för att skriva på utskriften av bokningen av flygbiljetten. Har tvättat mig i ansiktet och under armarna. Borde gå och äta. Börjar snacka med en dam från Nya Zeeland. Hon heter Ruth och jag snackar ett tag med henne. Går sen in på mitt rum och ”snackar med trollen”.
Går förbi Sala Pares (GALLERIET). Går in på ett fik typ rullband. Beställer en café con leche och en croissant. Det blir inte mycket av idag. Glömde glasögonen igår när jag gick ut en extra sväng. Jag lade märke till hur liten min värld är. Den yttre världen tränger sig på. Vad ska jag hitta på? Kan gå förbi Utes hus igen, för att se om hon är där. Vill inte jaga. Såg en orm på den livliga och ljusa Ramblan. Noll är siffrornas första siffra. Jag kan inte ta itu med Babylon. Vill bara skapa i tysthet. På andra sidan av tystnaden. Vill kanske gömma mig. Men låter det inte ”get to me”… tror jag… hoppas jag. Ska jag ta en promenad? Går tillbaka till Sala Pares och tittar in igen. Nu har jag ett uppdrag. Att ringa mamma. Har köpt ett telefonkort. Jag och en tjej som hjälpte mig har försökt att ringa utan resultat. Går hem till pensionatet och ser om föreståndaren kan hjälpa till. Sätter mig först på Plaza Real för att vänta lite med att störa föreståndaren. Det är siesta nu. Jag hoppas att jag har bra karma. Eftersom den inre världen är väldigt svag just nu. Och den yttre tränger sig på. Jag måste försöka att slappna av. Jag verkar ha tur. Ingen har försökt att lura eller bestjäla mig. Jag såg igår hur mycket smidigare marockanerna och resten av afrikanerna för den delen var. Enklare. Lättare. Det enkla vad är det? En fågel sjunger vackert.
Spanar… Insuper Barcelona och Spanien. Allt är sig likt. Det är bara nya människor. Jag var på banken idag och kollade om jag fortfarande hade ett konto där. Helst med pengar på. Men killen på Banco Popular sa, efter det att han kollat i datorn, att jag inte hade det. Äter två bananer.

13:00 Hoppas att hitta några sådana där moderna sko-sandaler efter siestan om två timmar. Jag har bra balans när jag står på ett ben och torkar fötterna. Föreståndaren försöker hjälpa till med telefonkortet, men jag tror han har fel. Lägger mig ner lite men kan inte vila.

15:45 Ringer och snackar med pappa. Får inte tag i mamma. Hon är inte hemma hos mig och jag lyckas inte lura ut hur man ringer till hennes mobil. Sätter mig på gräset. En liten gräsplätt på slutet av Ramblan. Jag är fundersam. Är det rätt att komma till Barcelona? Provar de nya skorna. De är inte helt öppna där fram. Bara ett litet hål på varje kant. Vid lill- och stor-tån. Har på mig kaki-brallorna. De med de grunda framfickorna. Är medveten om att jag kan tappa mobilen eller några mynt när som helst. Undrar… Känner mig iakttagen igen. Vill sitta nere vid vattnet, för där blåser det lite. Jag rör på mig. Messages. Sätter mig vid vattnet. Grabbarna spelar fotboll. En skolklass klungas runt till vänster om mig. Jag flyttar runt lite och köper vykort och frimärke. Jag tar lite risker. Breder ut mig. Postar vykortet till Brage. Sätter mig ner på Plaza del Pi. Tar ut en tjuga till. Sätter mig på Bar San Fransisco. Jag är en ”giri” (ett slangord som betyder ungefär ”turist”) hur jag än vänder och vrider på det. Men det har sina fördelar att vara artig och försöka ordentligt. En dam i affären kallade mig för ”señor”. De två enda damerna i baren där jag sitter tittar på TV. Kärringsnusk. Jag får inte riktigt ro. Mamma har inte ringt mig på mobilen ännu. Jag skickade ett kort med en typisk ”paissage” till Brage. Verkar vara en filmatiserad Harlekinbok på TV. Jag är otålig. Går ”hem”.

18:05 Kommer tillbaka till rummet men kan inte vila. Lägger mig på sängen. Har fått en blåsa på vänster lilltå av allt gående. Hur skall jag hitta någonstans att bo? Var på ”Corte Ingles” (ett stort varuhus) idag och letade efter skor som sagt. Men de billigaste var dyra. De kostade 49 e. I skoaffären fick jag ett par för 36 e. De ser bra ut men kunde ha varit mer ventilerade. Går ut och äter en macka. Får ont i tanden när jag tuggar. Borstar tänderna. Jag känner mig lite säkrare nu med en macka i magen. Jag måste varva ner. Sätter mig på rökgården och röker. Jag var lite kall i min t-shirt på Plaza del Pi. Nu känns det bättre. Fattar inte hur folk klarar av fotsvetten. De kanske inte går omkring lika mycket som jag. Idag har jag ringt pappa, köpt skor och skickat vykort till Brage. Jag är lite ensam trots allt i denna storstad. Jag väntar på att Ruth ska dyka upp igen.

18:55 Jag blir ganska imponerad av gatustatyerna. De artister som poserar på Ramblan. Lutar mig tillbaka. Tar ut tobaken och rullar en till cigg. Förbereder mig mentalt för att gå ut igen. Kan ju inte sitta här och häcka. Önskar att jag hade en fin handstil som Ove eller Ras Babi. Eller i alla fall så pass kontinuerlig som mammas. Borde ringa damen med fastighetskontakterna imorgon. Går ut och ringer Ove. Går ut utan anteckningsblock. Jag pratar in ett meddelande på Oves telefonsvarare. Kommer tillbaka till pensionatet efter en öl på Plaza Real. Det är inte lika roligt utan mitt anteckningsblock. Sätter mig på rökgården och röker igen. Jag är en riktig Zulu-fighter. Har varit ovanligt medveten om vad som händer mig sedan jag flög ner hit. Har skjortan på mig. Jag tycker att jag går lugnare, stadigare nu. Mer van. Vill komma ut. Försöker att gå och lägga mig.

20:20 Vilar trots allt en stund. Hänger sedan upp lite kläder i garderoben. Dricker lite vatten. Går ut och sätter mig på rökgården igen. Får besök av ett litet kryp på bordet. Det ser ut som en pytteliten skalbagge. Nu kom det en ny gäst. Men han gick ut på en gång. Jag vill ha sällskap här på rökgården. Det känns som om jag varit här mycket längre än ett dygn. Känner för att gå ut och köpa en öl. Det gör jag. När jag är på väg upp igen så är det en kille som har svårt att öppna dörren. Jag har svårt att bestämma mig vart han kommer ifrån. Marocko kanske. Kanske Katalonien. Jag öppnar min öl och dricker inne på rummet. Ska försöka att äta billigare imorgon. Att hitta en billigare macka. Sätter mig på rökgården igen. Jag är på G nu. Känner pressen på mig att börja måla igen. Jag röker mycket. Nu blev det mörkt. Ali, han som hade svårt att öppna dörren, kommer förbi och sätter sig och snackar med mig en stund över en cigg. Han tipsar mig om ett snabbköp på Ramblas som heter Carrefour. Han är en trevlig prick. Han kommer från Marocko. Jag skall gå till den där Carrefour imorgon. Är fortfarande otålig. Jag börjar bli lite mossig. Det är dags att gå och lägga sig snart.

2007-05-10 9:15 Jag sitter på rökgården. Det kommer in en tjej. Jag har inte glasögonen på mig. Hon sätter sig vid det andra av de två borden. Vi snackar lite. Jag går ut för att ringa. Sitter vid vattnet och är redo för ännu en medveten dag. Har inte tvättat håret på några dagar nu. Jag undrar om mitt hår ska må lika bra som det gjorde sist då jag var här. När jag bodde på gatan här i Barcelona så mådde mitt hår väldigt bra. Det var lite lockigt. Jag blir betraktad av en äldre man. En skolklass går förbi. Jag solar min grislika hud på fötterna. Skorna är lite varma men mycket bättre än kängorna. Jag är otålig i observatorielunden. Kommer ingenvart. Sitter i solen. Ska träffa Ali på pensionatet klockan

13:30. Jag ser bister ut. Kommer plötsligt ihåg hur pappa lärde mig innebörden av ordet ”alltså” i ett exempel när jag var riktigt liten. Kommer ihåg hur han blev arg på mig en gång när han inte tyckte att jag var man över mig själv, som han sa. Kommer ihåg att jag blev träffad och stormade iväg efter bussen. Känner av min fysiska värld. Tiden går långsammare. I vågor. Jag mäter tiden i frekvensen av hur ofta det sker förändringar med mig. ”What´s happening to me?”, brukade Ras Babi fråga på ett sägande vis. De tre tjejerna på bänken till höger om mig är svenskor. Jag undrar hur pass mycket Ras Babi befinner sig i den fysiska världen. Är han en vis man? Är jag en vis man? Yoga. Tänk om man inte var delaktig med ansvar och konsekvenser. Försöker hålla mig på den nivån. Vad är lidande? Jag lider ibland, det vet jag. Undrar om min kropp och min själ vet att de behöver sol? Har suttit mitt i gasset ett tag nu. Tar och söker skuggan. Sätter mig i en het stol mitt i solen på Plaza Real. Det funkar inte. Får ta och söka skydd. Flyttar mig några meter till Café Glaciar som just har öppnat. Sätter mig i skuggan på caféets alldeles tomma och öde uteservering. Rullar en cigg. Reser mig och sätter mig på andra sidan bordet. Med ryggen mot hörnet. Försökte ringa mamma igen men jag lyckades inte klura ut hur man gör. Jag funderar på om jag skall beställa en café con leche eller låta bli. Låter bli. Tar en liten promenad och svänger slutligen in på Ramblan. Promenaden fick mig på gott humör. Sätter mig ner på Plaza del Pi. Går tillbaka till pensionatet. Sätter mig på rökgården med en öl. Börjar känna äventyret.
Jag är tjock! En tjockis. En helikopter surrar i luften. Den första svarta mannen som jag träffade på denna resa var från Gambia. Träffade honom redan den dagen jag kom hit. Jag sa: ”Yeh mon” till honom hela tiden. Som Ras Babi brukade säga till mig. Känner mig lite lättad. Mer synkroniserad. Det slår en klocka var femtonde minut. När jag har snackat med folk, Ove m.fl., så har jag sagt att jag söker det banala. Det känns relativt meningsfullt att vara här i Barcelona. Går och vilar. Städdamen försöker öppna dörren så jag struntar i att vila och säger till henne att hon kan gå in. Jag glömde glasögonen och går tillbaka till rummet. Det är föreståndaren som gör sängen. Föreståndaren kommer tillbaka och hälsar, på spanska, att det går bra att gå in på rummet nu, eller något. Det går åt mycket kalsonger.

13:25. Helikoptern ger inte upp. Jag hämtar lite vatten. Ali kommer och vi går och handlar. Vi promenerar sedan tillbaka till pensionatet och äter. Jag sätter mig nu vid vattnet igen och försöker fokusera.

16:00 Breder ut armarna på bänkryggen ett tag. Yoga kan även vara en kemisk kamp. Jag är irriterad i ögonen. Bestämmer mig för att gå och ringa Pia. Hon kan inte hjälpa mig med någon lägenhet, så nästa steg är att köpa bostadsannonserna, vilket jag gör. Fattar inte eller hittar inte var annonserna för rum är någonstans. Frågar föreståndaren, men han får nog och frågar mig tillbaka om jag tror att han vet allt. Jag går ut och ringer till pappa. Kristin-Sophie svarar. Pappa är inte hemma och Kristin-Sophie har ingen adress till mamma. Pappa hade inte heller fått tag i mamma. Kristin-Sophie frågar hur jag mår och hur det är här nere i Barcelona. Jag svarar: bra och varmt. Funderar på att ta en sen siesta idag eftersom jag inte tagit någon ännu.

17:20 Har fått en blåsa också på insidan av vänster lilltå. Tvättar två par kalsonger och en t-shirt. Känner inte för att göra något mer ikväll. Har prestationsångest. Borde nog ta och ringa på ”pisos compartir” (delad lägenhet). Tar och röker först. Går och ringer alla de nummer jag får ut av tidningen. Den enda jag kommer fram till är redan uthyrd. Sitter vid vattnet. Måste ta reda på när lägenhetsannonserna kommer ut, så jag kan hugga först. Jag bestämmer mig för att gå till Plaza Real. Känner Nynäshamnsvardagen tränga sig på. Tidningen med annonserna kommer ut klockan sju imorgon på morgonen. Måste träffa folk och berätta att jag söker rum. Priserna på rum ligger ungefär på samma nivå som priserna på de billigaste lägenheterna, 250 e i månaden. Det skulle med min ekonomi lämna mig med ungefär 8 e om dagen att leva på. Det är lite.
Betraktar hur en gatuartist involverar sin publik i sin show. Han tramsar sig och de två frivilliga ska apa efter. Går till Plaza del Pi. Hittar ingen att ta kontakt med. Går och försöker att ringa mamma igen. Det tutar upptaget på mammas mobil. Det har gjort det de tio senaste minuterna. Jag ger upp. Antingen så är det något fel eller så snackar hon länge. Ska försöka att vakna tidigt imorgon och ringa på annonserna innan folk går till jobbet.

21:12 Hoppar in och översätter lite mellan föreståndaren och tre gäster för imorgon. Äter resten av min bagett med tonfisken som Ali gav mig. Den ömma tanden är bättre. Har borstat tänderna ordentligt. Röker som det känns cigg nr. 1000. Ska gå och lägga mig efter denna. Har tagit av mig skorna. Röker på rummet. Tvättar fötterna. Yoga. Zulu-fighter.

2007-05-11 7:00 Drömde mycket inatt. Bland annat om Anna Lundin. Jag talade om Lagen och Gud. Går och ringer. Bara tre annonser är intressanta och de två jag kommer fram på har telefonsvarare. Sitter och dricker kaffe. Kommer tillbaka till pensionatet. Tvättar av mig. Går ut och tar ut 20 e för en natt till på pensionatet.

9:15 Sitter på rökgården. Ligger på rummet och vilar lite när Ali kallar på ”Larsson” ute i korridoren. Vi hälsar på varandra och jag kommer ut till rökgården. Ali vill låna 20 e av mig men jag sätter mig på tvären. Jag vågar inte. Känner honom ju knappt. Jag går till Carrefour och köper lite hygienartiklar och lite mat. Käkar tidigt idag,
10:47. Äter på rummet och sätter mig sedan på rökgården. Föreståndaren kommer förbi och erbjuder mig att bo här för 450 e i månaden. Det var snällt av honom men det är för mycket. Vet ju inte hur länge jag ska bo här. Jag nyser lite då och då. Planerar att ringa på lägenheter för 350 e på siestan. Tror att 13:30 blir bra. Nu är klockan 11:11. Går och lägger mig och vilar en stund. Går ut och ringer och får napp på ett rum, lite norr om gamla stan, för bara 250 e. Tar en café con leche. Jag är otålig. Ska titta på rummet klockan 19:00. Går till tunnelbanan för att informera mig om transporten. Damen i luckan är väldigt hjälpsam. Jag går tillbaka till pensionatet och sätter mig på rökgården. Klockan är bara 14:05 och jag är ordentligt uppvarvad. Det vore ju bara för bra för att vara sant om jag fixade det här rummet och kunde börja bo där i juli.

Tar en promenad. Går förbi Utes port och ringer på men ingen svarar. Det är kanske lika bra. Vad skulle jag säga till henne? Skulle hon bli glad att se mig? Sätter mig på Plaza Real. Mina kakibrallor börjar bli skitiga. Har myror i brallorna. Går till pensionatet. Köper en kall öl på vägen. Sätter mig på rökgården. Klockan är 15:22. När jag var i Barcelona sist var jag lugnare även om jag var på en ganska upptagen inre resa. Jag frågade efter Ras Babi på Jambore första kvällen jag var här, men den unga killen i dörren hade aldrig hört talas om honom. Inte lika mycket Yoga idag. Yoga är kampen om hälsan. Går och lägger mig på rummet. När jag sätter på alarmet på mobilen så märker jag att jag fått ett meddelande från mamma att jag ska ringa pappa. Det är meningen att han ska ringa henne sedan. Går ut och köper ett nytt telefonkort och ringer pappa. Men ingen är hemma. Ger mig iväg till rummet som jag hoppas att kunna hyra. Kommer dit 48 minuter för tidigt. Sätter mig på en bar och tar en café con leche. Det är ett fint område och jag skulle tippa på mellan en tre kvart och en timmes gångavstånd till gamla stan. Det är ljust ute fast solen är på väg ner bakom husen.
Senare... Det var inte alls vad jag tänkt mig men jag tror att jag slår till. Rummet hyrs ut av en jätte trevlig tant som bor med sin farsa, eller tvärt om. Hennes man är död och hennes son är till hälften paralyserad. Jag flyttar in imorgon. Men det finns en hake, att jag får betala för tiden då jag tar en vända tillbaka till Sverige. Tar en öl på Bar San Fransisco och blir full. Har ätit lite sedan jag kom ner till Barcelona. Tänker äta nu. En halv bagett med sardiner. Äter på mitt rum och sätter mig sedan på rökgården.

21:00 Vad ska jag göra med resten av kvällen? Röker en andra cigg. Konstigt, det var svalt på eftermiddagen men nu är det varmt igen. Har haft tur med rummet. Har tagit ut 40 e idag. Tänker sticka ut på stan igen. Har 2 e och 91 cent kvar att spendera för idag men jag tror att jag går och lägger mig istället. Kan inte sova och går till rökgården igen. Klockan slår tio. Det är ett litet rum jag skall hyra. Det ligger mitt i hallen i en liten lägenhet. Det är i princip bara en dubbelsäng. Det kommer in en kille till rökgården. Han bjuder på rom och cola. Borracho. Han är packad och snackar högt. Han har just kommit av jobbet på en båt. Han går och lägger sig. Jag går och lägger mig.

2007-05-12 Vaknar klockan 8:00. Tvättar av mig lite och går och fikar. Det är lördag morgon och de flesta ställen är stängda, så jag får gå en bit. Igår rom, idag kaffe. Tillbaka på pensionatet. Har packat mina grejor och sitter på rökgården och röker en sista cigg på det här stället. Min spanska har funkat relativt bra. Kommer till mina nya kvarter en timme för tidigt. Sätter mig på samma bar som sist och tar en café con leche och röker. Jag kommer inte att kunna stänga dörren om mig på mitt nya rum, men jag måste säga att det är skönt att vara här uppe i stan. Ber om ett glas kallt vitt vin. Får ett litet glas som fylls på ordentligt. Det jag gillar med den här tanten som hyr ut rummet är att hon tar initiativ. Jag vill inte komma för tidigt. Ringer på porten klockan ett på pricken men tanten är inte där och gubben vill inte släppa in mig. Jag anar oro. Klockan är halv två och jag ringer på porten igen. Frågar när tanten skall komma och gubben svarar: ”på natten”. Va fan! Har hon ändrat sig? Är jag nobbad? Går tillbaka till pensionatet och som tur är har föreståndaren inte slängt mina bostadsannonser där tantens telefonnummer står skrivet. Ringer till tanten och hon säger att hennes son skall bo hos henne nu. Något gick snett. Går ut och köper en kall öl och en kall cocacola. Är tillbaka till ruta ett. Nu väntar jag tills på måndag då jag köper nya annonser. Jag såg faktiskt något falskt, ansträngt i tantens leende igår när vi sa hejdå. Det var nog något falskt eller i alla fall besvärat med mitt leende också. Går och tar siesta.
Det sitter en kille och en tjej och läser på rökgården. Jag vill inte störa. Tror att de är från trakten. Tjejen sätter plötsligt på sig glasögonen och fortsätter sedan att läsa. Sen tar hon nycklarna från bordet och går till rummet. Strax efter går killen också. Jag tar ett glas vitt vin på Bar San Fransisco. Får vinet ur den okylda behållaren på väggen. Det är full fart på Bar San Fransisco. En man i svart läderjacka och vitt skägg står längst fram i baren och snackar med en gubbe. En kille skriker över en tennismatch på TV. Jag tar ett till glas vin. Borde kanske satsa på en lägenhet för 350 e. En kackerlacka letar sig ut på disken. Jag slår den med askkoppen men den är tillsynes oberörd och kilar iväg. Killarna börjar sjunga och jag ler mot mannen i det vita skägget. Han ler tillbaka och höjer handen i en hälsning. Jag hälsar tillbaka och han hälsar tillbaka. Jag frågar om en servett och torkar av pannan. Går tillbaka till pensionatet och lägger mig på sängen en stund. Sätter mig sedan på rökgården. Går ut en sväng. Går hela Ramblan upp till Plaza Catalonya och hela vägen ner igen. På väg ner, på bakgatorna, är de marockanska pojkarna på mig och vill sälja hachis, coca. ”Nada?” Går hem och lägger mig. Sätter mig på rökgården först.

2007-05-13 9:30 Går upp och tar en cigg. När duschen blir ledig duschar jag och tvättar håret. Sätter mig på Bar San Fransisco och tar en café con leche. Den är het. En kackerlacka letar sig fram på disken igen och jag försöker klämma till den med askkoppen men den kilar iväg och gubben till höger om mig säger något menande till mig med ett stelt leende. Jag är fortfarande otålig. Går till Plaza Real. Går och handlar mat. Äter en bagett med tonfisk och dricker en öl till. Håller på att spy. Sätter mig på rökgården. 11:50. Går och lägger mig på sängen. Vaknar och går och sätter mig på Bar San Fransisco. 14:38. Drömde väldigt storslaget igen. Har gjort det några gånger nu i Barcelona. Tar en café con leche. Går och sätter mig på Plaza Real. Nu har jag ett skavsår på höger lilltå. På ovansidan. Går och kollar igen om Ute är hemma. Nu svarar en tjej men det är inte Ute. Tjejen säger att Ute inte har bott där på många år. Går och köper en banan och går sedan och sätter mig på Plaza del Pi. Sätter mig sedan ett slag på Plaza Real igen. Sedan går jag tillbaka till Bar San Fransisco. Beställer ett glas vitt vin. Kvinnan bakom disken tar fram en flaska ur kylen. Lämnar Bar San Fransisco och går och köper en flaska vin.
Kommer tillbaka till pensionatet och hoppas att det finns någon där jag kan dela flaskan med men jag blir ensam på rökgården. Det är ett gott vin. För 2 e och 81 cent. Jag väntar på att någon skall komma. Tänker på Ruth. Vill att hon skall komma tillbaka så att vi kan snacka mer. Det tar lång tid innan jag tar nästa klunk. Om jag hyr en lägenhet för 350 e i månaden så får jag 6 e om dagen kvar att leva på. Det är knappt. Dricker någonstans mellan hälften och två tredjedelar av flaskan och sen går jag ut igen. Sätter mig på Plaza Real, full. Vill träffa någon. Tror att mitt hår blev lite platt efter att jag tvättat det. Har inte tittat mig i spegeln sedan det torkade. Sitter och betraktar en man ifrån Liverpool. Han sitter på en stol. En spansk tjej sitter på marken. Mannen sjunger Beatleslåtar och hon sjunger lite allt möjligt, på engelska. Jag rullar en cigg. Han börjar sjunga på en låt av Bob Marley och jag fylleri med: ”put my cards on the table”. Mannen går och tjejen kommer fram till mig. Vi börjar prata. Hon heter Carmina, tror jag att det var. Hon hänger med till pensionatet och vi spenderar natten tillsammans.

2007-05-14 Hon säger att hon kan hjälpa mig att hitta ett rum. Ska träffa henne om en timme på Plaza Real, klockan 8:30. Vi steg upp klockan sex imorse. Det regnade när vi vaknade, men det hade slutat när vi väl kom ut på gatan. Sedan regnade det lite till när jag skulle ringa på annonserna, klockan sju. Mina kakibrallor är skitiga men det är de enda brallorna jag har med knapp på ena bakfickan. Där vill jag ha passet och pengar. Kan stoppa dessa i skjortfickan istället om jag knyter skjortan runt höfterna. Klockan är kvart i nio och hon har inte kommit. Vad är det med folk? Jag snackar med en man i rullstol. Väntar till klockan nio sen går jag tillbaka till pensionatet.
Ligger och vilar ett tag på sängen. Går sedan och köper en banan och en croissant. Sätter mig sedan på Bar San Fransisco och tar en café con leche. Växlar en 50 e-sedel. Går till Plaza Real och letar efter Carmina. Ingen Carmina. Jag får väl träffa fler folk. Tar en sväng till Sala Pares men det är inte öppet. Sätter mig på Café Glaciar på Plaza Real och får in en kall café con leche. Vågar inte sätta mig med mannen i rullstol och hans kompisar utmed väggen. De är så skitiga och jag är så ren. Carmina sa att hon undervisar matte i en skola. Kan jag vara så naiv att hon bara tutade i mig en massa saker för att få sova med mig på pensionatet? Men det är en sak som inte stämmer med det resonemanget. Om hon är ute efter att utnyttja mig, varför då sluta nu? A-laget spelar gitarr och sjunger. Jag sitter i solen och lyssnar uppmärksamt. Carmina kommer och jag blir glad. Vi sätter oss på marken och pratar. Vi sitter också tysta en hel del, men det är ingen obekväm tystnad. Hon bjuder på majs, cocacola och ostbågar. Jag äter rätt mycket majs, dricker lite cocacola men låter i princip bli ostbågarna. Hon frågar om jag vill stanna här med henna för alltid. Det säger jag att jag vill. Hon frågar hur jag mår och jag svarar att jag är lite nervös inför det här med att skaffa ett rum. Hon pratar mycket med A-lagarna. Vi skiljs åt klockan tre och bestämmer träff igen redan klockan fem. Jag går till affären och köper en banan och en flaska vin. Går sedan till Bar San Fransisco för att få flaskan öppnad eftersom en korkskruv kostar 5 e i kvartersbutiken. Sätter mig på rökgården och äter min banan och dricker mitt vin och röker en cigg. Dricker fort. Frågade Carmina om hon känner Ras Babi och hon sa att Ras Babi är död. Jag frågade när då och hon svarade för tre år sedan. Jag frågade hur han dog och hon visade hur han hade blivit stucken med en kniv. Konstigt att jag inte märkt något tänkte jag.
Carmina saknar tre framtänder. Hon sa att hon blev av med dem i en motorcykelolycka. Jag är full nu. Pratar mest spanska med Carmina men hon pratar mest engelska tillbaka. Hon dricker inte alkohol, röker inget braj, tar inga mediciner eller droger överhuvudtaget. Det är beundransvärt. Vill sjunga för Carmina. Dricker upp vinflaskan utan att må dåligt. Mår bra! Måste ha bra karma med Carmina och allt. Eller är det tur? Träffar Carmina igen och hon sätter sig i mitt knä. Jag går och köper en avokado, en cocacola och en liten påse chips till oss. Sedan säger hon att hon har en överraskning och skall bara gå över till baren där borta. Kanske är det en person kanske en bild. Hon skall bara bli borta fem minuter. Det går fyrtio minuter och jag förstår ingenting. Varför lämna mig här? Jag går till Carrefour och köper en korkskruv för 1 e och 70 cent och en flaska vin för 47 cent. Sitter på rökgården. Vinet smakar helt OK. Undrar vart Carmina tog vägen. Tänker inte leta efter henne mer nu. 20:30. Går väl och lägger mig snart. Tror att jag kommer att träffa Carmina igen. Ska jag gå till Plaza Real igen redan ikväll? Det är nog ingen idé. Carmina måste ha gått till sängs redan om hon skall upp klockan sex för att undervisa i skolan som hon sa.

2007-05-15 7:30. Stiger upp, går på toaletten och röker sedan en cigg på rökgården. Sedan går jag och fikar. Sätter mig ett tag på Plaza Real med A-laget. Jag bjuder på cigg och rullpapper. Går tillbaka till pensionatet för att betala för en natt till. Får byta rum. Går tillbaka till Plaza Real och sätter mig med Mari och en rom som heter Chencho. Vi sitter på marken och dricker öl. Sedan går vi och äter i kyrkans matsal. Man får äta gratis där. Jag går tillbaka till Plaza Real. Sitter där ett par timmar till. Sedan går jag tillbaka till pensionatet och vilar i tre timmar. Sedan går jag tillbaka till Plaza Real men ingen som jag ”känner” är där. Går och sätter mig på Bar San Fransisco. Går och lägger mig klockan 18:30.

2007-05-16 9:00 Lämnar pensionatet. Fikar. Sätter mig sedan på en stol i solen på Plaza Real. Snackar lite med polacken som brukar gå omkring på Plaza Real och en dam härifrån. Hon bjuder honom på te. Säger att det är bra för magen. Hon har sett honom spy. Han har ett riktigt illa åtgånget lillfinger. Det är alldeles svart. Sätter mig ett tag med Mari. Går sedan till la Leona, kyrkans matsal. Sätter mig på en stol i skuggan på Plaza Real. Sedan sätter jag mig på Bar San Fransisco och tar ett glas kallt vitt vin. Går tillbaka till Plaza Real och träffar Carmina där. Jag går och köper cocacola och vi sätter oss på marken. Hon går ganska snart men vi skall träffas igen klockan fem. Jag går tillbaka till pensionatet och lägger mig i sängen ett par timmar. Klockan är sex och jag har suttit en timme på Plaza Real och väntat på Carmina. Hon kommer inte. Jag går till Carrefour och köper en nagelknippare. Sedan går jag tillbaka till pensionatet och avslutar dagen där.

2007-05-17 6:43 Sitter på plazan utanför pensionatet och väntar på att fiket skall öppna. Känner mig lite som en guru. Hittar ett annat fik. Där träffar jag Ismael från Plaza Real. Jag går runt lite och träffar Carmina på calle Ferran. Vi sätter oss på Plaza Real. Hon har en liten radiowalkman med sig och börjar stuffa runt. Sedan försvinner hon. Innan hon försvinner så frågar jag om hon har de där 5 e hon lånade av mig igår. Hon säger att jag skall få dem klockan fyra. 15:59 Jag sitter på Plaza Real igen efter en siesta på pensionatet. Snuten provocerar en kille i A-laget. Killen blir förbannad och går där ifrån svärandes. Kallar snuten för idioter och horungar. Snuten bara flinar. Jag väntar till halv fem. Sedan går jag till Carrefour och köper en flaska vin. Sedan går jag tillbaka till pensionatet. Det är varmt idag, speciellt nu på eftermiddagen/kvällen. Carmina nämnde att hon brukar vara på Bar Yauco klockan sju varje morgon. Jag vet var baren ligger och jag tänker vara där klockan sju imorgon. 18:20. Går och lägger mig.

2007-05-18 7:00 Går till Bar Yauco. Carmina är inte där. Sitter ett bra tag på Plaza del Pi och har ett medvetet snack med Chencho. Sedan går jag raka vägen tillbaka till pensionatet. I slutet av gatan som leder ut på den gata där jag bor står det en äldre, tjock dam. Våra blickar möts och hon skiner upp. Hon frågar hur jag mår och jag svarar ”bra”. Hon säger att hon arbetar och jag säger ”ja”. Hon frågar om jag vill ”fucki fucki?” och jag svarar ”nej”.

13:15 Låser in mig på mitt rum. Måste få skriva av mig. Ska jag gå ut, ta en dusch eller lägga mig på sängen? Tror att jag röker en cigg på rökgården. Chencho är schyst. Han visar respekt. Någon spelar fransk musik. Det är mycket filosofi i huvudet på mig nu. Tar av mig skorna. Det luktar mat i huset. Det gör mig nervös. Går in på rummet. Tvättar mig om fötterna och under armarna. Byter t-shirt och passar på att tvätta två stycken. Knyter skjortan runt midjan och går ut. Det är varmt ute. Går till Plaza Real för att se om Carmina är där. Det är hon inte och jag går vidare till Plaza del Pi. Sätter mig ner. Känner mig ensam och går tillbaka till Plaza Real. Blir sittandes och jag iakttar en tjej som byter skor. Hon passar på att byta strumpor också. Jag blir fascinerad av hur pigg hon är. Hon fullkomligt hoppar ur stolen när hon är klar. Jag sitter ett tag till och reser mig sedan hastigt ur stolen. Några duvor fladdrar varnande iväg. ”The devil is close now” hör jag från den inre rymden. Sitter igen med Chenco på Plaza del Pi. Jag går tillbaka till pensionatet för att kissa. 18:51. Sitter på rökgården. Tror att jag går och lägger mig efter den här ciggen.

2007-05-19 Sover bra och länge. Går till Yauco. Där finns ingen Carmina. Går tillbaka till pensionatet och vilar lite. Går sedan och äter på la Leona. Går sedan tillbaka till pensionatet och tar en siesta. Går sedan ut på stan. Bar Yauco. Plaza Real. Har hamnat i ett dödläge. Vill ha sällskap. Carmina kommer men hon måste gå på en gång. Hon skulle komma tillbaka klockan sex. 18:23 Jag sitter på Plaza Real. Ingen Carmina. Snackar med en äldre dam från Tyskland. Hon har varit här i tjugofem år. Jag väntar till 19:03 sedan går jag till Carrefour och köper en macka. Det är lång kö på Carrefour. Jag köper inget vin. Är inte på humör att sitta på rökgården och dricka vin alldeles ensam. Det blir Plaza Real ett tag till. Varken Chencho eller Carmina är där. Jag har glömt mina glasögon på pensionatet. Köper en öl och går tillbaka till pensionatet. Känner mig lugn för första gången på den här resan. Har landat nu. 20:40 Går och lägger mig.

Sätter mig vid havet och mediterar. Plötsligt är jag fel mediterad. Den där djävla Leponexen jag tar är kuslig. ”I miss Ove and Darko and Ras Babi today” Är de gudar allihopa? Jag behöver väl vara en egen gud. Yoga. Det var kul att rita lite, vid sidan om. Jag tittar lite på teckningarna som jag har gjort. Traditioner vad är det? Vadå publikmedveten? Dreamhunter. ”Can I enjoy Babylon?” Vill spela schack. Min Aura är också en smäck. En törn gör ont att slå av. Som ett fallet horn. En utslagen tand. Ett förlorat finger. En sten. Går till Plaza Real och sätter mig i skuggan. Tar av mig skorna. Shaman. Det har regnat på min aura och jag måste fälla ut tältet. Jag röker. Vill ha en utmaning. Går och kraschar på pensionatet. Kommer tillbaka till Plaza Real. Jag är ambitiös. Går och kraschar en andra gång. Ut igen. Sätter mig på samma fik där jag träffade Ismael. Är den yttre världen en eller flera personer? Tåström och Tom Waits. Vad gör de? Herman Hesse och upplysningen, Krsna.

13:32 Går till Plaza Real. Sätter mig på Glaciar. Ingen jag känner är på plazan. Det är marknad på Plaza Real. Tar en café con leche. En andra kypare kommer fram, efter det att jag beställt, och hjälper mig med frasen ”ya aspitado” som jag tror betyder att jag redan har beställt. Jag är (ett) med Gud. Sitter i skuggan. Jag är upplyst men hungrig på någonting. Är det modersmjölken? ”Dictionary of the Kazars.” Väntar på att solen ska gömma sig bakom huset så att jag kan sätta mig på en av stolarna på plazan. Det kommer att ta minst en timme till. Lidandet kommer över mig och lämnar mig hopplös. Vill nå en högre, säkrare nivå där jag kan må bra hela tiden. En kvinna blir dragen framåt av en pojke som hon håller i hans t-shirt. Det ser ut som en matte med sin hund. En dansös stuffar loss. Jag vet inte om hon är en magdansös. Hon guppar på tuttarna genom att stöta med bröstkorgen, som Shakira. Sedan går hon runt bland borden och tigger. Var är Carmina? Jag går till Plaza del Pi. Kemin tränger sig på. Precis som lidandet. Går tillbaka till Plaza Real. Vill ha min historia! Går och köper en croissant. Kan tänka mig att varje själ är intersektionell med andra själar. Man kan befinna sig till viss del inom någon annan. Tar på mig skjortan. Försöker att vissla. Ingen hör. Vill sköta mitt eget. Ta det lugnt. Illusion, vad är det? Vem, vad är jag. Är min aura öppen? Har jag några fönster? Är jag ur kalastårtan? Födelsedagspresent. Möter Liljana vid sidan av la Rambla. Jag svettas. Falstaff fakir nämnde något om att vara mellan krokodilen och expediten med saxen och att då flyga upp i luften.
Con leche, cortado, Jack Daniels, vino. Sitter i baren och snackar med en kille om allt möjligt, Jag är som Ras Babi ibland. Lär mig lite spanska.

2007-05-21 Flyger fint. Det spökar i Babylon. Får in en het café con leche. Mister Yoga is here. ”By the rivers of Babylon.” Tar en tidig siesta. Lidandet. Risken. Livet. I´m not crazy. You´re the star of my sky. I´m a virgin to. And a kubist. Sedan regnade det ett tag för Ras Babi. Snabbare än ljuset. Utomjordingar. Tom Waits. The history is just like me. Men vad är klockan? Nycklarna till bröstkorgen. Vart kommer barnen ifrån? Men Babylon är jag. Min identitet? Föds på nytt. Utan att ha dött emellan. Är jag kanske trasig? Hygienen är väldigt viktig för auran. Pappa, hur gick det till? Rasta children. Flamenco. Neandertaler. Går och knyter mig. Min äldre broder.

11:30 Klarar mig ur knipan. Men till ett pris. Documentación. Jag börjar vakna till liv. Det finns bara en filosofi och den är min, som oskulden. Förstår inte. Ormen ligger i korgen och stänger locket. Alkemia takes a rest. Det är konstigt hur naturvetenskapen stämmer överens med mig. Har det rätt bra egentligen. ”He doesn´t know how beautifull the story is. Yoga in Babylon? Skrattar tyst för mig själv. Maskinen. Magikern. Attraktiv. Estamos bien. No ai nadie. Varje relation har sin egen tid. Tänk om varje rum är ett universum. Hygienen och naturvetenskapen. Och jag lägger mig ner på rygg. Sätter mig genast upp och lär mig att tala. Lidandet. Allt är möjligt. Illusionen. Jag vill inte jobba. Att uttrycka det man ser är att skapa. Intimitet, vad är det? Bubblor? Måste röka. Är törstig på guld. Vill ha en yogautmaning. I have to unwind. Det ska vara rättvist. Jag har en plan. Att förändras. Att växa. Ligger en bra stund i sängen. Är välmediterad men mår inte riktigt bra. Tycker inte att det är rättvist. Men hygienen är bra. Det är skönt i vinden. Jag söker det vackra, hoppfulla. It´s a day of great wonder. Att äta, vad är det? Tar en kopp kaffe med socker på Bar San Fransisco. Följer handlingen med stort intresse. Yoga. Måste kunna lugna ner mig. Karma, vad är det? Vill inte spela några spel. Jag vill veta sanningen. Ett barn gråter häftigt i baren. Jag har en hel del att reda ut. Kommer liksom ingenvart. Skriver. Måste komma närmare min egen ”kropp”.
Polisen kommer och kör bort oss. I trollskogen finns ingen polis. Går till Bar San Fransisco. Det har (trots allt) varit en ganska bra, lyckad dag. Har snackat lite med folket. Har ätit, men borde lära mig att fasta. Ser på TV. Vad är rötter för någonting? Festen är slut. Dags att hitta någonstans att sova. Pensionatet. Jag sätter mig på rökgården och tar en öl. Rapar skönt och trevligt. Vart är jag på väg? Vad har jag för framtid? Går och lägger mig. Sitter inne på rummet och röker mitt i natten. Garvar för mig själv. Åt vad är jag inte säker på. Ville att livet skulle bli lite mer spännande. Vill drömma mer. Vill vara fri. Fri som en fågel. Gör vad jag kan. Ska ha en utställning på Öland i midsommar. Det kanske blir roligt. ”Om man inte sår får man inte skörda”, sa Håkan. Jag väntar på morgonen. Med allt som händer, finns det en avsikt? You must try. Try, try, try. Meditation. Vill inte förlora medvetandet. Mår bra. Vill hitta en tjej, att leka med. Jag säger nej till ”strudel Peter”. Vill inte beblanda mig med honom. Inte med ”Lisa fisa” heller. Wicked.
Vaknar splittrad men plockar snabbt upp bitarna. Tvättar av mig och går sedan och fikar. Träffar sedan Liljana, Tony och andra utanför Café Cosmos. Vi går och äter frukost hos en tysk präst. Sedan går jag och betalar pensionatet. När jag kommer tillbaka är kompisarna borta. Går runt ett tag och sätter mig tillslut på Plaza del Pi. Undrar hur man klarar sig utan vatten. Då får man inte svettas. Sitter och glor på TV på Bar San Fransisco. 2007-05-23 9:13 Håkan och jag var ute på vandring igår. Han predikade om Gud. Jag har haft humörsvängningar på senaste. Jag liksom ramlar ner i mörkret. Vad hände med hypnotisören? Eller vodoo-musikern? ”The wicked music” Vad heter bilen? (Vad är en bil?) Dör man när man somnar? Att förlora medvetandet är inte det ett sätt att dö? Men det känns ju inte?
Senare…(på mitt rum). Hygienen är personlig. Jag säger farväl till rummet. Vad hände med skrattavgasröret? Det råa, befriande garvet. Ångloket. Jag måste bryta upp nu. Lämnar pensionatet. Stoppar mina grejor i ryggsäcken och går ut för att leta efter Mustafa. Hygienen är ens privata universum. Nu landar jag på gatan. Måste få igång motorn (i Babylon). Sätter mig först på Plaza Real men flyttar mig snart till plazan utanför Café Cosmos. Eller Plaza del Teatre som det står på skylten vid busshållplatsen. Det är svårt att hålla sig ren. Min hygien påverkas utav de människor jag låter in på livet. Jag ger upp. Att vara naturlig, vad är det? Fysikt eller emotionellt? Får besök i den inre rymden av Anil och hypnotisören. Jag accepterar och glömmer bort. Det finns två sidor av ett dike. Diket kan vara mörkt, kallt och vått. Men det kan också vara fullt av frukter säger Håkan. Jag, Alex och Håkan går till stranden.
En dag senare. Kladdjuret är efter mig och dreglar, regnar på mig. Det kliar ibland. Igår sov jag i hamnen, men i natt sov jag på pensionatet. Jag undrar om mitt inre liv kommer att vara det samma i Nynäshamn. As we strive thrue Babylon. Lidande. Tänker på Gud. Träffar Carmina och hänger på till en marknad. Carmina köper ett par byxor. De är för små. Hon går in på baren och provar dem. Hon kommer ut med brallorna oknäppta och halvvägs nere. Rumpan är till hälften bar. Hon säger som jag redan sagt, att de är för små. Sedan får hon på sig ett par andra brallor. Killarna står och röker braj utanför baren. Carmina byter tillslut till sig en jacka. Polisen kommer och gör razzia på marknaden. Jag vill ta Carmina till Plaza del Teatre så att hon och Håkan kan få träffas. Men Carmina vill inte. Nästa dag. Hälsan går i vågor. Sitter och tänker på alla människor jag träffar. I det vanliga livet och i den inre världen. Alla är så allvarliga. ”Utom Håkan”, skriver Håkan i min anteckningsbok.

Söndag 9:00 Kom för att finna sanningen. Hur det egentligen ligger till. Sitter på baren som öppnar tidigt. Har min tilltro till Brasse. Jag rör på mig. I utgård finns inga gudar. Jag måste ge upp för gravitationen. Träffar Paul och Carmina. Jag är mycket mer försiktig än Carmina. Jag väntar. Sätter mig i solen igen. Kanske Håkan kan hjälpa mig att finna någonstans att sova. Det är dags att stänga igen butiken. Får mig en funderare. Det är en besvärad dag. Men jag lade mig ner på rygg på Plaza del Teatre. Sitter och tittar på när Masson tigger pengar. Håkan kommer förbi.
Nästa dag. Sitter på stranden och tar solen i ryggen. Jag är en guru. Precis som mina vänner Håkan, Alex m.fl.
Nästa dag. Man måste ha något gemensamt för att kunna kommunicera.

Nästa dag. Jag älskar de här människorna. Kommer tillbaka till pensionatet efter två nätter i hamnen. Är trött på att kämpa.Undrar hur blåsor på fötterna kommer till? Det kan gå jättelänge utan att blåsorna blir värre eller spricker. Det skulle visa sig att Ras Babi inte alls är död. Jag hittade hans blog på nätet en dag här hemma i Sverige och har numera återupptagit kontakten med honom. Länken till hans blog finns på länksidan.

Skriven av: Henrik Larsson Bauman

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

spelsidor utan svensk licens kan du spela dina favoritspel och placera spel på olika sporter

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg