Publicerat
Kategori: Novell

BIBLIOMANISK BIBLIOFILI

1812 grundade författaren till The book-madness (bibliomania 1809)
Thomas Frognall (1776-1847)
en herrklubb i England för äldre bemedlade herrar ur aristokratin, benämnd "Roxburghe club" vars gemensamma intresse för litteratur, samlande och bevarandet av den,
i vissa enskilda fall översteg gränsen
för det normala, där den bibliofila kärleken övergick till ett BIBLIOMANISK beteende, som kunde leda till att sociala relationer och hälsa skadades, som när kärleken till något blir en livsuppehållande drog.

En av dessa medlemmar var den bortglömd biografen och parlamentsledamot Sir Egerton Brydges (1762-1837) vars egna författarskap alltid kom i skymundan för hans bibliografiska gärningar, i vars intresse för sällsynta elisabetanska författare var i jämförelse med att leta guld.

©Ingår i Sten Wiking "Litterära brottstycken"

Från samma yrkesskola på Amu-Center i Kramfors på sjuttitalet som fd, statsminister Stefan Löfven, övergavs den banan och blev publicist i olika tidskrifter,dags och kvällspress,för att sedermera publicera sig i bokform, varvid ett femtiotal verk lanserats inom prosa,lyrik,aforismer,drama och essayer. Man kan även agera politiskt med skriften som språkrör och det är inte osannolikt utan mera sannolikt att det varit en annan statsminister om tänkaren följt i Löfvens fotspår.
Sten Wiking är medlem sedan 2020 Sten Wiking har 439 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren