Publicerat
Kategori: Novell

BIBLIOMANISK BIBLIOFILI

1812 grundade författaren till The book-madness (bibliomania 1809)
Thomas Frognall (1776-1847)
en herrklubb i England för äldre bemedlade herrar ur aristokratin, benämnd "Roxburghe club" vars gemensamma intresse för litteratur, samlande och bevarandet av den,
i vissa enskilda fall översteg gränsen
för det normala, där den bibliofila kärleken övergick till ett BIBLIOMANISK beteende, som kunde leda till att sociala relationer och hälsa skadades, som när kärleken till något blir en livsuppehållande drog.

En av dessa medlemmar var den bortglömd biografen och parlamentsledamot Sir Egerton Brydges (1762-1837) vars egna författarskap alltid kom i skymundan för hans bibliografiska gärningar, i vars intresse för sällsynta elisabetanska författare var i jämförelse med att leta guld.

©Ingår i Sten Wiking "Litterära brottstycken"

Sten Wiking

Status: Guld författare

Från samma yrkesskola på Amu-Center i Kramfors på sjuttitalet som nuvarande statsminister Stefan Löfven, övergavs den banan och blev publicist i olika tidskrifter,dags och kvällspress,för att sedermera publicera sig i bokform, varvid ett femtiotal verk lanserats inom prosa,lyrik,aforismer,drama och essayer. Man kan även agera politiskt med skriften som språkrör och det är inte osannolikt utan mera sannolikt att det varit en annan statsminister om tänkaren följt i Löfvens fotspår.
Sten Wiking är medlem sedan 2a00 Sten Wiking har 213 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

T.R. Österberg

En 02:a som gillar att skriva, låta orden ge utryck för känslor.

T.R. Österberg

På andra plats denna veckan: Anders Berggren