Publicerat
Kategori: Drama noveller

CASANOVAS LITTERÄRA KÄRLEKSTURNE

Världens mest ryktbare kvinnotjusare Italienaren Giacomo Girolamo Casanova ( eg: Jena Jacques De Seingalt Casanova) 1725-1798 vars äventyrliga livs uppslagsverk skildras i hans biografiska memoarer, är i mångt och mycket en glorifiering av honom själv, där han på ålderns höst satt och skrev ner sina sk "minnen" 1794.

Denne av myndigheterna ökände sol och vårares många roller, med vars charmerande stil och grandiosa uppträdande med förföriskt utseende och attraherande intellekt som försörjdes av sina älskarinnor, vilka han utstuderat passat på förföra när han fann dem utsatta för sina mäns vanskötsel, gav dem smickrande komplimanger för att tina deras frusna hjärtan, men lämnade dem med brustna hjärtan, var ständigt i onåd hos myndigheter, för sitt utsvävande modus vivendi.

Däremellan ägnade han sig åt spel och dobbel, sålde föryngringskurer till äldre bemedlade damer (som var bluff) anordnade lotterier som han blev förmögen på, munhöggs med både Voltaire och Rousseau (måhända samtidigt) och utkämpade kärleksdueller med värja och pistol, anklagad för både våldtäkt och att utfört magiska seanser som tvang honom i exil i 18 år, vars ombytliga variationsrika liv som fånge, präst, soldat, violinist, vagabond, hovpoet, dessertör och bibliotekarie visar på hur många anlag i genen som han ärvt av sina föräldrar inom teatern.

Denne njutningslystne libertin som skulle blivit en storartad skådespelare valde att bara vara sig själv, på gott och ont, och någon trovärdiga roll än den som spelar sig själv, lär inte finnas.

Ingår i Sten Wikings "Litterära brottstycken" ©

Sten Wiking

Status: Guld författare

Från samma yrkesskola på Amu-Center i Kramfors på sjuttitalet som nuvarande statsminister Stefan Löfven, övergavs den banan och blev publicist i olika tidskrifter,dags och kvällspress,för att sedermera publicera sig i bokform, varvid ett femtiotal verk lanserats inom prosa,lyrik,aforismer,drama och essayer. Man kan även agera politiskt med skriften som språkrör och det är inte osannolikt utan mera sannolikt att det varit en annan statsminister om tänkaren följt i Löfvens fotspår.
Sten Wiking är medlem sedan 185. Sten Wiking har 426 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! :-) Är du mer nyfiken, samt modig, så finns jag här för dig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren