Publicerat
Kategori: Novell

Dymmelonsdag (påskbetraktelse) krönika

Kanske är det ingen slump att jag sitter här och goglar på orden dymmelonsdag,skärtorsdag samt långfredag så här i efterdyningarna av påskfirandet. Påsken den största högtiden under det kristna kyrkoåret har lämnat efter sig en hel del funderingar i min arma stackars skalle.
Hur var det egentligen med betydelsen av alla dessa dagar? Dymmel? Vad betyder ordet överhuvudtaget? Nåväl jag får väl trösta mig med att säkert inte vara ensam om mina funderingar.
Sverige behåller sin position som ett av världens mest sekulariserade länder enligt ett globalt forskarnätverk som intervjuat hundratusentals människor i närmare hundra länder.
I mitt hjärta betyder alla årets högtider ungefär detsamma dock. Gemenskap, denna sammanhållande kraft som får oss att känna tillhörighet i ett meningsfullt sammanhang.Ytterligare en anledning att komma samman, umgås och förhoppningsvis trivas. Mysfaktorn är således mycket viktig i sammanhanget!!. Visserligen är det väl oftast så att det så kallade lugnet och den så kallade mysfaktorn oftast till fullo infinner sig först efter avslutat helgfirande. Traditionsenligt innehåller ju påsken och för övrigt alla andra storhelger med en hel del praktiska bestyr som t.ex en lite mer avancerad matlagningskonst.Ägg innehållande annat än bara godis,för att det inte bara ska ösas på med alltför mycket socker hela långa helgen. Det är barnbarnen som numera letar efter mormor/farmors gömda ägg när de egna barnen i ett huj (kan det tyckas) är unga vuxna och vuxna individer. Sekulariseringen här hemma står i bjärt kontrast till något jag nyligen hörde om på radio i P1 programmet Godmorgon världen (som förövrigt är ett mycket lärorikt och intressant program) nämligen det så kallade Jerusalemsyndromet. Kristna turister som kommer till staden under påsktid(en del med underliggande diagnoser) utgör några av de som riskerar att drabbas. Det handlar om c:a 30-40 stycken turister varje år. En psykiater som uttalade sig i programmet sa ungefär på följande sätt.
-"Jerusalem is still in the eyes of the word a holy place". Hängivenheten i hänryckningens tid blir helt enkelt to much för vissa. T.ex för familjen vägledda av den så kallade "Fadern"som lämnade hotellet endast iklädda lakan för att bege sig ut på Via Dolorosa (smärtans väg),att predika för folket. Lite ovanligare är det väl med denna typ av hänryckning här i" mellanmjölkens land", men ett och annat Jesuskomplex förekommer väl även här i landet lagom kan man tänka. Själv har jag genom mitt ihärdiga goglande lärt mig en hel del om påskdagarnas betydelse. Dymmelonsdagen har t.ex fått sitt namn efter trästavar s.k dymlar , som sattes i kyrkklockorna för att ge en så dämpad klang som möjligt.
En markering av att stilla veckan och långfredagen var i antågande och ordet skär som i skärtorsdag betyder inte heller färgen rosa om någon nu trodde det. Nu vet jag och ni med!
Ha en riktig trevlig fortsättning på påsken och må fridens liljor blomma.

Mitt intresse för att skriva, läsa vad andra skriver och delge mitt eget skrivande till likasinnade är stort. Därför blev jag också intresserad av novell. nu
Lottie Ålhed är medlem sedan 2018 Lottie Ålhed har 70 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren