Publicerat
Kategori: Novell

EN ANARKISMENS DEMOKRATISKA FÖRESPRÅKARE

Den franske anarkister, novellisten och journalisten Oktave Mirbeau (1848-1917) stod hela livet igenom mellan sina förespråkare och belackare, för sina våghalsiga ståndpunkter, där han ansåg att pöbelns hycklande tvångsföreställning av att nödgas hysa respekt inför personer de finner motsägliga, emotsäger dem själva som motsägelsefullast, och blir än mer ynkliga i sin fega underlåtenhet stå upp emot patrasket, som Mirbeau föredömligt gjorde i affären Dreyfus, däri han var en av de hängivnaste motståndarna som även lät betala Zolas böter ur egen ficka.

Mirbeau förespråkade öppet för ett samhälle fritt från stater av hierarkiskt auktoritära strukturer då de alltid leda till inskränkt yttrandefrihet och social isolering av individen, där man finna frön av Rousseau "Du contrat social
ou principes du droit politique"
(1762)
Människan föds fri,
men gå i bojor överallt.

Mirbeau var en i ordets innersta mening sann anarkistisk demokrat, vilket borde vara föredömligt för dagens demokratier, som mer och mer utvecklas till hierarkiskt auktoritära diktaturer.

Ingår i "Litterära brottstycken av © Sten Wiking

Från samma yrkesskola på Amu-Center i Kramfors på sjuttitalet som fd, statsminister Stefan Löfven, övergavs den banan och blev publicist i olika tidskrifter,dags och kvällspress,för att sedermera publicera sig i bokform, varvid ett femtiotal verk lanserats inom prosa,lyrik,aforismer,drama och essayer. Man kan även agera politiskt med skriften som språkrör och det är inte osannolikt utan mera sannolikt att det varit en annan statsminister om tänkaren följt i Löfvens fotspår.
Sten Wiking är medlem sedan 217. Sten Wiking har 439 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg