Publicerat
Kategori: Drama noveller

EN ANARKISMENS DEMOKRATISKA FÖRESPRÅKARE

Fr den 1:e offentliga anarkisten(även benämnd anarkismens fader) Pierre J Proudhon (1809-1865)utgick den franske journalisten, novellisten och anarkisten Oktave Mirbeau (1848-1917) hela livet igenom mellan sina föregångare och belackare med sina våghalsiga ståndpunkter, där han ansåg pöbelns hycklande tvångsföreställning av att nödgas hysa respekt inför personer de finner motsägliga, vilket motsäger dem själva som motsägliga, och blir än mer ynkliga i sin fega underlåtenhet stå upp mot patrasket, som Mirbeau föredömligt gjorde i Dreyfusaffären, däri han var en av de hängivnaste motståndarna som även lät betala Zolas böter ur egen ficka.

Mirbeau förespråkade öppet för ett samhälle fritt från stater och myndigheter av hierarkiskt auktoritära strukturer, då de alltid leda till förtryck och inskränkt yttrandefrihet samt social isolering av individen i flockmentaliteten, där man även finna frön av Rousseau Du contrat social ou, principer du droit politique (1762)
"Människan föds fri, men går i bojor överallt"

Mirbeau var en i ordets innersta mening sann anarkistisk demokrat, vilket borde vara föredömligt för dagens demokratier som mer utvecklats till hierarkiskt auktoritära diktaturer.

Att Machiavelistiskt anse piskan vara tuktan för folket, borde omvänt vara för fursten som hålla i den.

© Ingår i Sten Wikings "Litterära brottstycken"

Sten Wiking

Status: Guld författare

Från samma yrkesskola på Amu-Center i Kramfors på sjuttitalet som nuvarande statsminister Stefan Löfven, övergavs den banan och blev publicist i olika tidskrifter,dags och kvällspress,för att sedermera publicera sig i bokform, varvid ett femtiotal verk lanserats inom prosa,lyrik,aforismer,drama och essayer. Man kan även agera politiskt med skriften som språkrör och det är inte osannolikt utan mera sannolikt att det varit en annan statsminister om tänkaren följt i Löfvens fotspår.
Sten Wiking är medlem sedan 185. Sten Wiking har 426 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! :-) Är du mer nyfiken, samt modig, så finns jag här för dig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren