Publicerat
Kategori: Novell

Halsbloss

När jag var barn rökte nästan alla. Mina föräldrar, mina farbröder, mina mostrar, ja alla i min närhet. Vi ungar lekte och stojade i en synnerligen ohälsosam miljö. På den tiden ansågs rökning, om inte nyttig, så i alla fall helt ofarlig. Mamma rökte cigaretter av märket Boy, en helt livsfarlig giftpinne. Pappa och de flesta av mina farbröder blossade på sin rökpipa så ofta de kunde.

Jag minns när gubbarna samlades runt min morfars köksbord, för att dra upp planer inför lördagens festande. På den tiden söps det alltid på lördagarna. Arbetsveckan var lång och hård, så lite festande piggade upp, och gav välbehövlig avkoppling inför nästa arbetsvecka. Ingen såg lördagsdrickandet som något problematiskt, utom deras fruar. Jag såg dock några gånger, att även fruarna samlades i smyg och smuttade på något sött.

Det stora problemet var att all sprit var ransonerad. Ransonen låg på ungefär två liter sprit i månaden. Vin var inte ransonerat, men ingen i det här gänget, drack sådant fruntimmersdricka. Samtliga runt bordet tog fram sina motböcker och sedan började dividerandet. Efter en lång stund av intensivt blossande och livligt diskuterande, kunde de till slut enas om, vem som skulle ta ut det renade och vem som skulle ta ut konjaken.

När jag kom upp i tolvårsåldern, vilket jag gjorde, trots de mer eller mindre livsfarliga lekar vi höll på med, var det min tur att prova på. Det hände när jag lekte hemma hos min kusin. Vi var jämngamla och trivdes bra tillsammans. En dag fick vi för oss att vi skulle prova på hur det var att röka. Sagt och gjort. Vi lånade pappans pipa som vi noga stoppade med den, i vårt tycke, illaluktande tobaken. När vi fått fyr i piphuvudet, turades vi om att puffa på den.
Det smakade inte så illa, tyckte vi. Efter en stunds puffande skulle vi prova att dra halsbloss. Det borde vi inte ha gjort. Illamåendet kom fort över oss och vi spydde samtidigt i köksvasken.
Efter den erfarenheten tog det tre år, innan jag provade igen.
Men det är en annan historia.

Skriven av: Lars Ek

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren