Publicerat
Kategori: Djur noveller

Igges år

Det var andra veckan i april. Snön var nästan smält undan, det hade blivit ljust, dagarna hade blivit längre och varningar för gräsbränder i fjolårets gräs och löv hade tagits upp bland nyheterna.
Många ringde till sin läkare som hade förkylningssymtom, Läkarna frågade om dom hade testat att ta allergimedicin, det var höga halter av pollen i luften. Dom bad dom som ringde testa det, om det inte hjälpte var dom välkomna tillbaka. Solen var uppe omkring 14 timmar per dygn. Det kunde fortfarande bli bakslag, i form av snöfall med hård vind men snön smälte bort på en dag.
Igge vaknade han kände stor hunger. Det kändes att han hade gått ner i vikt, bäst att ge sig ut och skaffa mat. Igge var utsvulten kunde äta vad som helst.
Samtidigt vaknade Alice som hade fyllt sex år i januari, Alice mamma Nina jobbade som akutsjuksköterska. Nina hade skiftarbete. Sedan Alice kom till världen hade hon skilt sig och köpt en lägenhet i utkanten av Stockholm, för att kunna vara nära naturen.
- Mamma kan jag få Frosties med mjölk och en macka med Nutella? Frågade Alice
- Ja men inte för mycket, det innehåller ganska mycket socker.
- Nähä.
- Jag kommer och hämtar dig vid fem tiden.
- Nu får vi skynda hos för jag hinna till SÖS. Sa Nina.
- Ok suckade Alice. Hon skulle helst leka med sin nya actionfigur i plast, som hon hade fått av sin pappa.
På kvällen efter middagen gick Alice ut på gården, i närheten fanns skogsparti. Hon lekte med andra barn som bodde i husen som omgärdade gården. När det skymde kom hon in för det var läggdags.
- Igge är sött. När vi försökte leka med honom gick han sin väg. Sa Alice.
- Försök sov nu. Vi måste upp tidigt. Jag ska vara på akuten en timme tidigare än vanligt. Sa Nina
På nästkommande kväll som var en fredag gick Alice ut och lekte.
- Hej Igge sa Alice. Igge bara fnös.
- Var ska du?
Igge började gå mot skogen. Det kom en fotboll Igge blev rädd han rullande ihop sig.
- Vad håller du på med Igge? Frågade Alice.
Igge sträckte ut sig igen och fortsatte mot skogen. På sin vandring i skogen hittade Igge en nyvaken fluga som han åt upp, han fortsatte att gå, vid en buske mötte han Maria som han kände igen på doften. Hon hade gått ner mycket i vikt.
- Hej Maria. Sa Igge.
- Hej. Sa Maria. Igge har du sovit gott?
- Ja, hur har du sovit? Frågade Igge.
- Jag har haft skön dvala. Svarade Maria.
- Jag gick förbi en trädgård dom hade eldat en brasa med löv och grenar. Vilken tur att man inte gick i dvala i den trädgården, då skulle man kanske inte levt idag. Sa Igge.
- Att ha sin dvala i trädgårdar har sina nackdelar. Sa Maria. Dom som äger trädgårdarna har inte alltid koll på vad lövhögarna innehåller, det kunde varit mig själv som var i lövhögen, då skulle jag blivit bränd levande, men det finns även andra djur i lövhögar.
- Löven kunde dom ha lagt på en kompost eller i rabatten som gödning. Sa Igge.
- Nu måste jag i väg för att söka mat, hoppas jag hittar insekter och maskar, det är svårt att vegetabilier så här års. Sa Maria och gick sin väg.
Det hade börjat skymma och Igge blev mycket aktiv för att hitta mat, under dagen hade han legat under en gran. Till sist hittade han en liten groda, som han fick tag på, grodan blev överrumplad eftersom grodan hade vaknat upp ur sin vinterdvala. Igge åt den för att sedan söka efter mer mat vid gryningen tog han skydd under en buske. När det blev natt fortsatte han att söka födda. Han gillade mest sniglar och daggmaskar, som brukade vara aktiva efter regn. Igge kände sig tryggast i mörker. På dagtid hade han svårt att se, som sina vänner. Helt plötsligt dök Maria upp, hon var också på jakt på födda, hon hade hittat ett mössbo, men det var tomt. Hon fick tag i en snigel och drack vatten från en vattenpuss.
- Hej. Sa Igge
- Har du hittat någon mat? frågade Maria.
- Jag hittade en liten groda. Men har inte druckit något på flera dagar. Sa Igge.
- Det finns en vattenpöl en bit bort. Om du går åt höger vid den stora granen. Sa Maria.
- Tack. Sa Igge. Och fortsatte att gå. Vid den stora granen råkade han ta till vänster, han gick och gick, till slut var han tillbaka på bakgården där Alice och barnen brukar leka. Någon hade ställt ut ett fat med mjölk.
Igge tänkte, jag kommer att få problem med magen, men jag måste få i mig vätska tänkte han innan han drack. Innan han hade hunnit tillbaka till skogen fick han ont i magen. Men hungern besegrade smärtan av mjölken tills slut hittade han en daggmask som han åt upp. Det började gry, Igge hittade en buske kröp in under för att sova.
På lördagen skulle Nina och Alice på utflykt till Svartsjöns naturreservat. Det ligger vid Svartsjön i Haninge.
- Vi åker om tio minuter säger Nina
- Får jag ta Hugo. Frågar Alice. Hugo var Alices kramdjur som var en panda.
- Det får du.
Nina börjar berätta om Svartsjönreservat
- Det ska finnas gamla tallar. De äldsta kan vara över 200 år gamla och har så kallad pansarbark eller krokodilbark, som liknar krokodilskinn.
- Vad är en tall? Frågar Alice
- Det är ett träd med hög stam i kronan finns det barr och kottar. Barr är tallens löv som sticks och av kottarna bli det nya tallar. Området som vi ska till ingår i Natura 2000 området består av orörda våtmarker kring skogssjön och vidsträckta hällmarker med skog.
Nina fortsätter. En gång för åtta år sedan gick jag och mina kompisar genom reservatet som är en del av Sörmlandsledens etapper. Den heter Riddartorpet–Paradiset etappen.
- Jaha. Ska vi åka snart. Frågar Alice.
- Jag ska bara packa ner vår matsäck.
När Nina och Alice kommer fram till naturreservatet får dom syn på en tornfalk.
- Tornfalken var borta när jag barn, nu har den kommit tillbaka, man tror det berodde på miljöavgifter. Sa Nina. Ska vi gå ner till Svartsjön och äta vår matsäck?
- Ja. Sa Alice glatt.
Dom åt och såg på naturen. Det fanns sångsvanar och näckrosor.
Vid skymningen började Igge röra på sig. Han kände att det hade regnat. Han hade god chans att hitta daggmaskar och sniglar. Det fanns gott om vattenpussar. Han kunde äta och gick upp i vikt. Dagarna gick en dag träffade han Maria.
- Hej sa Igge. Och luktade på Maria. Maria gjorde samma sak.
Igge grymtar och springer runt Maria. Detta pågick i timmar. Till slut fäller Maria ner sina taggar så att Igge kunde komma upp på Marias rygg.
- Om att går som det ska blir du pappa omkring 37 dagar. Sa Maria. Det är tidigare än vanligt, Jag brukar bli havande i juni.
- Ja. Sa Igge. Men du tar hand om boet och ungarna själv som alltid.
- Ja. Sa Maria.
Dagarna gick. Nätterna blev kortare. I andra veckan juni träffar Igge Maria igen.
- Hur har det gått för dig? frågade Igge.
- Jag födde fyra ungar för två veckor sedan. Dom växer bra. Dom lämnar nog boet om en vecka. Dom diar ytterligare några veckor.
- Har dom börjat att äta fast föda? Frågade Igge.
- Jag väntar tills dom lämnar boet. Sa Maria. Dom skiljdes åt.
Andra veckan på Ninas semester skulle Alice vara hos henne i tre veckor. Nina hade planerat utflykter runtom Stockholm. Midsommar skulle dom till mormor och morfar i Norrtälje. Det var en regnig morgon men det skulle klarna upp på förmiddagen. Det skulle bli soligt resten av dagen. Nina tänkte att dom kunde ta en tur ut till skärgården med övernattning. Fjäderholmarna lät bra tyckte Nina. Det låg bara 30 minuter med båt från Nybro kajen. Det skulle vara barnvänligt stod det på nätet. Fjäderholmarna hade mycket att erbjuda allt ifrån hemmagjord choklad till krukmakeri.
- Nu åker vi. Sa Nina. Så att vi inte missar båten.
Dom hann fram i tid.
- Finns det igelkottar på ön? Frågade Alice.
-Vet inte. Svarade Nina.
När dom kom i land gick dom och tog en glass. Dom gick upp till Grönborg som ett minne från 1800- och 1900-talet. Grönborg var öns högsta punkten på Stor Fjäderholmen. På 1880-talet fanns där ett utsiktstorn med ett café. Byggnaden växte till Grand Restaurant Bellevue i början av 1990-talet. Restaurangen upphörde 1940 när andra världskriget hade börjat.
- Men titta där är en igelkott! Ropade Alice.
- Rör den inte. Sa Nina. Den kanske är sjuk.
- Men den är kanske hungrig. Sa Alice.
- Kom så går vi och äter. Sa Nina.
På Stora Fjäderholmarna låg det röda stugor med svarta tak. I många av dom fanns någon form av verksamhet. Dom gick in i en smedja för att se hur man gör smycken. Det var varmt i smedjan. Efter några minuter ville Alice gå vidare. Dom gick och åt. Efter lunchen gick dom och badade. På vägen till färjan köpte dom choklad. När dom kom hem var det läggdags för Alice.
Igelkott ungarna hade vuxit sig stora. Dom hade gått sin egen väg.
- Hej. sa Igge
- Hur står det till? Frågade Maria.
- Det är en torr sommar. Sa Igge. Svårt att hitta vatten.
- Ja. Jag fann liten pöl för två dagar sen. Sa Maria.
- Hoppas det regnar snart. Sa Igge.
- Våra ungar har givit sig av. Hoppas att dom hittar mat, nu när det är torrt. Sa Maria.
- Förra året vad det regnigt. Sa Igge.
- Det kommer jag ihåg. En natt var jag i en trädgård, då snuddade det något vid mig, jag rullade ihop mig till en boll, det var en robotgräsklippare. Jag hörde av en kompis att sådana kan döda eller skadas oss. Sa Igge.
- Dom borde bara få användas när det är ljust. Sa Maria.
- Det kan inte vara lätt i år för våra ungar. Nu måste jag i väg och leta efter vatten. Sa Igge.
- Vi ses. Sa Maria.
- Ja det gör vi. Sa Igge.
Igge tänkte på sina ungar. Dom som var lätta byten för djur, dom hade bara några fåtal taggar, när dom gick i dvala skulle dom ha cirka 3 000 taggar ungefär hälften vad Igge hade.
Igge gick norrut, han hade varit där förra året, där fanns område med hus som hade komposter. Klockan var strax efter klockan två på natten då var det nästa inga bilar i farten. Han korsade en gata, kom in i en trädgård, som hade jordgubbsplantor, som var stor. Han kände igen doften av jordgubbar. Det fick duga. Det fanns mycket vätska i jordgubbarna. Igge åt sig mätt, det var flera veckor sedan han kunde äta sig mätt. Han vandrade vidare till sist hittade han en kompost. Han beslöt att stanna kvar i trädgården tills nästkommande natt. I trädgården fanns äppelträn av sorten Aroma. Det fanns även fotboll och diverse leksaker. Igge bestämde sig för en buske var det bästa stället för stanna tills det började skymma. Dagen gick. Vid skymningen gick Igge bort till komposten, han grävde, som var fuktig det ingav hopp. Efter en stunds grävande hittade han daggmaskar. Dom som bodde i huset hade hund som hade vattenskål i trädgården. Där kunde Igge dricka. Igge beslöt sig för stanna så länge det gick.
Nina och Alice åkte till Norrtälje dagen före midsommarafton. När dom kom fram blev det fika.
- Momo får jag ta en bulle till? Frågade Alice.
- Ja. Svarade mormor.
- Ikväll griller vi. Sa morfar.
- Blir det korv? Frågade Alice.
- Ja och flintastek svarade morfar.
- Vad gott. Sa Alice.
Nina hjälpte till att diska.
Sommarstugan låg inne i skogen vid Långsjön. Det var bara cirka 500 meter till sjön som man kunde bada i. Stugan var röd med svarta knutar och brunna tegelpannor. Verandan som låg i söderläge, där kunde man sola, det blev sol redan på förmiddagen tills lågt på tidiga kvällen. Runt stugan fanns stor gräsplan, som sträckte sig till skogsbrynet. Skogen bestod av tallar, granar och en och annan björk. Man kunde se sjön från verandan, i solljuset fick ytan på sjön en blå skimrande glans.
Morfar tände grillen. En gammal kolgrill från 90-talet. När elden hade lagt sig la han på flintasteken, korvarna fick vänta eftersom dom blev klara snabbare, man hade också champinjoner, majskolvar och tomat på grillen.
- Snart äter vi. Skrek morfar.
- Här komma jag med hemmagjord potatissallad. Sa mormor.
Det luktar gott. Sa Nina.
- Får jag ketchup? Frågade Alice.
- Ja. Svarade Nina.
De åt i lugn takt. Efter grillmaten blev det glass och jordgubbar. Alice somnade på verandan. Nina bar in henne till sängen. Sedan gick man och la sig.
- Mamma jag vill gå och bada! Sa Alice
- Kom så kan vi ligga och mysa lite innan vi tar oss ett morgon dop. Sa Nina
Dom gick och badade. Det blev sill och ägg med löjrom till lunch. Alice fick pannkakor. Midsommaraftonens kväll var svall. Man åt medelhavspaj och jordgubbstårta.
Juli blev en torr månad. Det kom absolut inget regn. Igge var tillbaka i skogen vid Alices och Ninas hem. Han hade gått ner i vikt eftersom det var svårt att finna födda och vätska. Han gick ner till bakgården en dag tidigt på morgon. Alice fick syn på Igge.
- Vad mager du har blivit. Sa Alice.
Igge fnös. Alice sprang upp till Nina.
- Igge är här, han är mager. Sa Alice.
- Vem är Igge? Frågade Nina
- Det är en igelkott. Sa Alice.
Nina googlade på vad igelkottar åt. Det stod att man kunde ge kattmat och vatten
- Kom så går vi och handlar. Sa Nina.
Dom gick till närmsta livsmedelsbutik för att handla kattmat och mat till hushållet. Nina hade börjat handla mindre kött, framför allt mindre importerat, korv köpte hon fortfarande eftersom Alice kunde vara kräsen. När dom kom hem, var Igge kvar, dom skyndande sig att få ut maten och vatten i närheten av Igge. Efter en stund vågade Igge sig fram till dom djupa faten, han började att dricka, för att sedan äta det torra kattfodret. Igge åt sig mätt för första gången på en månad. Igge stannade kvar, för där kunde han få mat.
- Imorgon kommer din pappa och hämtar dig. Sa Nina.
- Hur länge ska jag vara där? Frågade Alice.
- Tills du börjar grundskolans förskoleklass. Sa Nina.
- Men Igge då? Frågade Alice med uppgiven min.
- Jag ser till att han får mat och vätska.
Morgonen kom, Alices pappa var tidig.
- Kom jag ska visa dig Igge. Sa Alice. Och drog sin pappa i armen.
- Vem är Igge? frågade pappan.
- Det är en igelkott. Sa Alice
När dom kom ner till matstället satt Igge och åt.
- Får han inte mjölk? Frågade pappan.
- Han får diarré, vissa igelkottar kan dö om dom dricker mjölk. Sa Alice.
Alice tog farväl av Igge. Hon och pappan åkte. Dom skulle träffa farfar och farmor.
När dom fram till farfar och farmor berättade farfar att igelkottar är fridlysta. Fridlysta arter är arter som man inte får dödas, fångas eller skadas. Om man har hittat en skadad igelkott måste man larma länsstyrelsen eller organisationen Katastrof – fåglar och vilt.
Runt den 20:e augusti började Alice förskoleklass. Hon kände sig nervös inför träffa nya människor. Skolan låg på gångavstånd från Nina bostad. Nina och Alices pappa hade bestämt så att Alice bodde hos Nina merparten av terminerna, eftersom Alices pappa reste mycket i tjänsten. Alice skulle tillbringa somrarna med pappan. Om pappan jobbade fick hon vara hos farfar och farmor. När Alice kom till skolan var det upprop, hon tänkte på Igge. När hon kom hem gick hon och bytte ut vattnet, maten la hon ut innan hon gick och la sig, på morgonen vad allt uppätet. Från mitten av juli fick man fylla på matskålen med mer kattmat. Det hade regnat några dagar i början av augusti, då fanns det mat kvar i skålen. Igge hade gått upp i vikt sedan juli, han hade flitigt besökt bakgården vid Alice.
Igge såg dåligt på dagen även nattetid om det kom strålkastare eller ficklampor, men hans luktsinne och hörsel var det inget fel på. Han kunde lukta till sig mat. På natten var han vaksam om han passerade en väg eller gata det kunde komma en bil, bilens strålkastare kunde Igge inte uppfatta, farten som bilarna höll gjorde det omöjligt för Igge att komma över vägen i tid. Många av Igges kompisar hade blivit överkörde i gryningen när människor åkte till jobbet det fanns inga djurtunnlar. Djurtunnlar och stängsel hade Igges kompis i sitt revir det fungerade perfekt. Ingen av kompisens vänner hade blivit överkörda.
Vid skymningen i slutet i september träffad Igge och Maria.
- Vad kul att träffa på dig Maria. Sa Igge.
- Det samma. Sa Maria.
- Hur har du haft det? Frågade Igge.
- Svårt att hitta mat. Jag skulle inte klara lång och kall vinter. Sa Maria. För två år sen frös en av min väninna ihjäl. Hon hade funnits ett buskage med löv, mattillgången den hösten var dålig så hennes fet var för lite som skydd mot kylan. Jag hoppas hitta mycket mat kommande veckorna.
- Du kan följa med mig, jag har en bakgård som jag går till. Sa Igge.
- Okej. Det ska bli gott. Sa Maria. Jag hörde av en kompis som hade funnit ett område fullt med mördarsniglar. Hon äter sig mätt varje dag. Sa Maria.
- Vad är en mördarsnigel? Frågade Igge.
- Det är en invasiv art från Spanien. Dom äter allt i trädgårdar. Människorna anser dom är ett gissel. Sa Maria.
Mördarsniglar kommer ursprungligen från Iberiska halvön. Iberiska halvön består av två länder Portugal och Spanien. Dom tros ha förts till Sverige med importerat växtmaterial. Invasiv art betyder att arten inte hör hemma i den naturliga faunan och att den gör skada.
- Kom så går vi. Sa Igge.
När dom kom fram till bakgården vad det mörkt och lugnt, det fanns kattmat och vatten framställt. Igge lät Maria äta, han behövde inte så mycket, Maria hade gått ner mycket i vikt.
I slutet av oktober blev detta år en kall höst. Termometern hade sjunkit under nio grader, nästan alla löv hade fallit av från träden, dagarna blev korta. Igge började att tänka på att gå i ide men det hade blivit svårare att hitta platser. Tänk om Nina och Alice kunde bygga ett bo av trä som placerades i skogsbrynet. Igge hittade en fuktig lövhög i en trädgård en bit ifrån Nina och Alice flervåningshus. Lövhögen låg i komposten, det fick duga tänkte Igge, han kröp in i mitten av lövhögen där skulle det bli minst kallt. Igge sänkte hjärtslagen till tjugo slag i minuten. Hans kroppstemperatur sjunk under tio grader och det kunde ta fler minuter innan han tog ett andetag. Igge skulle inte vakna ur dvalan förrän temperaturen var omkring 9 grader på dagen, i mars-april.

Fakta om igelkottar
Igelkotten är rödlistad vilket innebär den är hotad. Det vill säga att antalet igelkottar är litet och kan dö ut.
Äter maskar, insekter, kadaver, svampar och frukter. Kan matas med kattmat eller hundmat.
Dricker vatten. Man ska ej ge igelkottar mjölk dom får diarré och kan dö.
Ungar ska klara sig själva efter sex veckor, farofylld tillvaro. Kan äta fast föda efter tre veckor.
En vuxen igelkott blir 20 - 30 cm lång. Väger mellan 600 - 1400 gram.
Ungarna är fullvuxna efter 3 månader.
Har 5000 - 7000 taggar.
Är närsynt och har svårt att uppfatta strålkastare.
Har revir som kan överlappa varandra.
Kan vandra upp till 3 kilometer per natt för att hitta föda.
Gravid i 37 dagar.
Kan rulla ihop sig till en boll efter två veckor. Har fått taggar efter 35 dagar.
Går i ide om temperaturen understiger 9 grader.
Går i vinterdvala efter dom första frostnätterna. Kroppstemperaturen sjunker under 10 grader och hjärtslagen avtar.
Igelkottar får hållas i fångenskap högst 48 timmar. Sedan måsten man kontakta Länsstyrelsen. Vid skadat djur måste godkänd rehabiliteringsanläggning kontaktas. Vid en skadad igelkott kan man kontakta vildakuten. www.vildakuten.se.
Kan simma.
Vägverket uppskattar att 10% av population dödas på vägarna varje år.
Källor
Gotlands igelkottfond.
Wikipedia.
Vägverket. Vilda djur och infrastruktur en handbok för åtgärder. 2005.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) artdatabank.

Jag skriver med ögonen med hjälpmedlet från Tobii dynavox. Har en funktionsnedsättning som gör att inte kan använda händerna. Min dröm är att skriva en roman som blir utgiven. Men måste öva mig på att skriva. Tänkte noveller är bra början plus man får ett persongalleri.
Niklas Stenström är medlem sedan 2021 Niklas Stenström har 1 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren