Publicerat
Kategori: Drama noveller

Livets cykel på två hjul

Det droppar snabbt från maskinen som Karl har stående i köket. Han ska bjuda mig på kaffe, men som med så mycket annat i livet så gör Karl kaffet på sitt eget sätt.

Född Karl Drais von Sauerbonn hade Karls föräldrar stora förhoppningar om att Karl skulle ta en naturlig plats i den tyska adeln. Deras förhoppningar grusades dock i mitten av det här årtiondet när Karl abrupt avsade sig sin adliga titel till hyllning för den franska revolutionen, och istället kallade sig för (översatt från tyska) “Medborgare Karl Drais”. När jag frågar Karl varför så får jag snabbt svaret att “jag är inte speciell, och då behöver jag varken Baron eller von i mitt namn”.

Utöver att vara en person som ser sig som en i mängden, så upplever jag Karl som otroligt nyfiken, och jag får detta bekräftat i samtal med hans föräldrar. De säger att Karl redan i unga år visade en stor uppfinningsrikedom. Karls föräldrar upplevde ofta att Karl, istället för att leka med sina leksaker, var mer intresserad av att ta isär och sätta ihop dem igen. I den lilla orten Karl växte upp var han redan i unga år känd för att kunna hjälpa till med både stora och små maskinella problem, och han var redan som 17 åring fast besluten att gå samma väg i livet som Thomas Newcomen, konstruktören av ångmaskinen, och bli uppfinnare.

Redan i början av sina tonår började Karl studera arkitektur, jordbruk och fysik vid ett stort universitet i Tyskland, i en stad inte långt ifrån sin hemstad. När Karl nyss fyllt 20 år blev livet kämpigt. I våra långa diskussioner om Karls liv är detta perioden han blir mest känslosam av att prata om.

Det hela började en tidig helgmorgon i Baden. Hans far arbetade som högsta domare, och hade precis avgjort ett stort fall där slutresultatet för den anklagade inte lämnade någon nåd och en dödsdom utfärdades. Den anklagade var student vid Karls universitet och mycket uppskattad i rollen som Ophelia i uppsättningen av Hamlet på stadens teater. Dödsdomen blev dessvärre också en dödsdom för Karls universitetsstudier, då han strax efter domen blev mycket mobbad.

Jag frågar Karl vad han själv tyckte om domen och han svarar, ovanligt kallt för att vara Karl, att hon var en uppskattad kvinna, men att straffet motsvarade brottet och att han stod fast vid det även inför sina studiekamrater.

Efter studierna tog Karl en tjänst som lärare på sin fars privata skogsbruksskola, men det dröjde inte länge innan Karl ansökt om tjänstledighet för att kunna fokusera helhjärtat på sin passion som uppfinnare. Och där är vi nu.

Karls senaste uppfinning är en konstruktion med två hjul och en stång med sadel däremellan, och den tillåter användaren att ta sig fram mycket snabbare än vad man gör till fots. Min privata förutsägelse kan såklart inte bli annat än att denna uppfinning kommer att slå globalt, då Karl dessutom planerar att tillverka denna manick, som just nu går under arbetsnamnet “velociped”, i många olika färger.

Här tycker jag att det vore passande om du lade in en beskrivning av dig själv.
Anonym författare är medlem sedan 2022 Anonym författare har 3 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren