Publicerat
Kategori: Drama noveller

NOVELLENS FRANSKA MÄSTARE

Guy du Maupassant 1850-1893 behärskade stilistiskt den korta novellen som sitt främsta litterära uttrycksmedel, lärd av mångordige Flaubert till trots ansåg han det överflödiga och tidsmässiga arbetet
i uppräknade av ovidkommande oväsentligheter bortkastade och använde med fördel scenariots
påtagligare rekvisita, vilket innebar en mer omedelbar bild för läsarens uppfattning om handlingens ambition.

Ett sådant mästerstycke är just "Horla" 1887 som väl för tanken till E A Poe 1809-1849 i det psykologiska skräckscenariot, men det kan även
vara ett tecken på den förestående sinnessjukdom han skulle drabbas av där syfilis lär varit en av grundorsakerna.

Denne NOVELLENS mästare dog på ett slutet mentalsjukhus utanför Paris, endast 43 år gammal, men som synes i sin litterära produktion hunnit uträtta flera liv.

©Ingår i "Litterära brottstycken" av Sten Wiking

Från samma yrkesskola på Amu-Center i Kramfors på sjuttitalet som fd, statsminister Stefan Löfven, övergavs den banan och blev publicist i olika tidskrifter,dags och kvällspress,för att sedermera publicera sig i bokform, varvid ett femtiotal verk lanserats inom prosa,lyrik,aforismer,drama och essayer. Man kan även agera politiskt med skriften som språkrör och det är inte osannolikt utan mera sannolikt att det varit en annan statsminister om tänkaren följt i Löfvens fotspår.
Sten Wiking är medlem sedan 217. Sten Wiking har 439 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg