Publicerat
Kategori: Novell

Rött

Skammen i en duktig flicka som jag när jag misslyckas med eldprovet. Genom min blick av avund ser jag moderskapets kärna utifrån. Att omfamna förlossningssmärtan och le ömt, distanserat och överseende åt sitt sargade kön. Den blixtrande primitiva insikten att jag är svag. Aldrig har det synts utåt, alltid har jag lyckats tvinga mig ner i den trånga uniform som duktig flicka bär. Nu vill jag för en första gång inte göra våld på mig. Jag är röd.

Tabut i att hata den så kallade positiva förlossningssmärtan spänner min käke trots förflutna år. Jag vill inte försonas med varken förlossningen eller skammen över min okvinnlighet. Jag känner röda små ilningar av ilska när jag inom mig förbereder eventuella, framtida förhandlingar med sjukvården. Att jag gör abort om jag inte får ett snitt denna gång. Skammen i att vara ett litet barn som arg och röd ligger ner och sparkar, när andra ler överlägset, är blå, och gör om det igen. Och igen. Min hjärnas elektricitet är energisk. Röd.

Ilskan jag äntligen hittat i mig själv rymmer så mycket som inte antog form förrän den oförlåtliga smärtan väckte mig. Jag njuter av tjockt rött blod som rinner längs lår. En känsla i kroppen, som viskar att det röda njuter av att skada; det blå. Berusande primitiva ilska. Det är inte längre den duktiga flickans självvåld som äger mig, det är rött. Min egen nykomponerade kvinnlighet samlar mod, tar sats och blöder. Det hånande blå finns inte. De säger att allt är normalt. De säger att våld föder våld. Det nya nu är god ton. Men alla vet att paradoxalt nog får kvinnor inte vara kalla och blå heller. Röd, säger jag.

Skriven av: Steg

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren