Publicerat
Kategori: Drama noveller

Värna om hela LSS-lagstiftningen och den ekonomiska utsattheten

Lagen har tio insatser jag går inte in närmare på dessa. Personlig assistans har fått stort fokus i media. Med all rätt. Fruktansvärt över det som pågår i Sverige.
I mitt möte med anhöriga/ företrädare för olika intresseorganisationer har alla samma erfarenheter lagen har krympt de senaste 10 åren.
Det gäller gruppboende, personlig assistens, ledsagarservice och daglig verksamhet med mera.
De sista åren har allt kretsat kring besparingar inom LSS och de flesta partierna har totalt missat att arbeta med nya politiska åtgärdsprogram för att öka delaktighet, medbestämmande, inflytande och mångfald i samhället.
Sveriges synsätt och värdegrund är ett nytt fenomen i samhället. Nej, till varje pris, utan att man begår lagbrott. En lag går alltid att töja fråga vilken jurist som helst.
Men hur kunde Sverige ta till svångremmen?
Var det för att denna grupp inte skrek högst och i tysthet måste stå i tacksamhetsskuld till samhället och vars anhöriga gick på knäna.
Det som inte kommer med i debatten är den ekonomiska utsattheten för denna grupp. De som aldrig kommer ut i förvärvarbete har inte 10 000 kr före skatt i månaden i ersättning. Du läste rätt de ska betala skatt på den lilla ersättningen. Flertalet av dessa vuxna personer försörjs av anhöriga som har utrymme i sin ekonomi att hjälpa till med glasögon, tandläkarbesök, längre vistelser på sjukhus (100kr/dygn) med mera. De andra är hänvisade till ekonomiskt bistånd. Fast det inte finns någon tradition att ansöka om socialhjälp.
Snälla politiker släng tanken om institutioner. I morgon kanske det är ditt barn eller barnbarn som inte ingår i normalfoldern.
Avslutningsvis vill jag ge en stor eloge till två före detta partiledare Bengt Westerberg(L) och Lars Ohly (V) för debattartiklar och blogginlägg. Till forskarna i Lund och Umeå inom handikappvetenskap som inte klarar av att vara neutrala längre över den nedrustningen som pågår i Sverige. Till slut han som har betytt mest för landet medicinalråd och överdirektör för socialstyrelsen Karl Grunevald som har gått ur tiden men som med sitt fantastiska engagemang gjorde de osynliga synligt, idioter till samhällsmedborgare.

Gift, tre vuxna barn och bor i Nybro. Född och uppvuxen i Kiruna.Tycker om att skriva och spela dragspel. Promenader i skog och mark med hunden Gunnar. Turer med husbil. Har tidigare arbetat som handläggare för LSS och handikappfrågor. Skriver insändare och debattartiklar för att påverka, så frön till våra folkvalda politiker.
Yvonne Malmgren är medlem sedan Yvonne Malmgren har 61 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Notice: Undefined variable: genre in /srv/users/serverpilot/apps/nya-novell-nu/public/functions/blocks/advert.php on line 3
Annons:
Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Anders Berggren

Skrivande livsnjutare. Jakten Efter Verkligheten är efter Förändringen den andra utkomna boken i en tilltänkt serie om fem. Skriver nu Jakten på Sanningen.

Anders Berggren

På andra plats denna veckan: Klas Stenborg