Lucia i SVT och kallande på kor.

Lucia i SVT och kallande på kor.

Man har måga gånger dragit sig för att fira Lusse med SVT. Denna gången slog de absolut rekord. Melodier vi aldrig har hört och att de gör om traditionella sånger till någon slags aria. Tunga sånger man hör nästan hur jobbigt de har,ingen glädje utan bara arior med nästan slaviska toner.
Man förvänta sig att få traditionella sånger vid Lucia. Vi har så många vackra sånger och psalmer vi är vana att höra. Till och med lyckades de förstöra Stilla Natt.
Man har fått detta om bakfoten den som arrar dessa låtar tror sig ha roligt.Får jag då påminna att ni spelar för publiken inte för er själva. Lucia består av kärleksfulla melodier och att man blir lyft i själen. Nu blir man bara förbannad och ledsen.
Vad är det som är så fel med traditionella låtar. Men det är klart att detta är signifikativt för detta land.Allt som vi tycker är underbart,framhäves av en skrikande människa som låter som hon skrek efter kor. Vi vill njuta av Lucia och det ska vara stämningsfullt.
Personligen tycker jag detta är ett hån mot publiken.
Hur roligt ni själva har,har ingen betydelse i sammanhanget. Man behöver inte göra om melodierna så man inte känner igen låten. Så detta tycker jag är en slags körjammande där sluttonen är så hög att det skär i öronen.
Jag kan förstå att arrangören tycker att de traditionella låtarna är för lätta.Men det behöver inte bli bättre för man slänger in massor med harmonier. Ibland kan det bara vara skönt att höra tre ackord. Eller acapella med en kör.
Med en önskan om en Trevlig och stämningsfull Lucia önskar jag Eder alla.

Bo Grapenskog

Författare:

Publicerat

Dela: