Publicerat

Att skapa annorlunda kvinnliga huvudkaraktärer

Att skapa annorlunda kvinnliga huvudkaraktärer är både roligt och tufft, men framför allt den viktigaste delen i mina skrivprojekt, eftersom karaktärerna i fråga bär berättelserna från början till slut. I mina böcker är de ömsom viljestarka och ödmjuka, ömsom komplexa och med stråk av svärta. Därtill har de en stark gemensam nämnare – nämligen att envar har ett särskilt mål som de strävar mot.

I min debutroman ”Moraliskt fördärvade” var den första huvudsakliga berättelsen samarbetet mellan åklagare Erika dos Santos och bland annat poliskommissarie Veronika Bergman. De hade som mål att ta fast den eller de som tog livet av en före detta polis som i sin tur var både känd och omtyckt inom poliskåren. Detta uppdrag var deras första stora uppdrag i deras karriär.

Den andra huvudsakliga berättelsen som löpte parallellt med den första var följande. Av en slump mitt i karriärsgenombrottet återvände Erikas före detta pojkvän Gabriel, mannen hon aldrig lyckades glömma. Attraktionen och passionen var starkare än någonsin, vilket aktiverade Erikas begravda förmåga att ha sanndrömmar. När kopplingen mellan Gabriels återvändande och Erikas förmåga uppenbarades, förändrades hennes liv för alltid och förändringen föranledde starten på en farlig jakt efter en brottsling vars offer kontaktade Erika via drömmar.

Huvudkaraktären Erika hade således två mål. 1.) Hon ville skipa rättvisa för den mördade f.d. polisen (yrkeslivet), 2.) Hon ville hämnas en oförrätt för ett offer som besökte henne genom sanndrömmar (privatlivet).

Vad gäller det första målet kan man med lätthet lista ut att det härrör från Erikas yrkesroll som åklagare och trots att romanen huvudsakligen präglar kring detta och därmed väldigt litet kring det andra målet, vill jag ändå nämna ett par ord om det sistnämnda.

Idén till det andra målet kom till efter att mitt manus hade blivit refuserat av ett antal förlag. I en av refuseringarna d. 7 mars 2018 stod följande. ”Det finns en på alla sätt spännande historia där, men marknaden för spänningsromaner är som du säkert vet väldigt mättad, även om det fortfarande finns ett starkt intresse. För att nå igenom det bruset krävs något helt exceptionellt.” Mot denna bakgrund valde jag därmed att utveckla ”Moraliskt fördärvade” till att omfatta något som jag vid tidpunkten inte hade läst om i svenska kriminalromaner, nämligen en huvudkaraktär med en så kallad nådegåva. I Erikas fall innebar det en förmåga att ta emot Guds budskap via sanndrömmar i syfte att skipa rättvisa åt människor vars liv bragdes om livet på ett eller annat sätt. Jag utvecklade hennes personlighet med stöd av bland annat kap. 33 vers 14-16 i Jobs bok i Bibeln; att Gud passade på att öppna upp våra öron för sin röst när vi sov djupt.

Syftet med Erikas andra mål var inte enbart att ge mig på ett försök att nå igenom bruset av kriminalromaner som härjade i den skönlitterära världen år 2018, utan även att locka och engagera presumtiva läsare på en känslomässigare plan. Genom att gestalta huvudkaraktären Erikas djupaste inre ville jag skapa spänning och en närkontakt till henne, eftersom det succesivt byggde upp förväntningar på att något utöver vad mänskliga sinnen kunde förnimma hela tiden var på väg att hända i periferin. Något som balanserade mellan Erikas yrkesliv och privatliv, mellan hennes kärleksliv och döden, och att hon kanske inte märkte det förrän det var för sent.

Det är värt att nämna att även bikaraktären Veronika har en ovanlig förmåga. Med dessa välvalda och avslutande ord, hoppas jag att du som läser detta blir nyfiken på min kriminalroman ”Moraliskt fördärvade” och därmed köper eller lånar hem ett exemplar. Mina böcker och noveller finns hos Bokus, Adlibris, Stockholms stadsbibliotek, Stadsbiblioteket i Uppsala, Akademibokhandeln, Apple Books, Nextory, Storytel med flera.

Emilia Wahlgren, född 1984 i Angola, är en jurist och författare uppvuxen och bosatt i Stockholm. Kriminalromanen ”Moraliskt fördärvade” är hennes debutroman, följt av den fristående uppföljaren i form av en novellsamling vid namnet ”Skimrande eljest”. Hon är sedan år 2023 aktuell med relationsnovellen ”Virvelns vemod” utgiven av Joelsgården Förlag. TikTok: jurist.ew Twitter: jurist_ew
Emilia Wahlgren är medlem sedan 2023 Emilia Wahlgren har 4 publicerade verk

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren