Publicerat

Skriva noveller på en Android-enhet

De flesta författare idag skriver sina böcker och noveller på en dator. Så länge man håller till på ett kontor där man tillbringar det mesta av tiden där så är ju det den mest optimala lösningen. Men det finns många författare som också jobbar och skriver på fritiden eller som ett andra jobb, vilket kan innebära en del pendling. Har din dator gått sönder? Har du bara mobilen kvar? Har du en dator men tycker att den är otymplig att ta med sig på språng eller har den för dålig batteritid? Får du inspiration när du är ute på en promenad, och måste skriva ner din idé, men har bara din mobil nära till hands?

I denna artikel beskriver vi hur man kan använda mobilen för att skriva allt ifrån noveller och uppsatser till hela böcker om så krävs.

Mjukvara

Unsplash

Det har varit känt länge att det finns en hel del saker du kan göra på en dator som är begränsat om inte omöjligt att göra på en mobil. Men att skriva noveller är inte en av dessa saker. Du kan använda dig av Google Docs, som är ett textredigeringsprogram med samma funktionalitet som Microsoft Word. Eftersom Android i grunden är byggd av Google, har de integrerat Google Docs till din mobil bättre än Microsoft integrerat Word till datorer som inte kör Windows. Google Docs ger dig också möjligheten att exportera till Word-format men även till HTML, det format hemsidor är uppbyggda på. HTML-format underlättar när man driver en blogg.

Mobiltelefon som stationär dator

Att ha mobilen som stationär dator ger dig extra möjligheter. Till exempel kan du ta med dig mobilen på promenaden. Om du ser något i din omgivning som intresserar dig så kan du använda dig av skärmtangentbordet i mobilen för att skriva korta notiser direkt in i dokumentet. När du sedan kommer hem från promenaden kan du plugga in telefonen i en adapter som är kopplad till skärm, tangentbord och mus. Då kan du bygga på det du noterade vid promenaden utan att behöva slå på en dator för att sedan öppna webbläsaren. Bara det i sig själv sparar tid.

Vi rekommenderar att du använder tangentbord och mus med bluetooth. Mobilen måste ha USB-C 3.0 eller senare för att kunna kopplas direkt till en extern skärm. Om din mobil är för gammal eller kör en äldre version av USB-C eller kanske till och med MicroUSB, så kan en alternativ lösning vara att återvinna en gammal dator och installera en programvara som låter dig spegla telefonskärmen på datorn.

Vissa nyare Samsung-mobiler stödjer en ny typ av programvara vid namn Dex. Det gör att ett helt separat skrivbord hamnar på skärmen istället för en ren spegling, likt det brukar se ut på en vanlig dator. Du kan ha flera appar öppna samtidigt i separata fönster såsom på en Windows-dator, och du får en startmeny liknande till den på en Chromebook.

Sammanfattning

Att använda mobilen som dator för ditt skrivarbete kanske inte passar alla. Men för personer som är mycket på språng, som vill spara pengar eller som vill leva minimalistisk med bara en enhet, så kan detta vara något att prova på. Android-telefoner har blivit mycket kraftfulla på senare år och gränserna för vad som går att göra på en telefon blir allt mindre. Du kan besvara mail, spela videospel, se filmer, göra betalningar i banken, spela på slots, och mycket mer. En fulländad datorlösning från sin mobil med externt tangentbord, mus och skärm kan spara både tid och pengar så man slipper starta upp två enheter.

 

Skriven av: Jaroslaw Szymczak

Inloggning

Logga in och för att skapa din profil. Utöver får du möjlighet att redigera dina verk och du har möjlighet att nå högre medlemsstatus .

Glömt lösenord?

Snabba insättningar med Visa och Mastercard - casino med kortbetalning utan svensk licens!

Hur blir man veckans författare?

Veckans författare:

Fredrik Trulsson

Inga stordåd, böcker, eller barn, men förhoppningsvis ett gott hjärta och en någorlunda intakt ryggrad. Allt gott till er alla som besökt, läst och övertygat mig! Är du mer nyfiken, samt modig,…

Fredrik Trulsson

På andra plats denna veckan: Anders Berggren